Ingredienser
-
Bagekartofler
-
1.2 kg kartofler
-
Olivenolie
-
Hvidløgssmør
-
80 g smør
-
2 fed hvidløg, knust
-
0.5 bdt. persille, finthakket
-
1 citron, den revne skal
-
1 tsk. paprika
-
0.5 tsk. salt
-
Peber
-
Kød
-
4 højrebsbøffer
-
Salt, peber
-
25 g smør
-
2 spsk. olie
Et par ord om vores opskrift
Hvis du er tilhænger af en stor, beskidt bøf med klassisk tilbehør, så er dette opskriften, du altid har gået og sukket efter. Og lad det være sagt uden falsk beskedenhed: Sådan en tallerken bøf med gemyse smager en hel del bedre, end du får serveret det på den gennemsnitlige bøfrestaurant.
Højrebsbøffer på ben kaldes også oksekoteletter og er i princippet en lidt tyndere skåret udgave af cote de boeuf. Fordi der er ben i, skal bøffen naturligvis have noget længere på panden end en bøf af reelt kød. Men bare rolig: Under “Sådan gør du” skal vi nok afsløre for dig, hvordan du nemt kan gennemskue, om kødet er stegt perfekt.
Bagekartofler er en disciplin, der deler vandene. Mange mennesker – inklusive de nævnte bøfrestauranter – lider af den vildfarelse, at en bagt kartoffel skal tilberedes i sølvpapir. Men det koger jo blot kartoflen inde i ovnen – det forlænger bagetiden – og det er oven i købet noget svineri rent miljømæssigt.
Bagte kartofler kan have alle størrelser – store og små – og de skal i ovnen uden anden beskyttelse end lidt olie, så de får en knasende sprød skræl. Det er pærelet!
Hvidløgssmør hører sig også til her, med mindre du kaster dig ud i en klassisk bearnaise på den nemme måde. Hvis du laver smørret mindst 30 minutter, inden det skal serveres, kan du nå at lave en fin rulle og lægge i fryseren. På den måde kan du lægge nogle pæne skiver smør på dine medspiseres tallerkener.
Ingredienser
Bagekartofler |
|
1.2 kg kartofler | |
Olivenolie | |
Hvidløgssmør |
|
80 g smør | |
2 fed hvidløg, knust | |
0.5 bdt. persille, finthakket | |
1 citron, den revne skal | |
1 tsk. paprika | |
0.5 tsk. salt | |
Peber | |
Kød |
|
4 højrebsbøffer | |
Salt, peber | |
25 g smør | |
2 spsk. olie |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Vask kartoflerne fri for jord, smør dem ind i olie og skær et dybt kryds i hver |
2
Færdig
|
Bag kartoflerne ved 200 grader på ovnens næstnederste rille - mellemstore kartofler skal have ca. 1 time, små kartofler ca. 40 minutter, store kartofler ca. 80 minutter |
3
Færdig
|
Ælt alle ingredienser til hvidløgssmør sammen og form til en nydelig rulle |
4
Færdig
|
Frys rullen mindst 30 minutter og servér i pæne skiver |
5
Færdig
|
Tag bøfferne ud af køleskabet mindst 1 time, før de skal steges - og krydr med salt |
6
Færdig
|
Dup bøfferne tørre inden stegning og varm panden godt op ved middelhøj varme |
7
Færdig
|
Når smør og olie er bruset af, steger du bøfferne 3-5 minutter på hver side afhængig af tykkelse og dine ønsker til, hvor rødt kødet skal være |
8
Færdig
|
Tryk en tommelfinger ned på bøffens tykkeste sted: Hvis der flyder rød kødsaft ud, er kødet stadig ret rødt - når kødsaften er gennemsigtig, er kødet let rosa |
9
Færdig
|
Når kødet er færdigt, kværner du frisk peber over, lader hvile et par minutter og serverer |