Ingredienser
-
300 g tørre Ingrid-ærter
-
Vand
-
1 spsk. salt
-
3 laurbærblade
-
Hummus
-
600 g kogte Ingrid-ærter
-
2 dl kogevand
-
0.5 dl rapsolie
-
2 fed hvidløg
-
3 spsk. tahin
-
2 spsk. citronsaft
-
2 tsk. spidskommen, knust
-
1.5 tsk. salt
-
0.5 tsk. chiliflager
Et par ord om vores opskrift
Tørre Ingrid-ærter ligner, opfører sig som og smager (mindst lige så godt) som kikærter. Men hurra – Ingrid-ærter dyrkes i Danmark og skal ikke transporteres i osende lastbiler fra Sydeuropa, som det sker med kikærter. Ingrid-ærter er rigtig klimamad! Især når ærterne bruges i en superlækker cremet hummus og nydes som aftensmad sammen med tomatsovs, syltede rødløg og andre gode, grønne sager.
Læs mere om hummus af danske Ingrid-ærter efter opskriften.
Ingredienser
300 g tørre Ingrid-ærter | |
Vand | |
1 spsk. salt | |
3 laurbærblade | |
Hummus |
|
600 g kogte Ingrid-ærter | |
2 dl kogevand | |
0.5 dl rapsolie | |
2 fed hvidløg | |
3 spsk. tahin | |
2 spsk. citronsaft | |
2 tsk. spidskommen, knust | |
1.5 tsk. salt | |
0.5 tsk. chiliflager |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Læg de tørre Ingrid-ærter i blød i rigeligt koldt vand i 10-12 timer |
2
Færdig
|
Kassér udblødningsvandet |
3
Færdig
|
Sæt Ingrid-ærterne over i en gryde med vand, der lige dækker |
4
Færdig
|
Når vandet koger, skal det skummes – tilsæt herefter salt og laurbærblade |
5
Færdig
|
Kog 25 minutter ved svag varme under låg |
6
Færdig
|
Sluk for varmen og lad ærterne trække i vandet i mindst 10 minutter, gerne længere |
7
Færdig
|
Hæld alle ingredienser til hummus i en foodprocessor og kør til en cremet mos |
Mere om hummus af danske Ingrid-ærter
Undskyld, men hvad smager bedre end en lækker, cremet hummus? Vi her på Spicy Twist kunne spise hummus morgen, middag og aften – og det gjorde vi sørme også, da vi besøgte Israel og Jordan for nogle år siden. Det var en fest.
Hummus fremstilles normalt af kikærter, og ikke et ondt ord om det. Kikærters klimaaftryk er betydeligt mindre end en tilsvarende mængde dansk fremstillet kød. Men hvis du laver din hummus af dansk producerede Ingrid-ærter, som IKKE skal transporteres tusinder af kilometer i dieseldrevne lastbiler, så er du virkelig en klimaduks!
Ingrid-ærter har været dyrket i Danmark siden oldtiden. De ligner kikærter. De opfører sig som kikærter. De smager som kikærter – bare bedre; friskere, sødere, venligere. Nå ja, og så er de skønne, danske Ingrid-ærter fulde af gode kostfibre og er fuldkommen glutenfri. What’s not to like?
Ingrid-ærter behandles på præcis samme måde som kikærter. De skal udblødes i 10-12 timer i masser af vand, og bagefter skal udblødningsvandet kasseres. De tørre Ingrid-ærter svulmer op til mindst dobbelt størrelse (og vægt), efter at de har ligget i blød.
Nu skal ærterne koges i frisk vand, gerne sammen med salt og laurbærblade – men hvor kikærter skal koges mindst 45 minutter, kan Ingrid-ærter nøjes med 25 minutter.
Lad Ingrid-ærterne hvile i kogevandet så længe, der er tid til. Det gør noget godt for smagen i både ærter og kogevand. Bagefter skal du nemlig bruge noget af kogevandet i hummussen – eller i en gryderet, eller hvad du ellers vil bruge de kogte Ingrid-ærter til.
Serveringsforslag
Du kan godt glæde dig til din hjemmelavede hummus af Ingrid-ærter: Den smager VILDT godt!
Og når du nu er i det klimavenlige hjørne, hvorfor så ikke lave en gennemført GRØN dag ud af det? Vi foreslår at spise den cremede hummus sammen med ruccolasalat, en lækker italiensk tomatsovs, syltede rødløg og hjemmebagte rug-pitabrød.
Du finder opskrifterne på de øvrige dele af menuen her…
- Tomatsovs: Pasta med italiensk tomatsovs
- Syltede rødløg: Okseburger med glutenfri selleribolle
- Pitabrød: Hjemmebagte rug-pita med fiskefilet og æblesalat