Ingredienser
-
Hvidløgssmør
-
100 g smør
-
1 bdt. purløg, finthakket
-
1 fed hvidløg, knust
-
0.5 citron, den revne skal
-
0.5 tsk. paprika
-
0.25 tsk. salt
-
Sommer-hakkebøf
-
400 g hakket oksekød
-
1 æg
-
2 spsk. persille, finthakket
-
4 spsk. olie
-
Salt, peber
-
Honningglaserede grøntsager
-
250 g snackgulerødder
-
1 bdt. forårsløg
-
2 spsk. honning
-
2 spsk. olie
-
0.5 spsk. æbleeddike
-
0.5 spsk. soya
Et par ord om vores opskrift
Hakkebøf (eller dansk bøf) er en pragtfuld opfindelse, og sådan en friskstegt svend smager lige godt sommer som vinter.
Normalt skal der jo bare salt og friskkværnet peber på en hakkebøf. Men for variationens skyld kunne du prøve at ælte det hakkede oksekød med lidt persille og et æg. Persillen giver kødet en letkrydret smag (men uden at ødelægge fornemmelsen af rigtig hakkebøf), mens ægget gør kødet lidt saftigere.
Apropos saftige hakkebøffer, så er der noget, du bør vide om stegetid for en hakkebøf. For at dræbe evt. bakterier i det hakkede kød hedder de officielle råd, at du bør stege en hakkebøf 1 minut pr. millimeters tykkelse. Er din hakkebøf 1 cm tyk, skal den altså stege 10 minutter – 5 minutter på hver side.
Panden og fedtstoffet skal være godt varmt, inden du lægger bøfferne på, og herefter skal du stege ved middelvarme, så bøfferne ikke koger og ikke bliver brændte.
Du kan evt. måle kødets kernetemperatur undervejs: En velstegt, saftig hakkebøf har en temperatur på ca. 60 grader.
Som tilbehør til din sommer-hakkebøf bør du naturligvis glemme alt om brun sovs og bløde løg. Servér i stedet hvidløgssmør med purløg i stedet for sovs. Og servér sommerens skønne grøntsager: Nye kartofler, gulerødder, forårsløg, et drys persille…
For at peppe gulerødder og forårsløg op kan du lige honningglasere dem. Det gør du ved at stege grøntsagerne i honning og et par andre småting. Gulerødderne og løgene bliver let søde og smager fantastisk til hakkebøfferne og de nykogte kartofler.
Her er for resten et tip om kogning af nye kartofler. Beregn mindst 1 kg til 4 personer.
PS. Elsker du surt til din hakkebøf? Så prøv at lave en frisk squash som ’agurkesalat’.
Ingredienser
Hvidløgssmør |
|
100 g smør | |
1 bdt. purløg, finthakket | |
1 fed hvidløg, knust | |
0.5 citron, den revne skal | |
0.5 tsk. paprika | |
0.25 tsk. salt | |
Sommer-hakkebøf |
|
400 g hakket oksekød | |
1 æg | |
2 spsk. persille, finthakket | |
4 spsk. olie | |
Salt, peber | |
Honningglaserede grøntsager |
|
250 g snackgulerødder | |
1 bdt. forårsløg | |
2 spsk. honning | |
2 spsk. olie | |
0.5 spsk. æbleeddike | |
0.5 spsk. soya |
Sådan gør du
1
Færdig
|
HvidløgssmørBland alle ingredienser sammen |
2
Færdig
|
Form til en pæn firkant eller rulle |
3
Færdig
|
Frys smørret i mindst 30 minutter |
4
Færdig
|
Skær smørret i passende skiver |
5
Færdig
|
Servér straks |
6
Færdig
|
Sommer-hakkebøfÆlt kødet med finthakket persille og æg |
7
Færdig
|
Form kødet til flotte, runde bøffer og hak overfladen let på kryds og tværs med en skarp kniv |
8
Færdig
|
Varm olien op på en pande ved middelvarme i mindst 1 minut – olien skal være pænt varm |
9
Færdig
|
Steg hakkebøfferne 1 minut pr. millimeters tykkelse – en bøf på 1 cm skal stege 10 minutter – 5 minutter på hver side |
10
Færdig
|
Honningglaserede grøntsagerFlæk gulerødderne på langs |
11
Færdig
|
Skær forårsløgene i samme længde som gulerødderne |
12
Færdig
|
Rør de øvrige ingredienser sammen og hæld på en pande |
13
Færdig
|
Steg gulerødder og forårsløg ved middelhøj varme ca. 10 minutter, til grøntsagerne er møre, og vandet er ved at være fordampet |
14
Færdig
|
Vend hyppigt, så honningen klæber til grøntsagerne – og hæld resten af honningen over ved servering |