Ingredienser
-
1 kg flanksteak, i tern på 3 x 3 cm
-
5 spsk. olie
-
3.5 dl rødvin
-
1.5 dl vand
-
2 store løg, i grove stykker
-
6 laurbærblade
-
1 spsk. salt, peber
-
200 g bacon, i tern
-
2 store gulerødder, i grove stykker
-
20 skalotteløg, hele
-
4 fed hvidløg, grofthakket
-
250 g champignon, hele
-
Persille til drys
Et par ord om vores opskrift
Den usandsynligt lækre, franske klassiker bøf bourguignon – eller boeuf á la bourguignonne, som den også kaldes – er som skabt til udskæringen flanksteak.
Normalt bruger man grovere udskæringer af koen som tykkam eller inderlår, der skal koge mindst 2 timer for at blive rigtigt mørt – især når det er skåret ud i de meget store tern (5 x 5 cm), der i Frankrig anses som det korrekte i bøf bourguignon.
Flanksteak er et fladere og mørere, men uhyre smagfuldt stykke oksekød, så når du skærer den i lidt mindre tern (3 x 3 cm), skærer du samtidig 1 time af kogetiden. Og retten smager fuldkommen lige så godt!
Kort sagt: Hurra for flanksteak! Se også vores opskrift: flanksteak på pande.
En god bøf bourguignon må selvfølgelig meget gerne laves på en saftig bourgognevin. Men mindre kan gøre det: Grundet den afkortede kogetid kan du sagtens bruge en kraftig spansk, italiensk eller oversøisk vin, der giver mere power på kortere tid.
I en ægte bøf bourguignon skal der røget flæsk (bacon), champignoner, skalotteløg, gulerødder og hvidløg. Nogen vælger at koge alting sammen i hele kogetiden. Vi foretrækker at koge kød, vin og krydderier i en gryde for sig selv, til kødet er mørt. Imens bruner vi de øvrige ingredienser af på en pande. Til sidst samler vi alle elementer i gryden til 20 minutters samlet kogetid. På den måde opnår hver ingrediens perfekt konsistens, bevarer sin individuelle smag og når alligevel at afgive smag til retten.
En ting er stensikkert: Kan du lide oksekød og rødvin, så bliver bøf bourguignon en af dine livretter.
Som tilbehør til bøf bourguignon kan du servere en god kartoffelmos – det er en almindelig, men også ret tung løsning. Du kan også gøre som franskmændene: Servér retten af dybe tallerkener med en kurvfuld flutes ved siden af, så der er noget at duppe den fantastiske sovs op med.
Ingredienser
1 kg flanksteak, i tern på 3 x 3 cm | |
5 spsk. olie | |
3.5 dl rødvin | |
1.5 dl vand | |
2 store løg, i grove stykker | |
6 laurbærblade | |
1 spsk. salt, peber | |
200 g bacon, i tern | |
2 store gulerødder, i grove stykker | |
20 skalotteløg, hele | |
4 fed hvidløg, grofthakket | |
250 g champignon, hele | |
Persille til drys |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Brun kødet grundigt på alle sider i olien på en hed pande |
2
Færdig
|
Hæld kødet over i en gryde med rødvin, vand, løgstykker, laurbær, salt og peber |
3
Færdig
|
Lad simre under låg 1 time |
4
Færdig
|
Steg bacon sprødt på panden - stil til side |
5
Færdig
|
Steg gulerødder, skalotteløg og hvidløg på panden, til det får lidt farve - stil til side |
6
Færdig
|
Steg champignonerne på panden, til de tager farve og skrumper lidt - stil side |
7
Færdig
|
Når kødet har fået 1 time, tilsætter du bacon og grøntsager og koger med 20 minutter under låg |
8
Færdig
|
Servér rygende varmt og drys med persille |