Ingredienser
-
Chiliolie
-
0.5 dl vindruekerneolie
-
1 tsk. sichuanpeber
-
1 tsk. fennikelfrø
-
1 tsk. kanel
-
1 stjerneanis, knust
-
3 nelliker, knust
-
Dandan-sauce
-
2 fed hvidløg, knust
-
3 spsk. soya
-
2 spsk. vindruekerneolie
-
2 spsk. tahin
-
1 spsk. balsamico
-
1 spsk. vand
-
1 tsk. sichuanpeber, knust
-
1 tsk. sukker
-
1 tsk. kanel
-
Syltede løg
-
2 skalotteløg
-
1 spsk. eddike
-
1 tsk. sukker
-
Krydret svinekød
-
400 g hakket svinekød
-
2 spsk. soya
-
1 spsk. balsamico
-
1 spsk. ingefær, finthakket
-
2 spsk. vindruekerneolie
-
Desuden
-
500 g ramen- eller ægnudler
-
Saltede peanuts
-
Frisk koriander
Et par ord om vores opskrift
Dandan noodles med ristet svinekød er kinesisk streetfood, som den laves i Chengdu. Her får du en opskrift, der smager klart mere af det krydrede kinesiske køkken end af de amerikanske varianter med peanutbutter og fede saucer, der har bredt sig som en steppebrand verden over.
Læs mere om de skønne dandan-nudler efter opskriften.
Ingredienser
Chiliolie |
|
0.5 dl vindruekerneolie | |
1 tsk. sichuanpeber | |
1 tsk. fennikelfrø | |
1 tsk. kanel | |
1 stjerneanis, knust | |
3 nelliker, knust | |
Dandan-sauce |
|
2 fed hvidløg, knust | |
3 spsk. soya | |
2 spsk. vindruekerneolie | |
2 spsk. tahin | |
1 spsk. balsamico | |
1 spsk. vand | |
1 tsk. sichuanpeber, knust | |
1 tsk. sukker | |
1 tsk. kanel | |
Syltede løg |
|
2 skalotteløg | |
1 spsk. eddike | |
1 tsk. sukker | |
Krydret svinekød |
|
400 g hakket svinekød | |
2 spsk. soya | |
1 spsk. balsamico | |
1 spsk. ingefær, finthakket | |
2 spsk. vindruekerneolie | |
Desuden |
|
500 g ramen- eller ægnudler | |
Saltede peanuts | |
Frisk koriander |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Varm ingredienserne til chiliolie op i en gryde, til det syder - sluk for varmen og lad trække, mens du laver resten af retten |
2
Færdig
|
Rør ingredienserne til dandan-sauce sammen - stil til side |
3
Færdig
|
Skær skalotteløgene i tynde skiver, læg i en lille skål og vend med eddike og sukker |
4
Færdig
|
Bland ingredienserne til svinekød sammen - og rist hårdt på en pande, til al væde er fordampet, og det smuldrede kød begynder at blive brunt |
5
Færdig
|
Kog nudlerne efter anvisningen på pakken - hæld herefter næsten al vandet fra, men lad en bundskjuler blive tilbage - vend nudler, nudelvand og dandan-sauce |
6
Færdig
|
Fordel nudlerne i serveringsskåle, drys svinekød og syltede løg over, dryp med den lidt knasende chiliolie og rund af med hakkede peanuts og korianderblade |
Mere om dandan-nudler som i Sichuan-provinsen
Ni hao! I dag skal vi en tur til Chengdu, hovedstaden i den kinesiske Sichuan-provins. Her skal du forestille dig at traske rundt på støvede, støjende gader blandt tusinder af lokale, der har travlt med dagens mange gøremål.
Omkring frokosttid kommer ældre mænd sjokkende hen ad gader og stræder med lange, elastiske bambusstænger over skuldrene. I den ene ende af stangen hænger en kurv med madvarer, i den anden ende hænger kogegrejet.
I madkurven ligger nudler, som lige skal have et opkog – en tyk sauce til at røre i de varme nudler – svinekød blandet med krydderier, som skal ristes – en aromatisk hjemmelavet chilisauce – og små bøtter med hakkede peanuts, syltede grøntsager og andet guf, som, hr. Zhao eller hans kone synes, passer i retten.
Det er hos en mand som hr. Zhao, du bestiller en portion nudler med svinekød, som han tilbereder på nogle få minutter, mens du venter. Denne specialitet hedder dandan nudler – opkaldt efter mandens elastiske bambusstang, der kaldes en dandan.
I Chengdu vil hr. Zhao servere en portion ‘tørre’ nudler med de nævnte ingredienser. Bestiller du derimod dine dandan-nudler under et besøg i Hongkong, vil fru Wang stille en ‘våd’ udgave, en nudelsuppe, foran dig.
Under alle omstændigheder er dandan-nudler en stor ting i Kina. Omhyggeligt forberedt hjemmefra, hurtig at tilberede foran de lækkersultne kunder.
Et par ord om ingredienserne
Sichuanpeber er den vigtigste smagsgiver i dandan-nudler. Sichuanpeber har en tør, lidt syrlig smag og giver en karakteristisk summen på tungen, når du spiser det. Anskaf dig noget sichuanpeber, hvis det skal smage helt rigtigt – eller knus rigeligt med sorte peberkorn med lidt revet limeskal.
Sichuanpeber er et af de 5 krydderier i den kinesiske Five Spice-blanding, som også indgår i retten. Du kan købe blandingen færdig – eller gøre som os her i opskriften: Putte krydderierne i enkeltvis. Ud over sichuanpeber skal du bruge nelliker, kanel, fennikelfrø og stjerneanis.
I chiliolien, som er en uundværlig del af dandan-nudler, steger vi sichuanpeberkorn og fennikelfrø hele, mens nelliker, kanel og stjerneanis er knust. Det giver lidt hyggeligt knas til chiliolien.
I Kina bruger man naturligvis soyaer, eddiker, pastaer og syltede grøntsager, som vi slet ikke kan få i Danmark. Vi erstatter med blandt andet almindelig soya, balsamicoeddike, tahin (i stedet for en særlig sesampasta) og lynsyltede skalotteløg (tager 2 minutter).
Kineserne har også deres egne typer nudler til denne ret – og det skal ikke være risnudler. Vi brugte japanske ramen-nudler, men det kunne også have været ægnudler af en art.
Kødet til dandan-nudler er traditionelt hakket svinekød, som blandes med krydderier og ristes hårdt. Men hakket oksekød, hakket kyllingekød eller sågar hakket lammekød kan også gå an. I de ildsprudlende Sichuan-køkkener er man ikke så kræsne.
Egentlig skal der drysses hakkede, ristede peanuts på dandan-nudlerne, men her synes vi, hakkede, saltede peanuts fungerer fortrinligt. Vi har desuden tilføjet lidt frisk koriander, selv om det strengt taget ikke hører hjemme i ægte kinesiske dandan-nudler.