Ingredienser
-
Bagt fennikel
-
4 store fennikel
-
3 fed hvidløg, knust
-
1.5 citron, saften
-
0.5 dl olivenolie
-
1 spsk. timian
-
1 tsk. salt, peber
-
Tomatsovs
-
3 spsk. olivenolie
-
1 stort løg
-
2 fed hvidløg
-
4 ansjosfileter, finthakket
-
1 spsk. rosmarin
-
2 ds. flået tomat
-
1 tsk. salt, peber
-
Desuden
-
200 g parmesan
-
50 g grov rasp
-
1 tsk. rosmarin
Et par ord om vores opskrift
Den charmerende engelske kok, kogebogsforfatter, tv-vært mv., Jamie Oliver, har et crush for det italienske køkken. Han griber de traditionelle italienske opskrifter, giver dem et inspireret vrid og gør dem til sine egne. Det ufattelige er, at selv perfekte italienske retter bliver endnu bedre i hænderne på den kreative ildsjæl.
Tag nu den skønne italienske aubergineret, melanzane alla parmigiana (som vi her Spicy Twist også har lavet vores udmærkede bud på). Den kører Jamie da lige gennem sit krøllede hoved – erstatter auberginer med fennikel – og kæler lidt ekstra for den.
Og værsgo: Fennikel parmigiana á la Jamie Oliver. Wow, hvor smager den godt!
Det er en tidskrævende ret. Den tager det meste af 2 timer at fremstille, så du skal virkelig have lyst til at hygge dig i køkkenet med fennikel, hvidløg, krydderier og ost. Men hvorfor ikke – hvad er måske vigtigere at bruge tiden på end god (og sund) mad? Til gengæld lover vi, at fennikel parmigiana er værd at vente på.
I forhold til Jamie Olivers oprindelige opskrift har vi ændret og præciseret en smule. For har du måske Lincolnshire Poacher og Leicester (2 engelske oste)? Hvor meget er 2 håndfulde brødkrummer? Har du adgang til kviste af rosmarin og timian, som Jamie åbenbart har?
Lad os lige tage et overblik over de opgaver, retten kræver:
- Fennikel skåret i grove både skal bages 1 time i ovnen sammen med hvidløg, citron, olivenolie og timian
- Der skal fremstilles en tomatsovs med blandt andet løg, hvidløg, ansjoser og rosmarin – den tager ca. 30 minutter at lave
- I et stort ildfast fad (32 x 24 cm) skal tomatsovs, bagt fennikel og revet ost lægges lagvis – og toppes med ost og rasp
- Fadet med fennikel parmigiana bages 30 minutter i ovnen, til alt er varmt, mørt og toppen sprød
Spis fennikel parmigiana som tilbehør til stegt kød eller fisk – eller nyd retten som et selvstændigt måltid på en af ugens grønne dage.
Hvis du er fan af den sympatiske englænder og hans kogekunst, så prøv også vores fish’n’chips á la Jamie Oliver.
Ingredienser
Bagt fennikel |
|
4 store fennikel | |
3 fed hvidløg, knust | |
1.5 citron, saften | |
0.5 dl olivenolie | |
1 spsk. timian | |
1 tsk. salt, peber | |
Tomatsovs |
|
3 spsk. olivenolie | |
1 stort løg | |
2 fed hvidløg | |
4 ansjosfileter, finthakket | |
1 spsk. rosmarin | |
2 ds. flået tomat | |
1 tsk. salt, peber | |
Desuden |
|
200 g parmesan | |
50 g grov rasp | |
1 tsk. rosmarin |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rens fennikel og skær hver af dem i 12 grove både |
2
Færdig
|
Bland fennikelstykkerne med de øvrige ingredienser og bag 1 time i en 170 grader varm - brug en ovnfast gryde med låg, en stegeso, römertopf eller andet, der kan lukke tæt |
3
Færdig
|
Imens laver du tomatsovsen:Sæt olien over i en gryde ved middelvarme og steg de grofthakkede løg og hvidløg blanke - det tager ca. 10 minutter |
4
Færdig
|
Tilsæt de øvrige ingredienser til tomatsovs og kog under låg ved lav varme i 15 minutter |
5
Færdig
|
Imens river du parmesanosten fint – ¾ holder du parat, ¼ blander du med rasp og rosmarin |
6
Færdig
|
I et stort ovnfast fad (gerne 32 X 24 cm) lægger du tingene lagvis:1/3 af tomatsovsen – 1/3 af osten – ½ af den bagte fennikel - gentag lagene - slut af med et lag tomatsovs og et lag ost |
7
Færdig
|
Sørg for at al saft fra de bagte fennikel kommer med |
8
Færdig
|
Øverst drysser du blandingen af rasp, ost og rosmarin |
9
Færdig
|
Bag retten 30 minutter midt i en 190 grader varm ovn |