Ingredienser
-
300 g havtaske (filet)
-
1 saftig lime
-
2 spsk. olivenolie
-
2 spsk. Sancerre
-
1 spsk. dild, hakket
-
1 spsk. purløg, klippet
-
1 spsk. karse, klippet
-
0.5 tsk. salt, peber
-
Evt. chiliflager
Et par ord om vores opskrift
Uha, havtaske er en pebret spise! Kiloprisen for den særprægede fisk er altid helt i top, men okay – det nærmest hummerlignende kød smager så vidunderligt, at det er alle pengene værd. I hvert fald ved de særlige lejligheder, hvor der er noget at fejre – nytår, fester, fredage, forvænte gæster…
Det fine, bløde havtaskekød egner sig fortrinligt til at råmarinere som ceviche. Ceviche er en caribisk og sydamerikansk specialitet, hvor den rå fisk marineres i citrus, ofte lime eller citron. Syren ‘koger’ fisken, så den skifter farve fra gennemsigtig til hvid, konsistensen bliver fastere, og kødet fornemmes nu, som om det er tilberedt. Drønsmart, voldsomt lækkert, supersundt.
Se også vores andre opskrifter på ceviche:
Havtaskefileten har en hinde, som lige skal hives af. Herefter er kødet klar til at skære i tynde skiver. Limesaften hældes over, og så skal fiskekødet marinere i 30 minutter.
Dybest set kan den råmarinerede havtaske spises, som den er. Det møre, saftige kød smager fremragende; sødt og havfrisk. Men det bliver lige en anelse mere raffineret, når fisken vendes med en håndfuld friske, fint hakkede krydderurter, lidt god olivenolie, salt og peber.
Som prikken over i’et smager et par spiseskefulde god hvidvin fantastisk. Ikke for tør, ikke for sød. For eksempel en Sancerre, som er fremstillet af sauvignon blanc-druen.
Skal cevichen lige have et pift sydamerikansk temperament, drysses med en smule chiliflager ved servering. Men kun hvis du og gæsterne kan klare den let brændende fornemmelse i munden.
Til denne lukulliske forret nydes (naturligvis) et glas veltempereret Sancerre. Det er bestemt ingen billig vin, men dens citrusagtige noter står fortryllende til den citrusmarinerede luksusfisk.
Du kan også brillere ved at bage en pladefuld små kuvertbrød og servere lune til.
Ingredienser
300 g havtaske (filet) | |
1 saftig lime | |
2 spsk. olivenolie | |
2 spsk. Sancerre | |
1 spsk. dild, hakket | |
1 spsk. purløg, klippet | |
1 spsk. karse, klippet | |
0.5 tsk. salt, peber | |
Evt. chiliflager |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Befri havtaskefileten for evt. hinder, halvér på langs og skær i tynde skiver |
2
Færdig
|
Pres limesaften over fiskekødet, vend godt rundt, sæt på køl og lad marinere 30 minutter |
3
Færdig
|
Hæld al limesaft fra og bland fisken med de øvrige ingredienser |
4
Færdig
|
Evt. dysses med chiliflager ved servering |
2 Comments Skjul kommentarer
Kan retten laves dagennfør den skal serveres ? Og er det nok havtasken har været friser i Alm fryse temp. Inden brug
Kære Grethe
Hvis havtasken er gnistrende frisk, er det fint med almindelig frysetemperatur – måske behøver den slet ikke at fryses (spørg fiskehandleren). Til gengæld vil vi ikke anbefale at lave retten alt for lang tid i forvejen – ceviche skal helst være fuldkommen frisklavet, hvis de forskellige sarte smage ikke skal blande sig for meget.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist