Ingredienser
-
Grillet tofu
-
400 g tofu, fast konsistens
-
Salt
-
Olivenolie
-
Salat
-
0.5 rødkål
-
2 mango
-
2 gulerødder
-
2 ds. kikærter
-
1 bdt. forårsløg
-
1 bdt. koriander
-
0.5 citron
-
Tahindressing
-
3 spsk. tahin
-
1 fed hvidløg, knust
-
0.5 citron, saften
-
0.5 dl vand
-
0.5 dl olie
-
2 spsk. vegansk yoghurt
-
1 tsk. spidskommen, knust
-
1 tsk. salt, peber
Et par ord om vores opskrift
En tofu bowl er ren power-mad for veganere, vegetarer og alle andre, der har lyst til at forkæle kroppen med en sund, grøn frokost eller en solid portion aftensmad med knas, smag og en god mæthedsfornemmelse.
Tofu og kikærter er fyldt med gode, mættende proteiner, rødkål og gulerødder indeholder masser af vitaminer og kostfibre – mens mango, koriander og den labre tahindressing får dine smagsløg til at juble.
Du kan putte alle mulige slags grøntsager i en tofu bowl. I stedet for rødkål fungerer spidskål eller hvidkål mindst lige så godt. Forårsløg kan erstattes med rødløg; gulerødder kunne lige så godt være revet kinaradise – og hvis koriander bliver for parfumeret, vil finthakket persille eller mynteblade smage fantastisk.
Nå ja, og hvis du synes, mango giver for mange minuspoint på klimaregnskabet, så erstat endelig med æbler, pærer eller andre slags frugt, du lige har ved hånden.
Kikærterne kunne i øvrigt snildt byttes ud med kogte linser.
Sådan griller du tofu
Tofu er sojabønnemasse, der bruges som en proteinholdig erstatning for kød af mange veganere og vegetarer. Konsistensen kan godt minde om friskost. I rå tilstand smager tofu ikke af meget, og der skal som minimum tilføres salt og peber (eller andre krydderier) for, at tofu er sjovt at spise.
Grillet tofu med olivenolie, salt og peber er en dejlig måde at spise tofu på. Her bliver overfladen let karamelliseret, mens det indre forbliver cremet.
Tofu fås i forskellige grader af fasthed (firm). For at få succes med grillningen er det som regel en god idé lige at presse noget af vandet ud af tofuen, så den bliver så fast og tør som muligt:
- Skær tofuen ud i små blokke (fx 5 x 4 x 1 cm), som du lægger på halvdelen af et viskestykke
- Drys med lidt salt og fold den anden halvdel af viskestykket øverst
- Placér noget tungt ovenpå (fx et spækkebræt), så tofuen ligger i pres
- Efter 30 minutter er tofuen relativt fast og relativt tør
Nu kan du pensle tofublokkerne med lidt olie, drysse med salt og peber og sætte midt i ovnen under grillvarme (275 grader), til tofuen bliver let lysebrun. Det tager ca. 10 minutter.
Sådan koger du kikærter selv
I stedet for at købe kikærter på dåse kan det varmt anbefales at anskaffe dig en pose tørrede kikærter og koge dem selv. Det er sundere, billigere, smager bedre og er langt mere klimavenligt.
I 1 dåse kikærter er der 240 gram kogte kikærter, når væden er hældt fra. For at nå op på de ca. 500 gram kogte kikærter, som opskriften foreslår, skal du bruge ca. 250 gram tørre kikærter. De svulmer nemlig op til dobbelt størrelse, når de bliver udblødt og kogt.
Hæld de tørre kikærter i en gryde og hæld dobbelt så meget vand over. Lad kikærterne udbløde i 8-10 timer og kassér nu udblødningsvandet. Hæld frisk vand over, tilsæt 1 spsk. salt og et par laurbærblade og kog nu kikærterne i 40-45 minutter. Hvis du er i god tid, så lad gerne kikærterne stå og trække i kogevandet bagefter. Kogevandet er i øvrigt genialt i stedet for almindeligt vand i tahindressingen.
Tjek vores andre sunde, lækre bowls
Ingredienser
Grillet tofu |
|
400 g tofu, fast konsistens | |
Salt | |
Olivenolie | |
Salat |
|
0.5 rødkål | |
2 mango | |
2 gulerødder | |
2 ds. kikærter | |
1 bdt. forårsløg | |
1 bdt. koriander | |
0.5 citron | |
Tahindressing |
|
3 spsk. tahin | |
1 fed hvidløg, knust | |
0.5 citron, saften | |
0.5 dl vand | |
0.5 dl olie | |
2 spsk. vegansk yoghurt | |
1 tsk. spidskommen, knust | |
1 tsk. salt, peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Grillet tofuSkær tofuen ud i små blokke (fx 5 x 4 x 1 cm), som du lægger på halvdelen af et viskestykke |
2
Færdig
|
Drys med lidt salt og fold den anden halvdel af viskestykket øverst |
3
Færdig
|
Placér noget tungt ovenpå (fx et spækkebræt), så tofuen ligger i pres |
4
Færdig
|
Efter 30 minutter er tofuen relativt fast og relativt tør |
5
Færdig
|
Pensl tofublokkerne med lidt olie, drys med salt og peber og anbring på et stykke bagepapir midt i ovnen under grillvarme (275 grader) – efter ca. 10 minutter er tofuen let lysebrun og spiseklar |
6
Færdig
|
Salat, dressing og anretningSkær og hak grøntsager og mango i mundrette stykker – husk at snitte rødkålen så fint som muligt |
7
Færdig
|
Dryp grøntsager og mango med citronsaft |
8
Færdig
|
Rør ingredienserne til tahindressing sammen til en halvtyk creme |
9
Færdig
|
Fordel grillet tofu, grøntsager og mango i flotte skåle eller dybe tallerkener, hæld dressing over og pynt med korianderblade |