Ingredienser
-
400 g tørre hvide bønner
-
3 spsk. olie
-
2 løg
-
2 fed hvidløg
-
2 spsk. paprika
-
2 tsk. spidskommen, knust
-
2 tsk. salt
-
1 tsk. chiliflager
-
3 dl vand
-
2 ds. flået tomat
-
100 g tomatpuré
-
50 g brun farin
-
2 spsk. æbleeddike
-
2 spsk. soya
-
Evt. 2 spsk. majsstivelse
-
Evt. 4 spsk. vand
Et par ord om vores opskrift
Baked beans er rigtig cowboy-morgenmad … især hvis du vælger den variant, der hældes ud af en dåse.
Hvis du derimod selv laver den dejlige, mildt krydrede tomatsovs, som de sunde hvide bønner svømmer rundt i, er baked beans i mindst lige så høj grad en velsmagende brunch option for moderne cowgirls.
Hvide bønner er nemlig en af de sundeste fødevarer, du kan spise – fyldt med muskelopbyggende protein, hjertestyrkende kalium og kolesterolsænkende fibre (kilde).
Tomatsovsen er også til den sunde side. Løg, hvidløg, flåede tomater, gode krydderier. Faktisk er brunt sukker det eneste usunde i disse baked beans – og her har vi fulgt den engelske smag. Englændere bruger kun halvt så meget sukker i deres baked beans som amerikanere. I realiteten er der kun 5 gram sukker per person i denne portion.
Baked beans kommer oprindeligt fra Amerika, før det kolossale land blev til USA. De indfødte amerikanere spiste en version, hvor vildtkød, hvide bønner og ahornsirup blev kogt i lerpotter. Da englænderne kom til Amerika, medbragte de en tradition for cassoulet, hvor bønnerne først opblødes for siden at blive kogt eller bagt med flæsk.
Allerede sidst i 1800-tallet fremstillede Heinz Company baked beans på dåse. Eksporten til England blev et hit, for baked beans blev hurtigt – og er stadig – en fast bestanddel af en full English breakfast. I dåserne til eksport sparede Heinz som sagt halvdelen af det normale sukkerindhold.
I årtier er baked beans blevet fremstillet mestendels ved kogning og altså ikke bagning i ovn. Det er nemmere, hurtigere og mere energirigtigt. Og smagen er fuldkommen forrygende, kan vi godt garantere.
Servér baked beans til morgenmad og brunch, til frokost og til aftensmad. Det er jo sådan set ‘bare’ en lækker tomatsovs med hvide bønner. På brunchbordet smager tykke skiver bacon, spejlæg og ristede tomater genialt til. God appetit.
Ingredienser
400 g tørre hvide bønner | |
3 spsk. olie | |
2 løg | |
2 fed hvidløg | |
2 spsk. paprika | |
2 tsk. spidskommen, knust | |
2 tsk. salt | |
1 tsk. chiliflager | |
3 dl vand | |
2 ds. flået tomat | |
100 g tomatpuré | |
50 g brun farin | |
2 spsk. æbleeddike | |
2 spsk. soya | |
Evt. 2 spsk. majsstivelse | |
Evt. 4 spsk. vand |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Sæt de hvide bønner i blød i mindst 8 timer i den dobbelte mængde vand |
2
Færdig
|
Kasser udblødningsvandet og kog bønnerne 40 minutter i frisk, letsaltet vand |
3
Færdig
|
Varm olien op i en stor gryde og steg finthakkede løg og hvidløg blanke - det tager små 10 minutter |
4
Færdig
|
Tilsæt krydderierne og steg med 1 minut |
5
Færdig
|
Tilsæt bønner og de øvrige ingredienser (minus majsstivelse og lidt vand) og bring i kog |
6
Færdig
|
Lad retten småboble 60 minutter uden låg, så en del af væden fordamper |
7
Færdig
|
Rør i retten en gang imellem, så bønnerne ikke brænder på |
8
Færdig
|
Er sovsen ikke tyk nok mod slutningen? Opløs majsstivelse i vand og rør i retten - lad koge med de sidste 5 minutter |