Ingredienser
-
Mørdej
-
100 g blødt smør
-
100 g hvedemel
-
100 g speltmel
-
1 æggeblomme
-
3 spsk. vand
-
1 tsk. sukker
-
0.25 tsk. salt
-
Fyld
-
350 g sukker
-
100 g smør
-
7 æbler (afhængigt af størrelse)
-
Vaniljecreme
-
8 spsk. græsk yoghurt
-
4 spsk. honning
-
1.5 spsk. citronsaft
-
4 tsk. vaniljesukker
Et par ord om vores opskrift
Der findes almindelige æbletærter – og så findes der tarte tatin, som er i en klasse helt for sig selv. Den klassiske franske æbletærte er simpelt hen så ustyrligt lækker, at man må knibe sig i armen. Hvordan kan noget så enkelt som æbler, smør og sukker komme til at smage så raffineret?
Hele ideen i en tarte tatin er at få æblerne til at karamellisere i smørret og sukkeret. Det tager lidt tid, før æblernes saftindhold er fordampet, men så sker miraklet: En voldsomt lækker karamel dannes på panden. Herefter er det let. En mørdej klaskes over æblerne, hele panden sættes i ovnen og bager 20 minutter. Et voilà: Tarte tatin.
Mange vælger at servere creme chantilly til tarte tatin. Det er en dejlig creme bestående af flødeskum, flormelis og vanilje. Vi har modificeret cremen en smule, så den ikke er så fed – æbletærten er rigeligt nærende i sig selv.
Servér tarte tatin som kage til eftermiddagskaffen eller som dessert. Et glas calvados eller pommeau (fransk æble’portvin’) smager fortryllende til.
Ingredienser
Mørdej |
|
100 g blødt smør | |
100 g hvedemel | |
100 g speltmel | |
1 æggeblomme | |
3 spsk. vand | |
1 tsk. sukker | |
0.25 tsk. salt | |
Fyld |
|
350 g sukker | |
100 g smør | |
7 æbler (afhængigt af størrelse) | |
Vaniljecreme |
|
8 spsk. græsk yoghurt | |
4 spsk. honning | |
1.5 spsk. citronsaft | |
4 tsk. vaniljesukker |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Ælt alle ingredienser til mørdej sammen og stil køligt 1 time |
2
Færdig
|
Rul dejen ud til en cirkel, der er præcis lige så stor som støbejernspanden, tærten skal laves i |
3
Færdig
|
Skræl, halvér og fjern kernehuset i æblerne |
4
Færdig
|
Smelt smør og sukker og lad det blive let lysebrunt |
5
Færdig
|
Læg æblerne helt tæt med den runde side nedad, så de dækker hele panden |
6
Færdig
|
Steg æblerne ved middelvarme, til vandet fordamper, og karamellen tykner |
7
Færdig
|
Tag panden af ilden og læg nu mørdejen ned over æblerne som et låg |
8
Færdig
|
Bag tærten 20 minutter midt i en 190 grader varm ovn og vend den herefter ud på et smukt tærtefad |
9
Færdig
|
Rør vaniljecremen sammen og servér til den afkølede æbletærte |