Ingredienser
-
1 svineskank
-
Salt
-
Vand
Et par ord om vores opskrift
Oktoberfesten og læskende øl i stride strømme er så sandelig ikke den eneste grund til at lægge vejen forbi Bayern.
I München og delstatens øvrige smukke byer er det overalt let at finde traditionelle restauranter, som serverer tyskernes vemodige mormormad. Schnitzler så store som lokumsbrætter, Königsberger Klopse (store kødboller i kaperssovs) – og naturligvis Schweinhaxe mit Sauerkraut und Kartoffeln.
Schweinhaxe er tyskernes ord for svineskank, og netop den udskæring er de så dygtige til at tilberede, at tænderne uvilkårligt løber i vand, når skanken ankommer til dit bord.
Kødet er smørmørt og fyldt med smag, sværen er stegt knasende sprød; næsten som en langtidsstegt ribbensteg med sprød svær, bare bedre.
At svineskanken bliver så fabelagtigt mør, sprød og god, skyldes ikke, at tyskerne er overmennesker i et køkken. Den væsentligste årsag er såmænd, at vores sydlige naboer gør flittigt brug af den måske vigtigste ingrediens i gammeldags madlavning … tid!
Når svineskanken får lov til stille og roligt at stege 6 timer ved lav varme i ovnen, bliver kødet naturligvis mørt (og meget af fedtet smelter af). Hvis du herefter skruer op for varmen i 10 minutter, bliver sværen sprød. Keine Hexerei, nur Behändigkeit.
Inden da har du ridset sværen på svineskanken i tern med en skarp kniv og gnedet salt ind i kødet og mellem sværene. Fremgangsmåden minder til forveksling om at lave flæskesteg. Du skal kun ridse den del af sværen, der vender opad under stegningen – sværen på undersiden bliver alligevel ikke sprød. Det tager ikke mange minutter.
Som tilbehør til den sprøde svineskank kan du roligt servere kogte kartofler og en god, gammeldags flæskestegssovs. I stedet for Sauerkraut kan det varmt anbefales at lave en sund og velsmagende grønkålssalat med 3 slags æble.
Et skummende krus øl smager bestemt heller ikke ilde til en knusprige Schweinhaxe; spørg bare på et hvilket som helst Gasthaus i Bayern. Prost!
Ingredienser
1 svineskank | |
Salt | |
Vand |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rids sværen på oversiden af svineskanken i store tern med en skarp kniv |
2
Færdig
|
Gnid salt ind i kødet og mellem sværene |
3
Færdig
|
Læg svineskanken i et ildfast fad og hæld 2 cm vand ved |
4
Færdig
|
Sæt fadet på næstnederste rille i en 125 grader varm ovn - steg i 6 timer |
5
Færdig
|
Skru ovnen op til 225 grader de sidste 10 minutter og hold øje med, at sværen bliver sprød, men ikke brændt |
6
Færdig
|
Stegeskyen, der ligger tilbage i det ovnfaste fad, er genial til sovs |