Ingredienser
-
Fordej
-
150 g hvedemel
-
2 dl vand
-
2 g gær
-
Dej
-
20 g gær
-
4 dl kærnemælk
-
2 spsk. kommen
-
1 spsk. salt
-
1 spsk. honning
-
600 g hvedemel
Et par ord om vores opskrift
Surbrød er dybest set franskbrød med kommen i. Surbrød er overhovedet ikke surt, og du kan sagtens lave et herligt, gammeldags surbrød uden surdej. Bare læs videre og find ud af hvordan.
Som basis i en laksemad eller en ostemad er surbrød helt uovertruffet. Brødets lette krumme og den gode kommensmag klæder simpelt hen røget laks (eller gravad laks) og fuldfed ost utroligt godt.
For at lave dette gammeldags surbrød kræves en fordej (eller en biga, som det hedder på italiensk). Fordejen giver gæren et spark bagi, så du ikke behøver at bruge så meget gær til et pænt stort brød. Fordejen skal lige have lov at stå ved stuetemperatur i 4 timer (eller op til et døgn), og herefter er resten af processen som at bage et almindeligt franskbrød.
Vi har ladet os kraftigt inspirere af alt.dk’s gode opskrift på surbrød-med-kommen (tak for lån!), men har foretaget forskellige små ændringer og forenklinger, bl.a. et betydeligt mindre tidsforbrug og en lidt anden bageform.
Har du en røremaskine, bliver dejen mere luftig – lad maskinen ælte dejen 10 minutter eller mere. Men du kan sagtens røre dejen sammen i hånden eller med dejkrogene på en el-mikser og stadig få et let og luftigt surbrød.
Hvis du har det ok med at synde lidt engang imellem, skulle du unde dig selv en skive lunt, friskbagt surbrød med tandsmør og/eller en skive fuldfed ost. Det er opskriften på LYKKE!
Ingredienser
Fordej |
|
150 g hvedemel | |
2 dl vand | |
2 g gær | |
Dej |
|
20 g gær | |
4 dl kærnemælk | |
2 spsk. kommen | |
1 spsk. salt | |
1 spsk. honning | |
600 g hvedemel |
Sådan gør du
1
Færdig
|
FordejRør gæren ud i vandet, rør mel i, læg film over skålen og lad fordejen udvikle sig i mindst 4 timer ved stuetemperatur, gerne op til 1 døgn |
2
Færdig
|
DejRør gæren ud i kærnemælk og tilsæt fordej + resten af ingredienserne |
3
Færdig
|
Ælt den lidt flydende dej godt igennem og lad hæve tildækket 1 time ved stuetemperatur |
4
Færdig
|
Slå dejen ned, ælt igennem og hæld i en springform foret med bagepapir - lad efterhæve tildækket 45 minutter |
5
Færdig
|
Pensl overfladen med lidt kærnemælk og drys med kommen |
6
Færdig
|
Sæt formen på næstnederste rille i en 225 grader varm ovn i 15 minutter |
7
Færdig
|
Skru ovnen ned til 180 grader og bag 30 minutter mere |
8
Færdig
|
Tag brødet ud af springformen og lad køle af på en rist |
3 Comments Skjul kommentarer
Man kan altså sagtens lave surbrød uden kommen og kalde det surbrød.
Kære Mogens
Undskyld det alt for sene svar – vores spam-filter driller. Du har muligvis ret i, at et surbrød ikke nødvendigvis skal indeholde kommen – men de fleste opskrifter medtager kommen, og for os her på Spicys surbrødsredaktion skal et rigtigt surbrød smage af kommen.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist
Jeg har ikke prøvet opskriften endnu men vil foretrække, at lave 2 brød, men ikke i springform. Skal nok give besked om resultatet.