Ingredienser
-
4 plader butterdej (frost)
-
Olie
-
Sesamfrø
-
Fyld
-
2 porrer
-
2 spsk. olie
-
1 tsk. salt
-
300 g kogt skinke
-
300 g flødeost
-
3 spsk. rasp
-
1 spsk. timian
-
Peber
Et par ord om vores opskrift
Efter sigende er skinkestangen en opfindelse fra 80’erne.
Det var dengang, vi også guffede lørdagskylling, karbonader og hjerter i flødesovs. Og imens hørte vi Dodo og landsholdet synge med på Re-Sepp-ten, og vi selv skrålede selvfølgelig alle sammen med på ”Afrika” med Nanna og hele stjerneparaden af store danske popkoryfæer.
80’erne var et helt særligt årti i den nyere Danmarkshistorie, og en skinkestang lever helt klart op til denne hype. Det er rigtig dansk 80’er-mad, når det er allermest gemytligt.
Yderst bider man igennem et knasende sprødt lag butterdej, og straks efter når man ind til det mumsede fyld: Skinke, flødeost og porrer (eller champignoner). Jeps, vi taler om mad, ALLE kan li’!
Vi foreslår et par små tilpasninger: I stedet for at lave én stor skinkestang, der kan være lidt svær at håndtere, laver vi 4 mindre skinkestænger. Én til hver person.
Den traditionelle purløg, der mister det meste af sin gode smag i ovnen, erstatter vi med timian.
Og endelig tilføjer vi en anelse rasp i fyldet for at forhindre, at skinkestangen bliver våd. Den skal jo være sprød!
Vi bruger frosne butterdejsplader, som lige skal tø op i 20 minutter. Dem ruller vi ud, så de måler 20 x 16 cm – dejen skal hverken være for tyk eller for tynd. På hver plade lægges nu et lag fyld i midten på den lange led. I siderne skærer man 4 cm dybe slidser, som trækkes ind over fyldet fra hver side.
De færdige skinkestænger bages 20 minutter ved 200 grader varmluft. Så er de både sprøde og gennembagte – og klar til at sætte tænderne i. Suveræn mad til en festlig aften med 80’er-tema – eller som en fyldig snack til fodboldkampen på tv.
Denne portion rækker til 4 personer. Servér gerne en skål italiensk tomatsalat og en kold øl til.
Ingredienser
4 plader butterdej (frost) | |
Olie | |
Sesamfrø | |
Fyld |
|
2 porrer | |
2 spsk. olie | |
1 tsk. salt | |
300 g kogt skinke | |
300 g flødeost | |
3 spsk. rasp | |
1 spsk. timian | |
Peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Tø butterdejspladerne op i 20 minutter |
2
Færdig
|
Imens laver du fyldet: |
3
Færdig
|
Rul butterdejspladerne ud, til de hver måler ca. 20 x 16 cm |
4
Færdig
|
Fordel fyldet på midten af pladerne på den lange led |
5
Færdig
|
Skær 4 cm dybe og 1,5 cm brede snit ind i dejen på begge sider af fyldet |
6
Færdig
|
Træk dejstrimlerne ind over fyldet fra begge sider, så fyldet er dækket - og luk enderne så pænt som muligt |
7
Færdig
|
Pensl skinkestængerne med lidt olie og drys med sesamfrø |
8
Færdig
|
Læg på bagepapir og bag 20 minutter i en 200 grader varm ovn (varmluft) |