Ingredienser
-
Muslingesovs
-
1 kg muslinger
-
20 g smør
-
2 skalotteløg
-
1 gulerod
-
1 porretop
-
3 laurbærblade
-
1 tsk. salt, peber
-
4 dl tør hvidvin
-
2 dl piskefløde
-
Sprøde croutoner
-
0.5 flute
-
3 spsk. olivenolie
-
0.5 tsk. salt
-
Dampet spidskål
-
0.75 spidskål
-
Hellefisk i ovn
-
800 g hellefisk
-
Salt
-
Olivenolie
-
Pynt
-
Friske ærteskud (fås i velassorterede supermarkeder)
Et par ord om vores opskrift
Hvis du inden for det sidste par år har bestilt fisk på en bedre restaurant, vil du sandsynligvis have modtaget en tallerken, der ligner denne ret:
Nederst nogle moderigtige, lokale grøntsager, fx kål. Ovenpå et stykke saftigt, dampet fisk. Øverst forskellig slags pynt og knas som fx ærteskud og sprøde croutoner. Og til sidst overhældt med en varm, cremet sovs med en dyb smag af fisk eller skaldyr, fx en muslingesovs.
Det er sådan, man komponerer en fiskeanretning, hvis det skal være lidt fint. Og smage fantastisk!
Indrømmet, det er ikke billigt. Både hellefisk (eller helleflynder eller torsk) og et net muslinger koster penge.
Det er heller ikke hurtigt. Både croutoner og muslingesovs tager lidt tid. Til gengæld er det ikke spor svært; bare du gider bruge tiden på det.
Bemærk, at muslingesovsen nærmest er en cremet suppe. Derfor gør retten sig bedst, hvis du kan servere den af opvarmede, dybe tallerkener.
Giv gerne en skålfuld små, kogte kartofler til. Og et glas tør riesling eller chablis.
Ingredienser
Muslingesovs |
|
1 kg muslinger | |
20 g smør | |
2 skalotteløg | |
1 gulerod | |
1 porretop | |
3 laurbærblade | |
1 tsk. salt, peber | |
4 dl tør hvidvin | |
2 dl piskefløde | |
Sprøde croutoner |
|
0.5 flute | |
3 spsk. olivenolie | |
0.5 tsk. salt | |
Dampet spidskål |
|
0.75 spidskål | |
Hellefisk i ovn |
|
800 g hellefisk | |
Salt | |
Olivenolie | |
Pynt |
|
Friske ærteskud (fås i velassorterede supermarkeder) |
Sådan gør du
1
Færdig
|
MuslingesovsMens du renser muslinger, fjerner skæg og kasserer de åbne muslinger, kan du samtidig blanchere grøntsagerne |
2
Færdig
|
Steg de grofthakkede grøntsager i smørret i en stor gryde, til de bliver blanke - det tager små 10 minutter |
3
Færdig
|
Tilsæt laurblade, salt, peber og vin - læg låg på gryden og kog 5 minutter ved mellemvarme |
4
Færdig
|
Skru op for varmen, hæld muslingerne i gryden, rør rundt, læg låg på og damp 8 minutter |
5
Færdig
|
Si væsken fra, hæld tilbage i gryden og tilsæt fløden |
6
Færdig
|
Kog ind ved middelvarme, til der er lidt over halvdelen af sovsen tilbage - ca. 1 dl pr. person |
7
Færdig
|
Muslingesovsen kan gemmes op til 1 døgn i køleskab og varmes op ved servering |
8
Færdig
|
Muslingerne kan du spise i en omelet med muslinger |
9
Færdig
|
Sprøde croutonerSkær flutet i 7-8 mm små tern |
10
Færdig
|
Sæt en pande over med olie og salt |
11
Færdig
|
Steg brødternene, til de tager farve - det tager små 10 minutter |
12
Færdig
|
Lad dryppe af på køkkenrulle |
13
Færdig
|
Dampet spidskålSkær spidskålen i 2 cm tykke skiver |
14
Færdig
|
Kog en gryde vand med salt, sluk for varmen og lad kålskiverne mørne i det varme vand |
15
Færdig
|
Hellefisk i ovnTag hellefisken ud af køleskabet 1 time inden tilberedning og salt den let på begge sider |
16
Færdig
|
Smør olivenolie på fisken og skær den nu i store stykker - ét stort, reelt stykke per person |
17
Færdig
|
Pak fisken ind i bagepapir |
18
Færdig
|
Bag 12-14 minutter midt i en 200 grader varm ovn |
19
Færdig
|
AnretningLæg en skive afdryppet kål nederst i en opvarmet dyb tallerken |
20
Færdig
|
Anbring et stykke hellefisk ovenpå |
21
Færdig
|
Dekorér med ærteskud og croutoner |
22
Færdig
|
Hæld varm muslingesovs over til sidst |