Opskrift: Flan – autentisk spansk karamelbudding
Vidunderlig dessert med kun 4 ingredienser

0 0
Opskrift: Flan – autentisk spansk karamelbudding

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
300 g sukker
1 stang vanilje
5 æg
5 dl sødmælk

Ingredienser

Et par ord om vores opskrift

Del

Når du bestiller flan i spansktalende lande, vil du som oftest få serveret denne lette karamelbudding direkte fra køleskabet. Den skal være kølig, sødlig og venlig.

I Frankrig skal du til gengæld bede om crème caramel, og i England vil den herlige dessert som regel blive kaldt caramel custard.

Kært barn har mange navne, og desserten findes i utallige lande og på flere kontinenter i forskellige udgaver. Buddingen kan fx fremstilles af kondenseret mælk eller kokosmælk og tilsmages med alverdens lækre sager som rom, passionsfrugt, frugtsaft osv.

Men i dag går vi altså traditionelt til værks, som mamacita ville gøre hjemme i sin lille, spanske landsby. For hende er flan lige ud ad landevejen, ikke så meget hokuspokus. 4 ingredienser – æg, mælk, sukker og vanilje – hvor svært kan det være?

Karamellen består af smeltet sukker, der hældes i bunden af små, ovnfaste dessertskåle. Skålene, der også kaldes ramekiner, laves af keramik eller hærdet glas og fås til en billig penge i Ikea.

Ovenpå karamellen hældes en sammenpisket blanding af æg, sukker, sødmælk og vanilje. Skålene placeres i et vandbad i ovnen (et såkaldt bain-marie), og i løbet af 1 times bagning ved lav varme vil æggemassen størkne til en fnuglet budding.

Skålene med flan afkøles og skal herefter stå mindst 6 timer i køleskab for at samle sig. Karamellen i bunden af skålene vil smelte, så når du ved servering vender buddingen ud på små tallerkener, vil den lækreste karamelsovs flyde ud over buddingen og lægge sig rundt omkring.

Til slut lige et ord om vaniljen. Fordi flan er så enkel en dessert med så få ingredienser, er det naturligvis at foretrække, at du anvender de bedst mulige råvarer. Fx en vaniljestang i stedet for vaniljepulver. Efter at du har skrabet vaniljekornene ud, så gem den ‘tomme’ vaniljestang i en krukke med sukker. Når du har samlet et par stænger, kan du lave dit eget forrygende gode vaniljesukker. Det skal du gøre, både fordi det smager så godt, og fordi du gerne vil medvirke til Stop Spild Af Mad – og fordi ægte vanilje er så fortvivlende dyrt.

Ingredienser

Antal personer:
300 g sukker
1 stang vanilje
5 æg
5 dl sødmælk
3 fra 26 stemmer

Sådan gør du

1
Færdig

Tænd ovnen på 150 grader

2
Færdig

Placér 6 små ovnfaste dessertskåle i et ovnfast fad og hæld kogende vand udenom, så skålene bliver godt gennemvarme

3
Færdig

Smelt 2/3 af sukkeret ved middelvarme – når karamellen er gyldenbrun efter ca. 10 minutter, fordeles den i de 6 varme skåle

4
Færdig

Skrab vaniljekornene ud i resten sukkeret og pisk dette grundigt med æggene – pisk herefter mælk i

5
Færdig

Fordel æggemassen i skålene oven på karamellen

6
Færdig

Dæk hver skål med sølvpapir, så det slutter så tæt som muligt

7
Færdig

Bag fadet med skålene ca. 60 minutter midt i ovnen – indholdet i skålene skal størkne og blive en smule blævrende som en let budding

8
Færdig

Tag skålene op af fadet og lad dem køle af – sæt herefter i køleskab i mindst 6 timer, gerne natten over

9
Færdig

Ved servering løsnes kanten af buddingen forsigtigt med en smørkniv, og den vendes ud på en pæn tallerken – karamellen skal løbe ud og dække buddingen som en karamelsauce

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Sprød svineskank - knusprige Schweinhaxe
forrige
Opskrift: Sprød svineskank – knusprige Schweinhaxe
Sund røget sildepostej
næste
Opskrift: Sund røget sildepostej
Sprød svineskank - knusprige Schweinhaxe
forrige
Opskrift: Sprød svineskank – knusprige Schweinhaxe
Sund røget sildepostej
næste
Opskrift: Sund røget sildepostej

Tilføj Din Kommentar