Ingredienser
-
1 kg tomater
-
0.5 tsk salt
Et par ord om vores opskrift
Hjemmelavet tomat passata er mere intenst i smagen end flåede tomater – lækkert, når du laver spaghetti bolognese og tomatsovs til pizza. På 30 minutter kan du forvandle kilovis af friske tomater til den dejligste tomatmos. Og du skal kun bruge to ingredienser!
Læs mere om hjemmelavet italiensk tomat passata efter opskriften.
Ingredienser
1 kg tomater | |
0.5 tsk salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Kør tomater og salt til en slags tomatjuice i blenderen |
2
Færdig
|
Hæld tomatjuicen i en stor gryde og bring i kog |
3
Færdig
|
Kog 20 minutter, til ca. 1/3 af væden er fordampet |
4
Færdig
|
Hæld mosen på sylteglas, der er skoldet med kogende vand og en smule atamon |
5
Færdig
|
Holdbarhed mindst 1 måned et køligt, mørkt sted |
Mere om hjemmelavet italiensk tomat passata
Prøv at kigge på varedeklarationen på et glas økologisk italiensk tomat passata (passata di pomodoro) i supermarkedet. Ofte vil den bestå af to, og kun to, ingredienser: Tomat og salt.
Passata kan oversættes til ”passeret” eller måske ”presset igennem”. I realiteten er tomat passata blot friske tomater, der er findelt og presset igennem en slags sigte for at fjerne kerner og skaller. Tilbage står man med den friske tomatmos eller tomatpuré, som er klar til at blive puttet i de lækre italienske madretter:
- Italiensk tomatsovs – sugo
- Hjemmelavet tomatsovs til pizza
- Lasagne med laks og tomatsovs
- Italiensk gryderet – stracotto
- Sund pasta bolognese
Smagen af tomat passata er mere intens end flåede tomater, men slet ikke så koncentreret og tyk i konsistensen som tomatpuré. Det er en art tomatmos, hverken mere eller mindre.
Det er en udbredt misforståelse, at tomat passata i sig selv er en tomatsovs. Derfor vil mange opskrifter foreslå, at du bruger hvidløg, timian, rosmarin og sågar peberfrugter i din tomat passata. Men det er slet ikke meningen med produktet – det skal blot erstatte de friske eller flåede tomater i dine madretter.
I Italien fremstilles tomat passata i sæsonen, når landets millioner af tons tomater er modne. Passata er effektiv måde at koncentrere og konservere tomaterne.
Nem og hurtig opskrift
Som sagt består en autentisk italiensk tomat passata af friske tomater, der er findelt og sigtet i en særlig maskine. De fleste producenter tilsætter en smule salt til den færdige passata.
Vi ejer ikke en særlig passata-maskine, ej heller en gammeldags kødhakker – men til gengæld en ganske udmærket blender. Derfor skærer vi bare vores tomater i mindre stykker, hælder i blenderen sammen med lidt salt – og 1-2-3, så står vi en slags skummende tomatjuice.
Denne tomatjuice koges ind i 20 minutter, 1/3 af væden fordamper, og så forvandler juicen sig til en noget tykkere mos. Vores tomat passata færdig og klar til at blive hældt på glas.
Vi foreslår, at du tilsætter en smule Atamon til den varme tomat passata – samt skyller sylteglassene i en blanding af kogende vand og Atamon. Herefter kan din tomat passata holde sig længe, hvis glassene står mørkt og køligt.