Opskrift: Jødiske kartoffelpandekager – latkes

0 0
Opskrift: Jødiske kartoffelpandekager – latkes

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
2 æg
4 spsk. kartoffelmel
4 spsk. rasp
1 tsk. salt, peber
1 bananløg, i tynde skiver
600 g kartofler, groft revet
Olivenolie
Tilhører:
  • Vegetarretter

Ingredienser

Et par ord om vores opskrift

Del

Uhyre velsmagende kartoffelpandekager lavet af ganske almindelige ingredienser (læs dog også om et par klassiske jødiske råvarer, som traditionelt bruges i retten). Latkes spises som tilbehør til al slags fisk og kød – og som vegetarfrikadeller på ugens grønne dage.

Læs mere om de jødiske kartoffelpandekager efter opskriften.

Ingredienser

Antal personer:
2 æg
4 spsk. kartoffelmel
4 spsk. rasp
1 tsk. salt, peber
1 bananløg, i tynde skiver
600 g kartofler, groft revet
Olivenolie
4 fra 9 stemmer

Sådan gør du

1
Færdig

Rør æg, mel, rasp, salt, peber og løgskiver sammen

2
Færdig

Riv kartoflerne ned i et klæde og pres, pres, PRES væden fra

3
Færdig

Rør kartoflerne sammen med æggemassen

4
Færdig

Varm olien op ved middelvarme på en god pande

5
Færdig

Lav små pandekager ved at lægge en lille skefuld fars i håndfladen og trykke den flad

6
Færdig

Steg kartoffelpandekagerne 4-5 minutter på hver side, til de er brune og sprøde

7
Færdig

Servér hurtigst muligt efter stegning

Mere om latkes – jødiske kartoffelpandekager

Efter uddrivelsen fra Palæstina for et par tusind år siden delte det jødiske køkken sig i to retninger; dels det middelhavsinspirerede sefardiske køkken med masser af smage og farver; dels det central- og østeuropæisk influerede Ashkenazi-køkken, som er præget af større enkelhed og strenghed.

Disse skønne og ret enkle kartoffelpandelager, kaldet latkes, er et typisk eksempel på Ashkenazi-traditionen. Både råvarer og tilberedning er så mellemeuropæisk, som det næsten kan blive.

Latkes blev oprindeligt stegt i forbindelse med den jødiske højtid Hannukah, der falder i november eller december, men spises i dag af både jøder og ikke-jøder året rundt.

Nyd de velsmagende og mættende kartoffelpandekager som tilbehør til al slags kød eller fisk. Eller brug dem som vegetarfrikadeller på ugens grønne dage. En skålfuld hjemmerørt dilddip vil gøre lykke til.

Et par ord om ingredienserne

Hovedbestanddelen i latkes er naturligvis kartofler. Kartoflerne rives på den grove side af rivejernet og skal herefter presses fri for væde. Hæld de revne kartofler i et tyndt klæde eller et viskestykke og vrid det bedste, du har lært. Jo tørrere kartofler, jo bedre.

Om der skal løg i latkes eller ej, er en smagssag. Vi foreslår et bananløg eller et par skalotteløg skåret i tynde skiver.

Herudover æg, salt og peber. Og mel. Vi foreslår kartoffelmel i stedet for hvedemel.

Ifølge jødisk tradition skal der i kartoffelfarsen røres matzah (også kendt som matzo meal), tørt usyret brød, som smuldres. Pandekagerne vil herefter ofte blive stegt i schmalz, som er kyllinge- eller gåsefedt.

Vi gojim (ikke-jøder) vil dog ofte vælge at erstatte matzah med rasp og schmalz med fx olivenolie eller en anden god stegeolie.

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Blå ost med æggeblomme
forrige
Opskrift: Ost som dessert – blå ost med æggeblomme
Fredagsmiddag med kalvecuvette, græskarpuré, ovnfritter og balsamico-glace
næste
Opskrift: Fredagsmiddag med kalvecuvette, græskarpuré, ovnfritter og balsamico-glace
Blå ost med æggeblomme
forrige
Opskrift: Ost som dessert – blå ost med æggeblomme
Fredagsmiddag med kalvecuvette, græskarpuré, ovnfritter og balsamico-glace
næste
Opskrift: Fredagsmiddag med kalvecuvette, græskarpuré, ovnfritter og balsamico-glace

Tilføj Din Kommentar

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here