Ingredienser
-
1 kylling
-
3 spsk. olie
-
20 g smør
-
2 løg
-
5 fed hvidløg
-
3 spsk. berbere-krydderi
-
20 g ingefær, revet
-
2 kanelstænger
-
6 dl vand
-
2 ds. flået tomat
-
400 g beluga-linser
-
Desuden
-
Græsk yoghurt
-
Frisk koriander
-
Fladbrød
Et par ord om vores opskrift
Pragtfuld gryderet med mange nuancer og stor dybde i smagene. Det er som at besøge et Afrika, hvor der er fuld knald på farver, rytmer og humør. Servér gryderetten med godt fladbrød til at duppe maden op med – lige som hjemme i Etiopien.
Læs mere om den etiopiske gryderet med kylling og sorte linser efter opskriften.
Ingredienser
1 kylling | |
3 spsk. olie | |
20 g smør | |
2 løg | |
5 fed hvidløg | |
3 spsk. berbere-krydderi | |
20 g ingefær, revet | |
2 kanelstænger | |
6 dl vand | |
2 ds. flået tomat | |
400 g beluga-linser | |
Desuden |
|
Græsk yoghurt | |
Frisk koriander | |
Fladbrød |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Klip kyllingen i 8-10 stykker, som du bruner godt af i olie og smør i en stor gryde |
2
Færdig
|
Fisk kyllingestykkerne op og steg grofthakkede løg og hvidløg blanke ved lidt lavere varme |
3
Færdig
|
Tilsæt berbere-krydderi, ingefær og kanelstænger og steg med 1-2 minutter, til der dufter kraftigt i køkkenet |
4
Færdig
|
Rør vand og flået tomat i den krydrede løgblanding og læg kyllingestykkerne heri |
5
Færdig
|
Kog 15 minutter under låg ved lav varme |
6
Færdig
|
Rør linserne ned i retten, så de er helt dækkede - læg låg på gryden og kog 30 minutter mere |
7
Færdig
|
Smag retten til med salt og lad den herefter stå under låg og trække 10 minutter |
8
Færdig
|
Servér med en klat græsk yoghurt, frisk koriander og godt fladbrød |
Mere om etiopisk gryderet med kylling og sorte linser
Smagene i denne østafrikanske gryderet er så vidunderligt varme og omfavnende, at det nærmest føles som at komme på en eksotisk rejse. Især, hvis du og dine gæster spiser retten, som man gør hjemme i Etiopien eller Eritrea – ved at duppe maden op med godt fladbrød.
Hvis det skal være helt rigtigt, skal du selv bage de etiopiske injera-fladbrød, som er let syrlige. Men i disse brød kræves noget særligt teff-mel, og hvor tit har vi lige adgang til dét?
I stedet foreslår vi at bage en stabel af de gode, nemme sydafrikanske roti-fladbrød. Opskriften finder du nedenfor.
I denne gryderet kan du sagtens variere kylling med for eksempel svinekød, oksekød eller lammekød. Du kan også bytte de sorte beluga-linser ud af med røde linser eller grønne Puy-linser. Du kan tilsætte alle mulige grøntsager som peberfrugt, gulerod, blegselleri o.a.
Men du er nødt til at bruge den specielle berbere-krydderiblanding i retten. Den finder du også opskrift på nedenfor (mængden af krydderi i berbere-opskriften svarer til, hvad du skal bruge her i gryderetten) – eller du kan finde den i specialforretninger. Til nød kan du erstatte berbere-krydderi med indisk garam masala tilsæt ekstra sort peber og paprika.
Berbere-krydderiet er livsnerven i etiopisk madlavning. Hver kok har sin egen udgave af krydderiet, men typisk vil der indgå forskellige mængder af allehånde, kardemomme, nelliker, fennikelfrø, bukkehornsfrø, sort peber, korianderfrø, spidskommen, paprika, salt, gurkemeje, chili, cayennepeber, muskatnød, kanel og ingefær.
Skal gryderetten smage som i Afrika, giver du den fuld pedal med sort peber, chili og cayennepeber. Dernede er maden hed som solen over Danakil-saltsletterne. Men mindre kan naturligvis gøre det, hvis du og dine gæster har mere sarte smagsløg.
God fornøjelse på denne indre, mindre rejse til det afrikanske kontinent.