Opskrift: Kinesisk BBQ-gris – char siu
Snasket, saftig, eksotisk, himmelsk

0 0
Opskrift: Kinesisk BBQ-gris – char siu

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
1.2 kg nakkekam
BBQ-marinade
3 spsk. hoisinsauce
3 spsk. soya
2 spsk. honning
2 spsk. olie
1 spsk. brunt sukker
2 spsk. five spice-krydderi, knust (eller de 5 krydderier herunder)
2 tsk. Sichuanpeber
1 stjerneanis
1 tsk. fennikelfrø
1 tsk. kanel
0.5 tsk. nelliker)
Desuden
1.5 spsk. honning

Ingredienser

  • BBQ-marinade

  • Desuden

Et par ord om vores opskrift

Del

Med et par tusinde år på bagen har det kantonesiske køkken udviklet en lang række retter, som verden i dag ikke kan leve uden. Kinesiske restauranter ville aldrig have opnået deres popularitet uden de mange smagsmæssige raffinementer fra Guangdong (tidligere Kanton).

En af de mest elskede retter overalt på kloden er denne kinesiske BBQ-gris, kaldet char siu. Ordret betyder de kinesiske ord gaffelstegt, hvilket refererer til den oprindelige tilberedningsmetode. I dag bruger man oftest en trækulsfyret grill eller ovnen – og udelader gaflen.

Char siu er et dejligt mørt stykke gris, der har hygget sig 24-48 timer i sød/salt/krydret marinade og herefter stegt 1,5 time ved lav varme i ovnen. De snaskede, saftige skiver gris smager vanvittigt godt og kan snildt konkurrere med amerikanernes spareribs – og måske især sticky ribs – som hele den vestlige verden er fans af.

Men før du forelsker dig for meget i tanken om at servere en omgang char siu for vennerne til en runde kolde øller i aften, så lad os med det samme gøre opmærksom på, at den kinesiske BBQ-gris kræver lidt tid.

  • Først skal grisen som sagt marinere mindst 24 og gerne 48 timer i den mumsede marinade
  • Herefter skal grisen steges i alt 1,5 time – à 4 omgange – ved 160 grader. Grunden til de 4 stegerunder er naturligvis, at grisen skal hives ud og pensles med marinade med passende mellemrum

Som tilbehør til kinesisk BBQ-gris – char siu – serveres traditionelt en skålfuld velkogte ris. Skal der lidt mere fest i gaden, så kig i denne opskrift på kinesisk juleand – her finder du opskrifter på kinesisk agurkesalat og kinesisk gulerodsssalat.

Som sagt er en flok piskende kolde øller – fx af mærket Tsingtao – det helt rigtige at skylle BBQ-grisen ned med.

PS. Kinesisk BBQ-gris er genial tømmermændsmad. Brug gerne de snaskede skiver gris i en burger/sandwich i stedet for pulled pork.

Et par ord om ingredienserne

Grisen

Du kan bruge forskellige udskæringer til char siu – fx skulder eller nakke. Vi fandt en nakkefilet på tilbud, og den fungerede fint. Hvis du vælger at bruge finere udskæringer som fx mørbrad, skal du skære voldsomt ned i stegetiden.

Hoisinsauce

Du kan finde flasker med denne delikate sød-salte sovs i asiatiske supermarkeder og velassorterede danske supermarkeder. I en snæver vending kan du bruge østerssauce. Og hvis alt går helt galt, så bland lidt soya med sirup. Her hos Spicy Twist har vi mange opskrifter med hoisinsauce – prøv at skrive hoisin i søgefeltet…

Five spice

Du kan finde denne ærkekinesiske krydderblanding samme steder, hvor du køber hoisinsauce. Måske også i etniske grønthandlere? Vi blander altid vores five spice selv: Sichuanpeber (som fås førnævnte steder), stjerneanis, fennikelfrø, kanel og nelliker. Du kan se mængdeforhold i opskriften. Igen har vi en del opskrifter med krydderblandingen – prøv at skrive five spice i søgefeltet

Rød farve

Vi har udeladt denne detalje, som ellers er et af de visuelle karakteristika ved char siu. I Kina bruger man rød gær eller rød bønnemasse; i Vesten tilføjer man ofte rød frugtfarve. Farven betyder intet for smagen, men giver nogle flottere skiver kød – hvis du råder over rød frugtfarve, så tilføj gerne 2 spsk. i marinaden.

Vi har ladet os inspirere af denne glimrende opskrift – Chinese barbecue pork – char-siu – men modificeret en smule hist og pist.

Ingredienser

Antal personer:
1.2 kg nakkekam
BBQ-marinade
3 spsk. hoisinsauce
3 spsk. soya
2 spsk. honning
2 spsk. olie
1 spsk. brunt sukker
2 spsk. five spice-krydderi, knust (eller de 5 krydderier herunder)
2 tsk. Sichuanpeber
1 stjerneanis
1 tsk. fennikelfrø
1 tsk. kanel
0.5 tsk. nelliker)
Desuden
1.5 spsk. honning
4 fra 8 stemmer

Sådan gør du

1
Færdig

Skær nakkekammen igennem på langs, så du står med to aflange stykker kød

2
Færdig

Bland marinaden i en stor frysepose og læg grisen deri; bind en knude på posen

3
Færdig

Lad grisen marinere 24-48 timer på køl, jo længere tid jo bedre – sørg evt. for at vende posen undervejs, så alt kødet bliver lige grundigt marineret

4
Færdig

Tænd ovnen på 160 grader, fisk grisestykkerne op af marinaden – gem marinaden

5
Færdig

Anbring grisestykkerne på en rist over en drypbakke (fx bradepande foret på bagepapir) – og placér midt i ovnen – giv den 30 minutter i første omgang

6
Færdig

Kog marinaden en smule ind med mere honning – bare 2-3 minutters kogetid, til marinaden tykner let

7
Færdig

Hiv grisestykkerne ud af ovnen, pensl med marinade overalt og læg dem tilbage i ovnen med undersiden opad – giv dem 30 minutter

8
Færdig

Gentag øvelsen og giv dem nu 20 minutter – husk at vende grisen

9
Færdig

Gentag øvelsen og giv dem nu 10 minutter – husk at vende grisen

10
Færdig

Tag grisen ud og lad hvile 10 minutter, før du skærer i 0.5 cm tykke skiver

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Lynhurtige, lækre parmesanchips
forrige
Opskrift: Lynhurtige, lækre parmesanchips
Slagter Lunds lammeryg med rosmarin og hvidløg
næste
Opskrift: Slagter Lunds lammeryg med rosmarin og hvidløg
Lynhurtige, lækre parmesanchips
forrige
Opskrift: Lynhurtige, lækre parmesanchips
Slagter Lunds lammeryg med rosmarin og hvidløg
næste
Opskrift: Slagter Lunds lammeryg med rosmarin og hvidløg

Tilføj Din Kommentar