Ingredienser
-
Kødboller
-
400 g oksekød
-
1 løg, revet
-
2 fed hvidløg, knust
-
2 spsk. persille, fint hakket
-
1 tsk. allehånde, knust
-
1 tsk. salt, peber
-
3 spsk. olivenolie
-
Kartofler
-
2 bagekartofler
-
2 spsk. olivenolie
-
Tomatsovs
-
2 spsk. olivenolie
-
2 løg, hakket
-
3 fed hvidløg, hakket
-
2 spsk. tomatpuré
-
2 spsk. allehånde, knust
-
1 ds. flået tomat
-
2.5 dl grøntsagsbouillon
-
1 tsk. salt, peber
-
Desuden
-
40 g pinjekerner, ristet
-
1 granatæble, eventuelt
-
Ris
Et par ord om vores opskrift
Man skulle tro, denne vidunderlige ret var skabt med det specifikke formål at glæde alle seks millioner danske ganer. Lækre, små kødboller og kartofler i en helt ukompliceret tomatsovs – hvem vil ikke elske det?
Krydringen af kødbollerne og tomatsovsen er ganske mild. Salt, peber og allehånde. Allehånde er som bekendt det krydderi, vi danskere sætter stor pris på, når vi spiser medister. Og hvem kan ikke li’ medister?
En anden smagsgiver i retten kan være granatæblesirup. Det kunne vi ikke lige finde, så i stedet for dryssede vi granatæblekerner over den færdige ret. Mums!
Granatæble er en smagssag – det er ristede pinjekerner til gengæld ikke! Der SKAL drysses ristede pinjekerner over retten ved servering. Pinjekernerne giver lige retten et pift af Mellemøsten i solnedgang.
Og apropos servering: I Libanon serveres kødbollerne, tomatsovsen og kartoflerne oftest med en portion velkogte ris. Nogle steder vælger man i stedet for ris at stille en kurvfuld friskbagte pitabrød på bordet. Eller begge dele.
Du kan i øvrigt bruge både hakket oksekød og lammekød – eller en blanding – i kødbollerne. Eventuelt svinekød eller kylling.
Et par ord om oprindelsen
Dawood Basha hedder retten på libanesisk. Eller Daoud Basha. Hvis du lukker øjnene og udtaler det første ord for dig selv, kan du næsten høre, at det er en arabisk udgave af David.
Libanon var i 400 år underlagt osmannerne (Stortyrkiet). De travle tyrkere tillod en lokal hersker, en såkaldt Pasha – men da bogstavet P ikke eksisterer i det arabiske alfabet, blev det til et B. Basha.
Den første af de libanesiske Pashaer var angiveligt en vis Dawood eller Daoud, og han skulle have sat stor pris på kødboller i tomatsovs; ergo opkaldt behjertede sjæle retten efter ham.
Om historien nu er helt korrekt eller ej, vides ikke. Men godt smager det sgu.
Ingredienser
Kødboller |
|
400 g oksekød | |
1 løg, revet | |
2 fed hvidløg, knust | |
2 spsk. persille, fint hakket | |
1 tsk. allehånde, knust | |
1 tsk. salt, peber | |
3 spsk. olivenolie | |
Kartofler |
|
2 bagekartofler | |
2 spsk. olivenolie | |
Tomatsovs |
|
2 spsk. olivenolie | |
2 løg, hakket | |
3 fed hvidløg, hakket | |
2 spsk. tomatpuré | |
2 spsk. allehånde, knust | |
1 ds. flået tomat | |
2.5 dl grøntsagsbouillon | |
1 tsk. salt, peber | |
Desuden |
|
40 g pinjekerner, ristet | |
1 granatæble, eventuelt | |
Ris |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rør ingredienserne til kødboller sammen (minus olivenolie) - og form en masse små kødboller |
2
Færdig
|
Varm en pande op ved høj varme, hæld olivenolien på - og steg nu kødbollerne 1-2 minutter på hver side - de skal tage farve, men ikke gennemsteges - sæt til side |
3
Færdig
|
Skær bagekartoflerne i mundrette tern - og steg ved høj varme i lidt mere olivenolie - de skal tage farve, men ikke gennemsteges - sæt til side |
4
Færdig
|
I en stor tykbundet gryde steger du løg og hvidløg blanke i olivenolie - max. 10 minutter |
5
Færdig
|
Tilsæt tomatpuré og allehånde og steg med 1 minut |
6
Færdig
|
Tilsæt flået tomat, bouillon, salt og peber - varm igennem |
7
Færdig
|
Hæld kødboller og kartofler i tomatsovsen og lad simre 15 minutter under låg |
8
Færdig
|
Imens rister du pinjekernerne på en hed, tør pande, til de er let lysebrune |
9
Færdig
|
Drys pinjekerner og evt. granatæblekerner over retten ved servering |