• Forside
  • Artikler
  • Opskrift: Hjemmelavet kollagen – naturligt middel mod rynker

Opskrift: Hjemmelavet kollagen – naturligt middel mod rynker
Miniguide til at booste kroppens egen kollagenproduktion

0 0
Opskrift: Hjemmelavet kollagen – naturligt middel mod rynker

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
Bone broth
1 kylling – ben, brusk og skind
1.6 l vand
2 spsk. æbleeddike
1 spsk. salt
10 kardemommekapsler eller et par laurbærblade
Desuden
1 løg
1 gulerod
Evt. hvidløg inkl. skal
Evt. persille inkl. stilk
Tilhører:
  • Billig mad
  • Sund mad

Ingredienser

  • Bone broth

  • Desuden

Et par ord om vores opskrift

Del

Protein er kroppens byggesten, og over 30% af menneskets protein er kollagen (eller collagen, som det staves på engelsk). Der er kollagen i din hud, dine sener, knogler, brusk, bindevæv og tænder.

Kollagen er derfor ekstremt vigtigt for dit helbred og for dit udseende. Problemet er, at kroppens produktion af kollagen begynder at aftage i 30-årsalderen. Desværre betyder det, at du får flere og flere rynker, huden bliver slappere, leddene bliver stivere, du får smerter i bevægeapparatet osv. osv.

Med andre ord: Uden tilstrækkelig kollagen i kroppen føles kroppen lige så gammel, som den ser ud!

Den gode nyhed er, at det sandsynligvis hjælper på alle skavankerne at indtage et dagligt tilskud af kollagen.

Kollagentilskud er en af tidens stærkeste trends i skønhedsindustrien. Kollagen regnes ligefrem for naturens egen antirynkecreme eller Botox.

Efter et par måneders dagligt indtag af kollagen mener mange, at de har fået en synligt stærkere og glattere hud, færre rynker og mindre appelsinhud (cellulitis). Enkelte siger endog, at de har fået fyldigere læber. Hertil kommer alle de andre positive effekter for helbredet.

Du kan spise dig til mere kollagen

Der er to måder at få mere kollagen på. Du kan vælge den nemme, dyre løsning at købe et syntetisk kollagentilskud, ofte i form af pulver eller tabletter.

Eller du kan vælge den billige, klimarigtige og mindst lige så effektive løsning – at spise dig til mere kollagen. Den fremgangsmåde, vi viser her, er desværre ikke for vegetarer og veganere.

Der er kollagen i en lang række animalske fødevarer som kød, fisk og skaldyr, og her gælder det om også at udnytte land- og havdyrenes knogler/ben, brusk og skind, hvor kollagenindholdet er højt. Nose to tail, så at sige.

Tænk i simreretter som osse buco, hvor knoglerne koges med. Tænk i marinerede sild, hvor benene er med. Tænk i skindstegt fisk, hvor skindet spises med. Tænk i stegt kyllingeskind. Tænk i flæskesvær, som er lavet af grisens hud.

For at få det fulde udbytte af det animalske kollagen skal du supplere med C-vitaminholdige fødevarer. Alle slags citrusfrugter, røde og grønne frugter og grøntsager, al slags kål, spinat, broccoli mv.

Med en varieret kost kan du spise dig til ca. halvdelen af den anbefalede daglige dosis kollagen på mindst 5, helst 10 gram.

Men du mangler stadig noget kollagen. Her kommer den såkaldte Bone Broth ind i billedet. En bouillon eller suppe kogt på dyrets knogler.

Bone Broth

Bone Broth er fyldt med kollagen

Bone Broth er et engelsk begreb, der kan oversættes til bensuppe eller knoglebouillon. Det spiste vores oldeforældre, det spiser naturfolk – og det har vi desværre glemt at spise i vores fastfood-kultur.

Men i skønhedens og sundhedens tjeneste er man nu over hele den vestlige verden begyndt at drikke eller spise Bone Broth i store mængder. Både færdigkøbt og hjemmelavet.

Vi fortæller dig her, hvordan du fremstiller din egen Bone Broth, som er sprængfyldt med kollagen – og som tilfører dig netop den mængde kollagen, som du mangler i din i øvrigt varierede kost.

Den anden gode nyhed er, at Bone Broth smager herligt – og du kan naturligvis bare krydre suppen, som du bedst kan lide.

Bone Broth fremstilles ved at langtidskoge knogler, brusk og skind fra dyr eller fisk. Det minder faktisk en del om en gammeldags kødsuppe kogt på ben eller en bouillabaise.

Du kan bruge den type dyreknogler, du foretrækker. Okse, gris, lam, vildt, kylling. Denne opskrift er med kyllingeben – simpelt hen fordi det er så let at få fat i en hel kylling eller en stor stak kyllingelår. Men hvis du foretrækker andre typer ben, så spørg din lokale slagter, om han har nogen til overs – de vil ofte være gratis!

Ideen er naturligvis, at du først spiser kyllingekødet eller kyllingelårene, som du plejer. Det kan fx være en gammeldags grydestegt kylling eller marinerede kyllingelår i ovn.

Gem nu kyllingens ben, brusk og skind…

Bone Broth – sådan

En Bone Broth fremstilles ved at overhælde dyreknoglerne med vand, der lige dækker, samt en smule eddike (der trækker kollagenet ud af benene), salt og de krydderier, du foretrækker. Denne enkle suppe koges op, skummes, og så skal den ellers simre 12 timer på laveste blus under tætsluttende låg.

Sæt suppen over tidligt på aftenen, så den er færdig næste morgen – eller om morgenen, så den er færdig om aftenen.

Igen skal der suppleres med C-vitamin for, at kroppen kan få gavn af kollagenet. Den sidste halve time kan du derfor koge fx løg, gulerod, hvidløg, persille eller andet grønt med i suppen.

Din færdige Bone Broth skal nu bare sigtes og er klar til brug.

Sådan bruger du Bone Broth

Kloge mennesker har regnet ud, at du skal indtage 2,5 dl Bone Broth dagligt for at få den mængde kollagen, du mangler i din (varierede!) kost. Grundportionen her i opskriften rækker derfor til 6-7 dage for 1 person. Herefter er det tid til at få fat i nye knogler og koge endnu en portion suppe … Eller koge en større mængde ad gangen.

Du kan indtage suppen, som du helst vil. For eksempel:

  • Drik suppen, som den er – varm eller kold – den smager virkelig godt
  • Brug suppen som bouillon i sovser og gryderetter
  • Drop salt ved kogning og brug i smoothies

Bemærk holdbarhed i køleskab 5-7 dage. Frys ned for længere holdbarhed

En læges anbefaling

Lægen Jerk W. Langer er medforfatter til nogen ”Collagen – stærk, sund og smertefri”, og han drikker dagligt 2,5 dl Bone Broth, der formentlig tilfører kroppen 4-5 gram kollagen.

På spørgsmålet. om han tror, kollagen har en positiv effekt i kroppen, svarer han: ”Ja, højst sandsynligt.”

3 grunde til at indtage mere kollagen

  • Kollagen øger hudens elasticitet og fungerer derved som en naturlig ”antirynkecreme” *)
  • Kollagen øger musklernes styrke og smidighed og lindrer derved smerter fra ømme led og slidgigt *)
  • Kollagen øger kroppens evne til løbende at regenerere, herunder sportsskader og sårheling *)

*) Kollagenets forskellige positive effekter understøttes af hundredvis af videnskabelige studier, både på dyr og mennesker, men lægevidenskaben kræver yderligere dokumentation for decideret at anbefale kollagentilskud … vurdér selv.

3 fordele ved at fremstille dit eget kollagen

  1. Tryghed. Du ved, hvad du hælder i kroppen – til forskel fra diverse syntetiske pulvere
  2. Økonomi. Du sparer 5-15 kr. hver dag, hvilket er prisen på en dagsdosis af kollagenpulver
  3. Klima. Ved at bruge knogler, brusk og skind fra dyr og fisk støtter du op om StopSpildAfMad

Svar på ofte stillede spørgsmål om kollagen

  1. Hvorfor? Kollagen er et af kroppens vigtigste proteiner, dvs. byggesten, som hjælper med at opbygge og vedligeholde muskler, knogler, brusk, blodkar, led og sener – og derved øge muskelmassen, forbedre hudens elasticitet, forhindre kardiovaskulære sygdomme, forbedre synet mv.
  2. Hvor meget? Det anbefales at indtage 5-10 gram kollagen om dagen; heraf får vi 3-4 gram gennem en varieret kost med kød, fisk, grøntsager og frugt.
  3. Hvor lidt? Bare rolig, man kan ikke indtage for meget kollagen – der er ingen bivirkninger.
  4. Hvordan? Du får naturligt kollagen gennem kød, fisk og skaldyr (også skindstegt fisk, marinerede sild, flæskesvær, simreretter og supper kogt på ben – spis hele dyret!) – suppleret med C-vitaminholdige fødevarer som citrusfrugter, røde frugter og grøntsager, al slags kål, spinat, broccoli
  5. Hvornår? Kollagen indtages bedst før sengetid, så kroppen kan restituere og genopbygge i løbet af natten – alternativt lige før en større træningssession.

PS. Drik vand, vand, vand og mere vand

Læser du primært disse linjer for at få en glattere og pænere hud, så lad os slutte af med det måske vigtigste af alle beauty tips: Drik vand. Masser af vand! 1,5-2 liter om dagen ved normalt aktivitetsniveau.

Huden er kroppens største organ, og huden opsuger meget af det vand, du drikker. Vand gør huden sundere, spændstigere og pænere at se på. Så enkelt er det.

Og hvis du ikke tror os, så bare læs her: Waterlogic – hvad vand gør for din krop udenpå

Andre kilder

https://videnskab.dk/krop-sundhed/kollagen-byggesten-protein-hud-saar-slidgigt

https://iform.dk/sundhed/skoenhed/collagen-bliv-klog-paa-det-populaere-protein

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art8628000/Kosttilskuddet-kollagen-giver-h%C3%A5b-om-en-genvej-til-ungdom-og-sundhed-men-virker-det

Ingredienser

Antal personer:
Bone broth
1 kylling – ben, brusk og skind
1.6 l vand
2 spsk. æbleeddike
1 spsk. salt
10 kardemommekapsler eller et par laurbærblade
Desuden
1 løg
1 gulerod
Evt. hvidløg inkl. skal
Evt. persille inkl. stilk

Sådan gør du

1
Færdig

Når kyllingekødet er spist, skal du bruge ben, brusk og skind til din Bone Broth

2
Færdig

Hæld kyllingeben mv. samt vand, eddike, salt og krydderi i en gryde med tætsluttende låg

3
Færdig

Bruger du kardemommekapsler, skal de lige have et gok, så de åbner sig

4
Færdig

Bring suppen i kog, fjern skum og skru ned på laveste blus – kog i 12 timer

5
Færdig

Tilsæt vaskede, grofthakkede grøntsager (gerne med skræl) og kog med de sidste 30 minutter

6
Færdig

Hæld suppen gennem en sigte og sørg for at presse al væde fra ben og grøntsager

7
Færdig

Køl din færdige Bone Broth af og opbevar i køleskab i op til 7 dage – ellers frys ned i mindre portioner

8
Færdig

Drik eller spis 2,5 dl Bone Broth om dagen som supplement til en varieret kost

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.500 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Mad med kryddersild, cremefraiche og kapers
forrige
Opskrift: Mad med kryddersild, cremefraiche og kapers
Score-osten til en romantisk middag for 2
næste
Opskrift: Score-osten til en romantisk middag for 2
Mad med kryddersild, cremefraiche og kapers
forrige
Opskrift: Mad med kryddersild, cremefraiche og kapers
Score-osten til en romantisk middag for 2
næste
Opskrift: Score-osten til en romantisk middag for 2

Tilføj Din Kommentar