Opskrift: Gammeldags surbrød
med kærnemælk

0 0
Opskrift: Gammeldags surbrød

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
Fordej
150 g hvedemel
2 dl vand
2 g gær
Dej
20 g gær
4 dl kærnemælk
2 spsk. kommen
1 spsk. salt
1 spsk. honning
600 g hvedemel

Surbrød er det skønneste brød til en laksemad eller en ostemad

Ingredienser

  • Fordej

  • Dej

Et par ord om vores opskrift

Del

Surbrød er dybest set franskbrød med kommen i. Surbrød er overhovedet ikke surt, og du kan sagtens lave et herligt, gammeldags surbrød uden surdej. Bare læs videre og find ud af hvordan.

Som basis i en laksemad eller en ostemad er surbrød helt uovertruffet. Brødets lette krumme og den gode kommensmag klæder simpelt hen røget laks (eller gravad laks) og fuldfed ost utroligt godt.

For at lave dette gammeldags surbrød kræves en fordej (eller en biga, som det hedder på italiensk). Fordejen giver gæren et spark bagi, så du ikke behøver at bruge så meget gær til et pænt stort brød. Fordejen skal lige have lov at stå ved stuetemperatur i 4 timer (eller op til et døgn), og herefter er resten af processen som at bage et almindeligt franskbrød.

Vi har ladet os kraftigt inspirere af alt.dk’s gode opskrift på surbrød-med-kommen (tak for lån!), men har foretaget forskellige små ændringer og forenklinger, bl.a. et betydeligt mindre tidsforbrug og en lidt anden bageform.

Har du en røremaskine, bliver dejen mere luftig – lad maskinen ælte dejen 10 minutter eller mere. Men du kan sagtens røre dejen sammen i hånden eller med dejkrogene på en el-mikser og stadig få et let og luftigt surbrød.

Hvis du har det ok med at synde lidt engang imellem, skulle du unde dig selv en skive lunt, friskbagt surbrød med tandsmør og/eller en skive fuldfed ost. Det er opskriften på LYKKE!

Opskrift: Gammeldags surbrød

Ingredienser

Antal personer:
Fordej
150 g hvedemel
2 dl vand
2 g gær
Dej
20 g gær
4 dl kærnemælk
2 spsk. kommen
1 spsk. salt
1 spsk. honning
600 g hvedemel
3 fra 23 stemmer

Sådan gør du

1
Færdig

Fordej

Rør gæren ud i vandet, rør mel i, læg film over skålen og lad fordejen udvikle sig i mindst 4 timer ved stuetemperatur, gerne op til 1 døgn

2
Færdig

Dej

Rør gæren ud i kærnemælk og tilsæt fordej + resten af ingredienserne

3
Færdig

Ælt den lidt flydende dej godt igennem og lad hæve tildækket 1 time ved stuetemperatur

4
Færdig

Slå dejen ned, ælt igennem og hæld i en springform foret med bagepapir - lad efterhæve tildækket 45 minutter

5
Færdig

Pensl overfladen med lidt kærnemælk og drys med kommen

6
Færdig

Sæt formen på næstnederste rille i en 225 grader varm ovn i 15 minutter

7
Færdig

Skru ovnen ned til 180 grader og bag 30 minutter mere

8
Færdig

Tag brødet ud af springformen og lad køle af på en rist

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Opskrift: Bygotto med blomkål
forrige
Opskrift: Bygotto med blomkål
Opskrift: Klassisk kartoffelmad med bacon
næste
Opskrift: Klassisk kartoffelmad med bacon
Opskrift: Bygotto med blomkål
forrige
Opskrift: Bygotto med blomkål
Opskrift: Klassisk kartoffelmad med bacon
næste
Opskrift: Klassisk kartoffelmad med bacon

3 Comments Skjul kommentarer

Kære Mogens

Undskyld det alt for sene svar – vores spam-filter driller. Du har muligvis ret i, at et surbrød ikke nødvendigvis skal indeholde kommen – men de fleste opskrifter medtager kommen, og for os her på Spicys surbrødsredaktion skal et rigtigt surbrød smage af kommen.

Appetitlige hilsener fra Spicy Twist

Jeg har ikke prøvet opskriften endnu men vil foretrække, at lave 2 brød, men ikke i springform. Skal nok give besked om resultatet.

Tilføj Din Kommentar