Ingredienser
-
1 kylling
-
3 spsk. olie
-
20 g smør
-
Salt, peber
-
1 bdt. persille
-
2 spsk. majsstivelse
-
8 kardemommekapsler, de knuste korn
-
2.5 dl piskefløde
-
3 dl hvidvin
Et par ord om vores opskrift
Få ting i verden smager bedre end en gammeldags grydestegt kylling – i hvert fald hvis man er dansker. Andre nationaliteter kan dog også få smag for det: Vi har prøvet at servere grydestegt kylling for to godt forvænte engelske familier og deres fire kræsne børn: De var ellevilde og ryddede fadene som en sværm af græshopper.
Her er en lidt nemmere og en smule sundere måde at lave den gode, gamle mormorret på (nej, den er stadig ikke beregnet for folk på slankekur).
Tricket er, at du bruner kyllingen på en pande i stedet for gryden, den skal koges i, og kasserer fedtstoffet bagefter. Smørret når at give smag til kyllingeskindet, men fordi det altid ender med at blive sort og bittert (og kræftfremkaldende!) i processen, er det en god ide at kassere det bagefter.
Fordelen er, at du sparer kalorier. Ulempen er, at du går glip af de skønne safter, som kyllingen har efterladt i smørret. Men – som sagt gør den hårde bruning af kyllingen smørret ret sort. Og – den videre tilberedning giver rigelig dejlig kyllingesmag til den altafgørende sovs. Retten smager stadig, som mormor lavede den.
Næste nye indspark er at stege kyllingen færdig i ovnen efter bruning i stedet for på komfuret. Det kræver, at du har en ovnfast gryde, stegeso, rømertopf eller lignende med låg til. Her er det en stor fordel, at du kan brune kyllingen af god tid i forvejen, tørre komfur af, vaske pande osv. – og blot sætte kræet i ovnen tre kvarter før spisetid.
Vi har eksperimentet lidt og smagt os frem til, at vin i den berømte sovs smager bedre end hønsebouillon, som man normalt bruger. Syren i vinen giver flødens fedme et tiltrængt modspil – og bare rolig, selv spædbørn vil gladeligt guffe sovsen bagefter. Vi synes også kardemomme giver en hyggeligere rundhed end laurbærblade, men det er selvfølgelig en smagssag.
Egentlig hedder retten vist nok: Gammeldags kylling med skilt sovs. Men ærlig talt, er der nogen speciel god grund til, at sovsen skal være tynd og skilt? Gør som os, rør lidt majsstivelse i fra starten, så slutter du af med en perfekt sovs, når du hiver fuglen ud af ovnen.
Som tilbehør til grydestegt kylling bør du helt klart servere agurkesalat (verdens nemmeste!), mormorsalat med fløde og citron og kogte kartofler.
Ingredienser
1 kylling | |
3 spsk. olie | |
20 g smør | |
Salt, peber | |
1 bdt. persille | |
2 spsk. majsstivelse | |
8 kardemommekapsler, de knuste korn | |
2.5 dl piskefløde | |
3 dl hvidvin |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Steg den rensede og tørrede kylling i fedtstoffet på en varm pande |
2
Færdig
|
Sørg for, at kyllingen bliver flot brunet på alle sider |
3
Færdig
|
Kassér fedtstoffet! |
4
Færdig
|
Læg kyllingen i en ovnfast gryde, stegeso eller lignende |
5
Færdig
|
Krydr kyllingen med rigeligt salt og peber indvendigt og udvendigt |
6
Færdig
|
Stop et bundt persille renset for de groveste stilke ind i kyllingen |
7
Færdig
|
Rør majsstivelse og kardemomme i vin og fløde og hæld ned til kyllingen |
8
Færdig
|
Steg 45 minutter med låg på i en 200 grader varm ovn |