Opskrift: Koldhævet formbrød (røremaskine)
- med surdej og ølandshvede

0 0
Opskrift: Koldhævet formbrød (røremaskine)

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
Surdej
1 dl hvedemel
1 dl grahamsmel
1 dl rugmel
3 dl vand
Hoveddej
6 dl vand
0.5 dl surdej
5 g gær
1 spsk. salt
50 g boghvedeflager
300 g fuldkorns ølandshvedemel
300 g hvedemel
Desuden
Olie til pensling

Knaser og smager som et kostbart brød fra byens bedste bager

Ingredienser

  • Surdej

  • Hoveddej

  • Desuden

Et par ord om vores opskrift

Del

Et perfekt formbrød skal have sprød skorpe og saftig, luftig krumme. Og så skal det selvfølgelig smage godt.

Den saftige, luftige krumme og den gode smag opstår, når du som hævemiddel bruger surdej og lader den fugtige dej udvikle sig langsomt i køleskabet mindst 8 timer. I denne proces sker der mirakler med både smagen og konsistensen, som ikke kan lade sig gøre gennem en hurtig hævning med meget gær.

Surdejen kan du købe mange steder, eller du kan følge Meyers nemme fremgangsmåde, som er beskrevet her i opskriften. Det kræver bare, at du starter 4 dage før. Til gengæld får du din egen surdej, som du kan bruge igen og igen – også til nemt hjemmebagt rugbrød.

Lige som professionelle bagere har vi brugt røremaskine til at røre dejen sammen. Det giver mulighed for at ælte mere væde og luft ind i dejen. Hvis du ikke har røremaskine, skal du bruge lidt ekstra mel i forhold til de angivne mængder. Men husk, at dejen skal være meget fugtig.

Efter (mindst) 8 timer i køleskabet hælder du dejen i en smurt rugbrødsform. Den knasende sprøde skorpe kommer automatisk, når du pensler dejen med lidt olivenolie, lige inden du stiller brødet i ovnen.

I dejen har vi brugt en kombination af den gode ølandshvede (fuldkorn) og almindelig hvede samt et solidt drys sunde boghvedeflager. Sidstnævnte kan du erstatte med frø eller kerner efter eget valg – fx knækkede hvedekerner, solsikkekerner, hørfrø eller sågar havregryn. Anything goes.

Ingredienser

Antal personer:
Surdej
1 dl hvedemel
1 dl grahamsmel
1 dl rugmel
3 dl vand
Hoveddej
6 dl vand
0.5 dl surdej
5 g gær
1 spsk. salt
50 g boghvedeflager
300 g fuldkorns ølandshvedemel
300 g hvedemel
Desuden
Olie til pensling
3 fra 4 stemmer

Sådan gør du

1
Færdig

Surdej

Rør mel og vand sammen. Opbevar i en plasticbøtte uden låg på. Lad surdejen stå 4 dage ved stuetemperatur. Nu er dejen forhåbentlig syrlig, let flydende og klar til brug. Ellers lad den stå 1-2 dage mere.

2
Færdig

Hoveddej

Rør vand, surdej og gær sammen

3
Færdig

Hæld de øvrige ingredienser i, i denne rækkefølge

4
Færdig

Ælt 1 minut ved lav hastighed

5
Færdig

Ælt 5-10 minutter ved højeste hastighed - dejen skal slippe skålens sider og hænge i en fugtig klump på dejkrogen

6
Færdig

Prøv glutentesten: Tag en lille klat dej mellem fingrene og hiv i den - den skal kunne strækkes langt ud og blive næsten gennemsigtigt tynd - ellers ælt et par minutter mere

7
Færdig

Lad dejen hæve overdækket mindst 8 timer i køleskabet, gerne længere tid

8
Færdig

Hæld dejen i en smurt rugbrødsform, lad hæve 1 time ved stuetemperatur og pensl nu med olie

9
Færdig

Bag 45 minutter i en 200 grader varm ovn på næstnederste rille

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Opskrift: Fish and chips á la Jamie Oliver
forrige
Opskrift: Fish and chips á la Jamie Oliver
Opskrift: Mild og sund løvstikkepesto
næste
Opskrift: Mild og sund løvstikkepesto
Opskrift: Fish and chips á la Jamie Oliver
forrige
Opskrift: Fish and chips á la Jamie Oliver
Opskrift: Mild og sund løvstikkepesto
næste
Opskrift: Mild og sund løvstikkepesto

Tilføj Din Kommentar