Ingredienser
-
Gløggekstrakt
-
1.5 dl vand
-
1 appelsin, saft og skal
-
2 spsk. brun farin
-
5 kardemommekapsler, knust
-
5 nelliker, knust
-
2 tsk. stødt kanel
-
Desuden
-
1 fl rødvin (gerne primitivo)
-
1 dl sød solbærsaft, koncentreret
-
1 dl rosiner
-
1 dl mandler, smuttet og hakket groft
-
Evt. 0.5 dl mørk rom
Et par ord om vores opskrift
Som du sikkert ved, laves en traditionel gløgg af rødvin, som sødes, krydres og eventuelt peppes op med ekstra alkohol. Alternativt kan du lave en hvid gløgg med hvidvin og lidt andre krydderier. Alkoholstyrken i de begge slags gløgg er cirka den samme (små 10%).
Apropos alkoholstyrke kan du nemt skrue op og ned. Tilføj lidt mere solbærsaft, hvis gæsterne skal køre i bil hjem. Tilføj et skvæt mørk rom eller portvin, hvis der skal være stemning og fest.
Et glas gløgg fra legendariske Hviids Vinstue holder til sammenligning 20,4% grundet rigelige doser rom, cognac OG portvin! Hviids gløgg serveres ved 80 graders varme og koster 92 kroner for et enkelt glas – men man får jo også fuld valuta for investeringen bare ved at indånde dampene.
Myterne tilskriver, at fremstilling af hjemmelavet gløggekstrakt eller gløggessens er en flere dage lang affære. Undskyld, men det er noget fordrukkent sludder! Du kan lave din egen hyggelige gløggekstrakt med den helt rigtige smag på bare 15 minutter: Knus krydderierne med lidt brunt sukker, hæld i en gryde med en sjat vand og kog under låg. Et kvarter senere står du med en kraftig, perfekt afstemt ekstrakt.
I en rigtig gammeldags julegløgg skal der nelliker, kardemomme og kanel. Nogen bruger også stjerneanis og/eller allehånde. På Spicy Twist er vi ikke vilde med, at nellikerne dominerer for meget – vi foretrækker den rundere smag af kanel. Men her kan du også skrue op og ned for smagene alt efter, hvordan du selv foretrækker din gløgg.
Spicy Twists røde gløgg er rund og rar – og ikke voldsomt sød. Ofte spiser man jo æbleskiver med florsukker, pebernødder og andre søde sager til sin gløgg. Skal gløggen efter din mening være sødere, så rør 1-2 spsk. ekstra brun farin i.
Gløgg kommer af det gammeldags begreb ’glødet vin’. I Tyskland og Østrig kalder man det stadig Glühwein. Ideen med varm, sødet og krydret vin har man kendt over meget af den vestlige verden i århundreder, hvis ikke længere. Godt tænkt, for er der noget, der giver den indre varme på en kold dag, så er det et glas varm vin med hyggelige krydderier.
Måske er det netop gløgg, julemanden drikker, inden han futter rundt i vores alle sammens skorstene? I hvert fald får man efter et par glas lyst til at udbryde: HO! HO! HO!
Glædelig julestemning!
Ingredienser
Gløggekstrakt |
|
1.5 dl vand | |
1 appelsin, saft og skal | |
2 spsk. brun farin | |
5 kardemommekapsler, knust | |
5 nelliker, knust | |
2 tsk. stødt kanel | |
Desuden |
|
1 fl rødvin (gerne primitivo) | |
1 dl sød solbærsaft, koncentreret | |
1 dl rosiner | |
1 dl mandler, smuttet og hakket groft | |
Evt. 0.5 dl mørk rom |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Kog ingredienserne til gløggekstrakt 15 minutter under låg |
2
Færdig
|
Si ekstrakten over i en større gryde med de øvrige ingredienser (minus rom) |
3
Færdig
|
Varm op til kogepunktet - tilsæt evt. rom |
4
Færdig
|
Servér rygende varm |