Ingredienser
-
2 auberginer
-
2 tsk. salt
-
Olie
-
Tomatsovs
-
3 spsk. olivenolie
-
4 fed hvidløg
-
2 store løg
-
2 peberfrugter
-
2 tsk. spidskommen, knust
-
2 tsk. korianderfrø, knust
-
2 tsk. kanel
-
1 tsk. chiliflager
-
1 tsk. salt
-
1 ds. flået tomat
-
100 g tomatpuré
-
800 g kogte kikærter
-
200 g friske tomater
-
Evt. frisk koriander eller bredbladet persille
Et par ord om vores opskrift
I Grækenland hedder denne skønne ovnret moussaka og består af hakket kød, tomatsovs, auberginer og bechamelsovs.
I Palæstina, som er en af Israels arabiske naboer, er stavemåden musaqa’a, men her er det hakkede kød byttet ud med kikærter, bechamelsovsen er forsvundet, mens tomatsovsen er mildt krydret og mere tomatholdig. Auberginerne er fælles for de to versioner.
I Italien har man i øvrigt sin helt egen ovnret med auberginer: Melanzane alla parmigiana med tomatsovs, masser af ost og frisk basilikum.
Tilbage til Palæstina, hvor pengene er små, og de billige, nærende kikærter ofte gør det ud for både kød og kartofler. I en musaqa’a er det kikærterne, der skal mætte – og det gør de, bare rolig!
I tomatsovsen indgår både flåede og friske tomater samt tomatpuré. Desuden løg og hvidløg, peberfrugter og en lille håndfuld krydderier, der gør retten hyggeligt smagfuld: Spidskommen, korianderfrø, kanel og chiliflager.
Auberginerne skal lige vandes ud i en halv time og bages 20 minutter, før de kan indgå i musaqa’aen. Men det er intet problem, for mens auberginerne bliver klar, laver du den gode tomatsovs og dækker bord.
Har du meget sultne gæster, kan du eventuelt servere en kurvfuld hjemmebagte libanesiske fladbrød ved siden af.
I retten indgår en mængde kikærter, der svarer til to dåser. Men hvorfor ikke koge kikærterne selv? Det er billigere og mere klimavenligt. Sæt 400 g kikærter i blød natten over i rigeligt med vand. De svulmer nu op til dobbelt størrelse. Hæld vandet fra og erstat det med frisk vand, lidt salt og 3 laurbærblade og kog kikærterne i 40 minutter. Voilà!
Ingredienser
2 auberginer | |
2 tsk. salt | |
Olie | |
Tomatsovs |
|
3 spsk. olivenolie | |
4 fed hvidløg | |
2 store løg | |
2 peberfrugter | |
2 tsk. spidskommen, knust | |
2 tsk. korianderfrø, knust | |
2 tsk. kanel | |
1 tsk. chiliflager | |
1 tsk. salt | |
1 ds. flået tomat | |
100 g tomatpuré | |
800 g kogte kikærter | |
200 g friske tomater | |
Evt. frisk koriander eller bredbladet persille |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær auberginerne i 1 cm tykke skiver, vend dem med salt og lad stå 30 minutter |
2
Færdig
|
Knug vandet ud af aubergineskiverne, bred dem ud på en bageplade med bagepapir, pensl med olie og steg skiverne 20 minutter i en 200 grader varm ovn |
3
Færdig
|
Sæt aubergineskiverne til side og skru ovnen ned til 180 grader |
4
Færdig
|
Varm olivenolien op i en stor gryde og steg de grofthakkede hvidløg, løg og peberfrugter ved middelvarme i ca. 15 minutter, til grøntsagerne er blanke og faldet lidt sammen |
5
Færdig
|
Tilsæt krydderier og tomatpuré og steg med et øjeblik, til køkkenet dufter af lune, mellemøstlige aftener |
6
Færdig
|
Tilsæt flået tomat og kikærter, læg låg på gryden og småkog 10 minutter |
7
Færdig
|
Hak de friske tomater groft, tag gryden af varmen og rør tomaterne i sovsen |
8
Færdig
|
I et ildfast fad hælder du først halvdelen af tomatsovsen, så halvdelen af aubergineskiverne, så det sidste sovs og endelig de sidste aubergineskiver |
9
Færdig
|
Dryp lidt olie over retten og bag den 30 minutter midt i ovnen ved 180 grader |
10
Færdig
|
Drys evt. friske korianderblade eller bredbladet persille over musaqa’aen ved servering |