Ingredienser
-
Sprængt flæskesteg
-
1.8 kg kamsteg
-
260 g fint salt
-
60 g sukker
-
2 tsk. allehånde, knust
-
1 tsk. sort peber, knust
-
1.8 l koldt vand
-
1 spsk. olivenolie
-
Brun sovs
-
0.6 l koldt vand til stegesky
-
40 g smør
-
4 spsk. mel
-
Kulør
Et par ord om vores opskrift
Sprængt flæskesteg, Katrinesteg, Katrineflæsk – kært barn har mange navne. Uanset hvad du kalder den, så bliver det sandsynligvis den bedste flæskesteg, du nogen sinde kommer til at lave. Kødet bliver let salt og drivende saftigt, sværen bliver knitrende sprød. Vi viser her, hvordan du selv laver julens (og årets) bedste flæskesteg og en perfekt brun sovs.
Læs mere om sprængt flæskesteg efter opskriften.
Ingredienser
Sprængt flæskesteg |
|
1.8 kg kamsteg | |
260 g fint salt | |
60 g sukker | |
2 tsk. allehånde, knust | |
1 tsk. sort peber, knust | |
1.8 l koldt vand | |
1 spsk. olivenolie | |
Brun sovs |
|
0.6 l koldt vand til stegesky | |
40 g smør | |
4 spsk. mel | |
Kulør |
Sådan gør du
1
Færdig
|
SprængningStart med at sprænge flæskestegen 3 døgn, før stegen skal serveres: |
2
Færdig
|
Bland salt, sukker, allehånde og peber – og gnid blandingen ind overalt på kød, fedt og svær |
3
Færdig
|
Læg stegen i en stor frysepose, hæld vandet ved og luk posen omhyggeligt |
4
Færdig
|
Opbevar stegen 3 døgn i køleskab |
5
Færdig
|
Kassér saltlagen og skyl stegen hurtigt i koldt vand |
6
Færdig
|
StegningGnid sværen med olie |
7
Færdig
|
Læg stegen i et ovnfast fad og sørg for, at sværen er så vandret som muligt – læg evt. små stykker kartoffel under stegen dér, hvor sværen skal hæves lidt for at ligge vandret |
8
Færdig
|
Hæld vand til stegesky under stegen - og steg 3 timer midt i en 150 grader varm ovn |
9
Færdig
|
Efter 3 timer hælder du stegeskyen ned i en gryde og sætter stegen tilbage i ovnen |
10
Færdig
|
Skru op til 200 grader og giv stegen 10-15 minutter ekstra - sværene skal være smukt brune og sprøde, når stegen er færdig |
11
Færdig
|
Brun sovsSkum fedtlaget af stegeskyen med en ske |
12
Færdig
|
Lav en smørbolle ved at ælte smør og mel sammen |
13
Færdig
|
Bring stegeskyen i kog, læg smørbollen ned i væsken og pisk det hele sammen |
14
Færdig
|
Småkog sovsen i 5 minutter, til den er dejligt tyk og lækker |
15
Færdig
|
Tilsæt nogle dråber kulør og pisk, indtil sovsen har den rigtige farve |
Mere om sprængt flæskesteg
Sprængt flæskesteg kaldes også Katrinesteg eller Katrineflæsk. Det er en gammeldags flæskesteg, der lige har ligget i en lage af salt, sukker, krydderier og vand i 3 døgn, før den skal steges. Langtidssteges!
En sprængt flæskesteg bliver – som så meget andet sprængt kød – let salt i smagen og ekstra saftigt i kødet. Desuden bliver sværen knitrende sprød efter stegning.
Vi vil vove den påstand, at sprængt flæskesteg er den lækreste form for flæskesteg, der findes!
Spicy Twist smagte sprængt flæskesteg hos Skagens legendariske Slagter Munch for mange herrens år siden. De smukt stegte skiver flæskesteg var saftige, let lyserøde (formentlig tilsat nitrit ligesom fx rullepølse) og blev solgt som Katrinesteg … Vi var i den syvende himmel; bedste flæskesteg ever.
Sprængt flæskesteg vil fungere genialt som:
- Flæskesteg til jul og andre hyggelige aftener
- Pålæg til frokost med hjemmelavet rødkål
- Kødet til en omgang gammeldags brunkål
Flæskesteg må i øvrigt ikke forveksles med ribbensteg, som er en mere fedtmarmoreret udskæring.
Langtidsstegning giver det bedste resultat
En god, gammeldags flæskesteg skal naturligvis have knasende sprød svær, men det skal helst ske samtidig med, at kødet bliver mørt og saftigt. Heldigvis er der en sikker måde at gøre det på: Langtidsstegning!
Langtidsstegning er altid den bedste måde at behandle større stykker kød på. Flæskesteg, lammesteg, oksesteg. Langtidsstegning mørner kødet langsomt, så saften forbliver inde i fibrene i stedet for at fordampe – og bagefter kan man så skrue op for varmen et øjeblik, så stegeskorpen eller sværen bliver sprød.
Når du langtidssteger kødet, er det ligegyldigt, hvor lille eller stor din flæskesteg er. Du skal heller ikke tænke på stegetermometer eller kernetemperatur. Denne opskrift passer til enhver størrelse flæskesteg. Når vi alligevel angiver vægten, er det, for at mængden af salt og krydderier passer til stegens størrelse.
Allehånde i stedet for laurbærblade
Du er sikkert vant til at bruge laurbærblade til din flæskesteg. Det er du også velkommen til at gøre her, men lad os så anbefale, at du lægger laurbærbladene ned under kødet i stedet for at blive brændt til kul oven på sværen.
Vi vil dog tale varmt for, at du bruger krydderiet allehånde i stedet for. Allehånde smager FANTASTISK sammen med gris. Blandt andet er det allehånde, der gør en god medister så uimodståeligt lækker. Når du gnider allehånde på din flæskesteg, får du en brun sovs, som du næppe har smagt bedre. Den perfekte flæskestegssovs!