Opskrift: Bygotto med blomkål
- Vesterhavsost og dild

0 0
Opskrift: Bygotto med blomkål

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
1 løg
3 spsk. rapsolie
2.5 dl perlebyg
3 spsk. æbleeddike
3 dl grøntsagsbouillon
1 tsk. salt, peber
1 lille blomkål
1 bdt. dild
100 g Vesterhavsost

Perlebyg risotto på den flotte, sunde, nynordiske måde

Ingredienser

Et par ord om vores opskrift

Del

En cremet, italiensk risotto med svampe samt masser af hvidvin, smør og parmesan smager vidunderligt, når den er ordentligt lavet. Risotto er ægte comfort food, når det er allerhyggeligst. Meeen – kan vi ikke være enige om, at det som regel er en temmelig nærende ret, der ligger ret tungt i maven?

Med en nordisk bygotto forholder det sig ganske anderledes. Hvis vi skifter de smørstegte svampe ud med næsten rå blomkål, forvandler en stor klump smør til en lille smule rapsolie og lader æbleeddike erstatte vinen – ja, så bliver vores bygotto en let og elegant forret.

Bygotto fungerer også som lækkert tilbehør til et stykke stegt kylling eller fisk.

Som navnet svagt antyder, skal der byg i en bygotto. Perlebyg nærmere betegnet. Og perlebyg har den fine egenskab, at den er fuld at vitaminer og fibre. Efter kogning føles perlebyg heldigvis blød og rar i munden lige som de knapt så sunde ris.

Risottoens traditionelle parmesan skifter vi naturligvis ud med en dansk ost. I Danmark har vi i de senere år udviklet oste af en kvalitet, der snildt kan konkurrere med den skønne, italienske parmesan. Vi foreslår Vesterhavsost – men denne side fortæller om 5 andre danske alternativer til parmesan. Tak for dét input!

Blomkålen behandler vi ligesom ved blomkålsris. Den skal lige køres til ‘ris’ i foodprocessoren eller rives manuelt på et rivejern. Bagefter overhældes blomkålen med kogende vand og får lov at trække i mindst 5 minutter. Det blødgør blomkålen en smule og sikrer desuden, at den er lun, når den skal røres i bygottoen.

Dilden, som er den primære smagsgiver i denne nynordiske bygotto, giver retten en flot aura af storladne svenske og finske landskaber. Javist, snälla du, vi er meget højt mod nord, og vi nyder i dén grad de urgamle smage, som også vores forfædre satte pris på.

Ingredienser

Antal personer:
1 løg
3 spsk. rapsolie
2.5 dl perlebyg
3 spsk. æbleeddike
3 dl grøntsagsbouillon
1 tsk. salt, peber
1 lille blomkål
1 bdt. dild
100 g Vesterhavsost
0 fra 0 stemme

Sådan gør du

1
Færdig

Hak løget fint og steg langsomt blankt i rapsolien - ca. 5 minutter

2
Færdig

Skru en smule op for varmen og steg perlebyggen med et par minutter

3
Færdig

Hæld æbleeddiken ved og lad fordampe under omrøring

4
Færdig

Hæld bouillon, salt og peber ved, læg låg på og lad småkoge i 10 minutter

5
Færdig

Sluk for varmen og lad trække under låg i 10 minutter

6
Færdig

Kør blomkålen til ‘ris’ i foodprocessoren (eller riv på et rivejern), overhæld med kogende vand og lad trække 5 minutter – si herefter vandet fra

7
Færdig

Hak dilden fint, riv Vesterhavsosten fint

8
Færdig

Rør blomkål, ost og dild i bygottoen og lad trække 5 minutter under låg

9
Færdig

Servér lun eller kold

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Opskrift: Mexicansk laks i ovn
forrige
Opskrift: Mexicansk laks i ovn
Opskrift: Gammeldags surbrød
næste
Opskrift: Gammeldags surbrød
Opskrift: Mexicansk laks i ovn
forrige
Opskrift: Mexicansk laks i ovn
Opskrift: Gammeldags surbrød
næste
Opskrift: Gammeldags surbrød

Tilføj Din Kommentar