Ingredienser
-
400 g torsk, kuller, lyssej eller kulmule
-
Salt, peber
-
1 kg bagekartofler
-
225 g hvedemel
-
3 dl pilsner øl
-
3 tsk. bagepulver
-
1 liter planteolie (fx solsikke)
-
Sauce tartare
-
100 g majonæse
-
100 g græsk yoghurt
-
1 spsk. dijonsennep
-
1 spsk. citronsaft
-
4 spsk. kapers
-
2 spsk. persille
-
1 skalotteløg
-
0.5 tsk. salt, peber
Et par ord om vores opskrift
Er der én ret, englænderne kan finde ud af at lave, så er det fish and chips. Og er der én englænder, der kan lave en perfekt omgang fish and chips (og utallige andre gode sager), så er det Jamie Oliver.
Så lad os trække bukserne ned og indrømme, at denne opskrift med få ændringer er planket direkte fra hestens egen mund.
Fish’n’chips er torsk (eller en torskeagtig fisk som kuller, lyssej, kulmule…), der vendes i en beignetdej og friteres i olie. Fisken serveres i Danmark med fritter og en sauce tartare (kold kaperssovs). I England hælder man ofte eddike på sine fritter, og som tilbehør foretrækker man mushy peas (ærtemos) frem for kaperssovs.
Uanset hvad, så smager fish and chips helt forrygende godt. Efter vores subjektive mening er det verdens lækreste fastfood med fisk.
I England hedder beignetdej – batter. Og sådan en batter kan laves på mange måder. Jamie Oliver går traditionelt til værks og laver en beer batter, altså en beignetdej rørt med øl. Og det smager helt, helt rigtigt, skulle vi hilse at sige! Bare rolig, ølsmagen forsvinder 100%.
Det mest geniale er næsten, at en beer batter kan laves af et 5-årligt barn: Du rører bare mel, øl og bagepulver sammen, færdig. Fiskestykkerne dyppes nu i dejen og smides i en gryde med varm olie, og efter 3 minutter er de færdige. Kan det være lettere?
Når fisken er færdig, stilles den i ovnen ved 180 grader, så den holder sig varm, og imens laves fritterne i den olie, du netop har hevet fisken op af. Jamie Olivers fritter bliver bløde og hyggelige, ikke sprøde. De smager trygt og hjemligt.
Har du familie eller venner, der normalt ikke spiser fisk, så servér Jamie Olivers fish’n’chips for dem. De vil overgive sig betingelsesløst.
Behøver vi at fortælle, at iskold øl er den bedste tørstslukker sammen med en omgang rygende varme fish and chips…?
Ingredienser
400 g torsk, kuller, lyssej eller kulmule | |
Salt, peber | |
1 kg bagekartofler | |
225 g hvedemel | |
3 dl pilsner øl | |
3 tsk. bagepulver | |
1 liter planteolie (fx solsikke) | |
Sauce tartare |
|
100 g majonæse | |
100 g græsk yoghurt | |
1 spsk. dijonsennep | |
1 spsk. citronsaft | |
4 spsk. kapers | |
2 spsk. persille | |
1 skalotteløg | |
0.5 tsk. salt, peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Tag fisken ud af køleskabet 1 time før tilberedning, skær i portionsstykker og gnid ind i salt og peber |
2
Færdig
|
Skær kartoflerne ud i fritter og kog dem 5 minutter i letsaltet vand - lad dryppe af |
3
Færdig
|
Tænd ovnen på 180 grader |
4
Færdig
|
Rør mel, øl og bagepulver sammen til en lind dej |
5
Færdig
|
Sæt olien over i en høj gryde ved høj varme |
6
Færdig
|
Dyp fiskestykkerne i lidt rent mel og herefter i dejen og kog et par stykker ad gangen i olien |
7
Færdig
|
Fisken skal have ca. 3 minutter - vend undervejs med en hulske og fisk stykkerne op, når de er pænt lysebrune og hævede - dryp af på fedtsugende papir |
8
Færdig
|
Læg de færdigstegte fisk i et ovnfast fad og hold dem varme i ovnen, til du er klar med fritterne |
9
Færdig
|
Steg fritterne ad nogle omgange i olien, som fisken er stegt i - de skal blive flot brune |
10
Færdig
|
Læg fritterne på fedtsugende papir og drys straks med salt |
11
Færdig
|
Sauce tartarePisk majonæse, yoghurt, sennep og citron sammen |
12
Færdig
|
Hak kapers, persille og skalotteløg og rør i |
13
Færdig
|
Smag til med salt og friskkværnet peber |