Opskrift: Autentisk indisk chai masala / chai latte
Pas på, du bliver afhængig af denne forrygende te!

0 0
Opskrift: Autentisk indisk chai masala / chai latte

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
6 dl vand
2 spsk. sorte teblade
8 skiver frisk ingefær
12 kardemommekapsler
12 sorte peberkorn
8 nelliker
2 kanelstænger
2 stjerneanis
4 spsk. sukker
6 dl mælk

Ingredienser

Et par ord om vores opskrift

Del

Da Spicy Twist for snart alt for mange år siden var på en kamelsafari i den nordindiske delstat Rajastan – bare os, en kameldriver og en kok – indså vi rigtigt indernes næsten religiøse forhold til krydderier.

På den fire dage lange rejse i øde ørkenområder, varme om dagen, isnende om natten, havde vores kok medbragt forbløffende få friske råvarer til at brødføde sine sultne medpassagerer; mestendels tørrede kikærter, linser, løg, hvidløg, chili og ingefær.

Det første, han pakkede ud, hver gang de evigt pruttende kameler blev bragt til at stoppe, var en lille kuffert med mange små rum i. Her opbevarede han sine utallige krydderier og sin uundværlige, sorte te.

Til vores overraskelse lykkedes det den charmerende mand med det tykke overskæg at fremtrylle tre gudemåltider om dagen – blot med et lejrbål, et par gryder, de strategisk udvalgte madvarer og de stærkt duftende krydderier.

Af alle de mange skønne smage er den, vi husker stærkest, det glas chai masala, vi fik serveret hver morgen, når vi rystende af kulde stak snuderne ud af teltet. En kraftigt krydret, sød, mælket drik, som på et splitsekund sendte både smagsløgene og livsånderne på himmelfart.

Øj, hvor smagte den chai masala godt! Og den gav øjeblikkeligt varmen.

Krydret te i glas

Chai masala betyder direkte oversat ’krydret te’. Drikken serveres ofte med mælk og har derfor her i den vestlige verden fået tilnavnet chai latte. Lad os i det følgende bare sige ’chai’ (udtales: tjajj).

I Indien serveres chai ALTID af glas, aldrig krus, og da teen hældes skoldende varm i glasset, skal der være mindst 1,5-2 cm op til kanten af glasset, så man ikke brænder fingrene. Du kan selvfølgelig også sno en serviet om glasset på bedste cafémanér, men er det ikke lidt fimset?

Med snart 1,4 milliarder indere er der naturligvis temmelig mange traditioner for, hvordan en RIGTIG chai skal smage. Så denne opskrift er blot én måde at skrue din yndlings-chai sammen på. Vi advarer bare: Når du først finder den præcis formel, bliver du afhængig – en velbrygget chai smager forrygende godt.

En af de overvejelser, du skal gøre dig, er, hvor mælket henholdsvis hvor sød din chai skal være. Vi har lagt os præcis i midten, hvor der er halvt mælk, halvt chai masala i glasset – og hvor drikken er sødlig, men ikke hvinende sød.

Et par ord om ingredienserne (husk – du kan skrue op og ned for det hele)

  • Sort te. Du kan bruge alle mulige sorter, og du kan bruge både teposer og løse teblade (1 tepose svarer ca. til 1 spsk. teblade).
  • Frisk ingefær. Skyl ingefærknolden og skær tynde skiver MED skal.
  • Kanel. Her fungerer hele stænger bedst, da de har en mere diskret og lidt træagtig smag sammenlignet med stødt kanel, der uvilkårligt bringer tankerne hen på risengrød.
  • Kardemomme. Luksuskrydderiet, som måske er chaiens vigtigste smagsgiver. Brug hele kapsler og giv dem et gok, så de åbner sig.
  • Nelliker. Vær varsom med dem, de smager meget kraftigt igennem.
  • Stjerneanis. Giver teen et forfinet, næsten umærkeligt strejf af anis.
  • Sort peber. Gør teen lidt stærk – jo koldere vejr udenfor, jo mere peber. Brug hele peberkorn, hvor indholdet af æteriske olier er bevaret.
  • Mælk. I Indien bruger man ofte en ret fed mælk, fx sødmælk (3,5% fedt), og det gør teen lækkert cremet. Vi ville dog gerne spare på kalorierne og anvendte minimælk (0,5% fedt) – smagen er stadig fremragende.
  • Sukker. Du kan bruge alt slags sukker eller sirup; inderne bruger vist mest rørsukker. Den sjat brunt sukker, du kan se på billedet, er i virkeligheden ikke sukker, men Sukrin Gold, et naturprodukt, der søder perfekt, men er stort set blottet for kalorier og derfor egner sig til såvel diabeteskost som til en LCHF-diæt.

Fremgangsmåden er enkel

Det tager ca. 15 minutter at lave en grydefuld chai masala; heraf går de 10 minutter med at koge krydderier og te til en mørkebrun væske.

Fremgangsmåden er ganske enkel: Knus alle krydderier groft i din morter og vær sikker på, at alle kardemommekapsler har åbnet sig. Ingefær skærer du blot i tynde skiver med (vasket) skal og det hele. Kog alle krydderier og den sorte te i vand i 10 minutter og si herefter krydderierne fra.

Tilsæt mælk og sukker til den krydrede te, varm op til kogepunktet og servér straks.

PS. Hvis du gerne vil forberede din chai god tid i forvejen, kan du sagtens koge den krydrede te på forhånd, si den og opbevare den på køl i mange dage. Lige inden gæsterne kommer, tilsætter du blot mælk og sukker til den krydrede te og varmer hurtigt op i en gryde – det tager 2 minutter.

Ingredienser

Antal personer:
6 dl vand
2 spsk. sorte teblade
8 skiver frisk ingefær
12 kardemommekapsler
12 sorte peberkorn
8 nelliker
2 kanelstænger
2 stjerneanis
4 spsk. sukker
6 dl mælk

Sådan gør du

1
Færdig

Hæld vandet i en gryde

2
Færdig

Tilsæt te, ingefær samt alle krydderier, der skal knuses groft i en morter – sørg for, at kardemommekapslerne har åbnet sig

3
Færdig

Kog blandingen under låg i 10 minutter

4
Færdig

Si krydderier og teblade fra

5
Færdig

Tilsæt sukker og mælk og varm op til kogepunktet

6
Færdig

Servér skoldende varm af pæne glas

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.500 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Port tonic - genial velkomstdrink
forrige
Opskrift: Port tonic – genial velkomstdrink
Mongolian beef - af flanksteak
næste
Opskrift: Mongolian beef – af flanksteak
Port tonic - genial velkomstdrink
forrige
Opskrift: Port tonic – genial velkomstdrink
Mongolian beef - af flanksteak
næste
Opskrift: Mongolian beef – af flanksteak

Tilføj Din Kommentar