Ingredienser
-
1 høne
-
Vand
-
3 løg
-
15 kapsler kardemomme
-
15 korn allehånde
-
15 korn sort peber
-
5 laurbærblade
-
1.5 spsk. salt
-
Peberrodssovs
-
4 spsk. mel
-
2 dl mælk
-
5 dl suppe fra hønen
-
2 spsk. æbleeddike
-
1 tsk. sukker
-
3 spsk. peberrod, fint revet
Et par ord om vores opskrift
Høns i peberrodssovs er gammeldags mormormad for fuld udblæsning. Her koger vi dog hønen et par timer med en håndfuld varme krydderier. Suppen bliver så kraftig og smagfuld, at den bare skal jævnes med lidt mel og mælk – glem smør og piskefløde. Hønen KAN udskiftes med en kylling, hvis og såfremt…
Læs mere om den fedtfattige høne i peberrod efter opskriften.
Ingredienser
1 høne | |
Vand | |
3 løg | |
15 kapsler kardemomme | |
15 korn allehånde | |
15 korn sort peber | |
5 laurbærblade | |
1.5 spsk. salt | |
Peberrodssovs |
|
4 spsk. mel | |
2 dl mælk | |
5 dl suppe fra hønen | |
2 spsk. æbleeddike | |
1 tsk. sukker | |
3 spsk. peberrod, fint revet |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Klip lår og vinger af hønen, klip skroget i 3-4 stykker, rens for blod og gums |
2
Færdig
|
Bring hønen i kog i vand, der lige dækker – skum urenheder af vandet |
3
Færdig
|
Kog hønen 2,5 timer sammen med ituskårne løg, knuste krydderier og hele laurbærblade |
4
Færdig
|
Lad gerne hønen trække længe i den lune suppe bagefter, hvis der er tid til det |
5
Færdig
|
Servér hønsekødet med kartofler, vintergrøntsager og peberrodssovs |
6
Færdig
|
PeberrodssovsRyst en jævning af mel og mælk |
7
Færdig
|
Pisk jævningen i den småsimrende suppe i en tynd stråle |
8
Færdig
|
Tilsæt eddike og sukker og kog sovsen igennem 5 minutter, til den er perfekt tyk |
9
Færdig
|
Tag gryden af varmen og rør peberroden i |
Mere om gammeldags høns i peberrod
Vi fik fat i et ordentligt kræ af en suppehøne på hele 2,8 kg for bare 40 kr. (tak for alt, Irma!), og det gav mad til flere dage. Foruden litervis af dejlig suppe fik vi også en skudefuld tarteletter med aspargesstuvning.
Måske kan du ikke finde lige så store høns i supermarkedets frysedisk, men pyt. Selv en lille høne rækker langt, og den skal have cirka lige så lang tid som en stor høne. Tag gerne hønen ud af fryseren et par døgn, inden den skal koges, og tø langsomt op i et fad i køleskabet.
Hvis du ikke kan finde høns, kan kylling også sagtens bruges i retten. Klip kyllingen i mindre stykker og kog den 40 minutter. Ligesom med hønen vil det være en fordel, hvis der er tid til, at kyllingen kan ligge i den lune suppe bagefter – det gør noget godt for både kylling og suppe.
Krydderier i stedet for fløde og smør
Du kan godt glæde dig til suppen, som hønen eller kyllingen har kogt i. De dejlige varme krydderier
(kardemomme, allehånde, sort peber) samt laurbærblade, løg og salt, løg giver en kraftfuld suppe, som kan bruges til gryderetter og stuvninger, som drikkebouillon – og naturligvis til peberrodssovsen.
Mange opskrifter på peberrodssovs omfatter generøse mængder smør og fløde, men vi holder os på dydens smalle sti og nøjes med at jævne den vidunderlige hønsekødssuppe med en blanding af mel og minimælk. Du vil overhovedet ikke savne den livviddeskæmmende piskefløde; der er masser af smag af alligevel.
Apropos smag, så er det ikke helt let at få en peberrodssovs til at smage særligt gennemtrængende af peberrod. Mærkeligt nok, for peberrod er så stærk i rå tilstand, at selv en hårdkogt samurai ville græde ynkeligt, mens han rev den. Men lige så snart peberroden får varme, mister den sine magiske kræfter. Der er kun to ting at gøre:
- Vent med at tilsætte den fint revne peberrod, til sovsen er taget af varmen
- Put meget store mængder peberrod i sovsen, mindst 10-15 centimeter rod
Servér det lidt tørre hønsekød med masser af sovs og grove vintergrøntsager som kartofler, porrer, gulerødder, kogte løg, rosenkål osv.