Ingredienser
-
2 spsk. olie
-
1 rødløg
-
0.5 æble, skrællet
-
2 spsk. æbleeddike
-
2 spsk. brun farin
-
0.5 tsk. kanel
-
100 g tomatpuré
-
1 ds. hakkede tomater (øko)
Et par ord om vores opskrift
Hvordan smager den perfekte ketchup? Sødligt? Syrligt? Heinz? Beauvais?
Der er lavet utallige blindsmagninger af ketchup, og smagsdommerne kommenterer typisk på, om smagen er for sød eller det modsatte, og om konsistensen er glat eller grynet. Sød – i forhold til hvad? Glat – i forhold til hvad?
Det er, som om man vil have, at en rigtig ketchup skal smage og være på én ganske bestemt måde. Som om denne ketchup skal spises med ske helt for sin egen skyld. Gad vide, om idealet ikke er Heinz berømte ketchup, som de fleste er flasket op med?
Har man fuldkommen glemt formålet med ketchup? Nemlig, at den skal fungere som en frisk smagsgiver på burgere, pølser (i svøb), biksemad og i en lækker kødsovs…
Sjovt nok virker det, som om de fine smagsdommere glemmer, at denne form for ketchup egentlig hedder tomatketchup og netop skal smage intenst af TOMAT.
Her på Spicy Twist er vi enige i, at en god ketchup skal være en lille smule sød, en anelse syrlig, og at konsistensen skal være tilpas tyk og glat. Men først og fremmest synes vi, en perfekt ketchup skal være det glade, friske pift af tomat i de sammenhænge, ketchuppen bliver brugt.
Kald derfor bare vores hjemmelavede ketchup for tomatketchup. Det er oven i købet en sund én af slagsen.
Det er trist at måtte sige det, men i ketchupsammenhæng fungerer gode økologiske tomater på dåse altså bedre end friske tomater – der er simpelt hen mere tomatsmag i dåsetomaterne end i de friske. Og mindre væske. Og hvis man supplerer med en solid klat tomatpuré, bliver der virkelig smæk på smagen.
Af øvrige ingredienser skal nævnes rødløg, som koger bedre ud end zittauerløg; æble, som giver både syre og sødme; æbleeddike og brun farin, der er garanter for yderligere syre og sødme. Og en anelse kanel, der giver ketchuppen en varm tone uden egentlig at kunne smages.
Det tager lidt over en halv time at lave denne herlige ketchup, og det meste af tiden passer den sig selv. Hvad er der at betænke sig på?
Ingredienser
2 spsk. olie | |
1 rødløg | |
0.5 æble, skrællet | |
2 spsk. æbleeddike | |
2 spsk. brun farin | |
0.5 tsk. kanel | |
100 g tomatpuré | |
1 ds. hakkede tomater (øko) |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Varm olien op ved middellav varme i en gryde |
2
Færdig
|
Tilsæt finthakket løg og æble |
3
Færdig
|
Steg, til løg og æbler er blanke og bløde - det tager små 10 minutter |
4
Færdig
|
Tilsæt æbleeddike og lad fordampe |
5
Færdig
|
Tilsæt brun farin og kanel og steg med 1 minut |
6
Færdig
|
Tilsæt de to slags tomat, læg låg på gryden og lad småkoge 20 minutter |
7
Færdig
|
Smag til, om der skal mere sukker eller eddike i og blend herefter ketchuppen grundigt |
8
Færdig
|
Hæld på sylteglas skyllet med atamon for holdbarhedens skyld |