Ingredienser
-
Gløggekstrakt
-
1.5 dl æblemost
-
2 spsk. sukker
-
5 kardemommekapsler, let knust
-
2 stjerneanis, knust
-
2 tsk. stødt kanel
-
Desuden
-
1 fl hvidvin (gerne chardonnay)
-
1 dl hyldeblomstsaft, koncentreret
-
1 dl lyse rosiner
-
1 dl mandler, smuttet og hakket groft
-
Evt. 0.5 dl calvados
Et par ord om vores opskrift
Hvid gløgg er lavet på hvidvin og lidt andre krydderier end den traditionelle røde julegløgg. Mange foretrækker den hvide gløgg, fordi den er lettere og friskere i smagen, mens alkoholstyrken er den samme i de to slags gløgg (små 10%).
Apropos alkoholstyrke kan du let justere op og ned. Tilføj lidt mere æblemost, hvis gløggen skal være svagere. Tilføj et skvæt calvados (æblebrændevin), hvis den skal være stærkere.
Du kan fremstille en hjemmelavet gløggekstrakt eller gløggessens på 15 minutter: Knus krydderierne sammen med en smule sukker og kog under låg med lidt æblemost. Et kvarter efter har du en kraftig, velafbalanceret ekstrakt.
I hvid gløgg foretrækker vi at benytte stjerneanis i stedet for nelliker. Nelliker har en meget voldsom smag, som tager pippet fra de andre ingredienser. De to andre krydderier er kardemomme og kanel; det er sidstnævnte, der giver gløggen sin smukke farve.
Gløgg er nyere måde at sige ’glødet vin’ på. Eller Glühwein, som det hedder på tysk. Traditionen med at servere varm, sødet og krydret vin er ældgammel og kendes over hele den vestlige verden. Når temperaturen falder udenfor, giver et glas varm vin med gode krydderier den indre varme.
Når vi i Danmark drikker gløgg, foregår det næsten udelukkende ved juletid. Og vi nøjes ikke med den varme, krydrede vin. Næh nej, vi vil også have mandler og rosiner i. Da det nu er hvid gløgg, det handler om, foreslår vi at bruge lyse rosiner.
Servér gerne et fad hjemmelavede æbleskiver til din skønne, hvide gløgg. Glædelig jul!
Ingredienser
Gløggekstrakt |
|
1.5 dl æblemost | |
2 spsk. sukker | |
5 kardemommekapsler, let knust | |
2 stjerneanis, knust | |
2 tsk. stødt kanel | |
Desuden |
|
1 fl hvidvin (gerne chardonnay) | |
1 dl hyldeblomstsaft, koncentreret | |
1 dl lyse rosiner | |
1 dl mandler, smuttet og hakket groft | |
Evt. 0.5 dl calvados |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Kog ingredienserne til gløggekstrakt 15 minutter under låg |
2
Færdig
|
Si ekstrakten over i en større gryde med de øvrige ingredienser (minus calvados) |
3
Færdig
|
Varm op til kogepunktet - tilsæt evt. calvados |
4
Færdig
|
Servér rygende varm |