Ingredienser
-
500 g bagekartofler
-
4 fed hvidløg
-
1 tsk. salt
-
1.5 dl olivenolie
-
1.5 dl kogevand
-
1 tsk. rødvinseddike eller balsamico
Et par ord om vores opskrift
Hjemme i Grækenland er skordalia en uhyre populær spise, som spises året rundt af høj og lav. Skordo betyder hvidløg, og ja, der er store mængder hvidløg i retten. Desuden moste kartofler, olivenolie, salt og et nip eddike.
Skordalia smager vidunderligt, ikke mindst hvis du holder af smagen af hvidløg.
Vi har fundet en autentisk græsk opskrift på skordalia. Her kan man læse, at grækere især nyder skordalia som en art hvidløgssauce sammen med stegt fisk og dampede grøntsager.
Som base i skordalia bruger grækerne enten kartoffel eller daggammelt brød. Og så tilsætter de ellers dobbelt så meget hvidløg og en del mere olie, end vi foreslår.
Her i Danmark vil de fleste nok fortrække at servere skordalia som dip til rå grøntsager og/eller grissini samt en forfriskende velkomstdrink.
Se også 5 skønne opskrifter med ouzo
Hey, for resten: Du kan også bruge skordalia i stedet for hvidløgsmajonæse!
Inden du går i gang med at fremstille en portion skordalia, så bemærk venligst et par gode råd fra den græske kogebogsforfatter:
- De kogte kartofler skal moses manuelt, ikke med en køkkenmaskine. Hvis du bruger maskine, bliver kartoflerne seje i konsistensen.
- Undlad venligst at pladre alle ingredienser sammen på én gang. Grækere følger efter sigende fremgangsmåden her i opskriften for at opnå den helt rigtige smag og konsistens.
- Nej! Du skal absolut ikke pynte med persille og lignende. Det gør man bare ikke.
Ingredienser
500 g bagekartofler | |
4 fed hvidløg | |
1 tsk. salt | |
1.5 dl olivenolie | |
1.5 dl kogevand | |
1 tsk. rødvinseddike eller balsamico |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skræl kartoflerne, skær i grove tegn og kog 12-15 minutter i vand, der næsten dækker |
2
Færdig
|
Hæld kogevandet fra (gem lidt til senere) og lad kartoflerne køle af nogle minutter |
3
Færdig
|
Mos kartoflerne omhyggeligt med en gaffel eller en manuel kartoffelmoser |
4
Færdig
|
Brug en blender, stavblender eller morter til at lave en pasta af hvidløg, salt og lidt af olien - tilsæt herefter halvdelen af olien |
5
Færdig
|
Brug en røreske af træ til at røre hvidløgspastaen ind i kartoflerne |
6
Færdig
|
Rør resten af olien i og tilsæt kogevand til konsistensen er, som du vil have den |
7
Færdig
|
Rør til sidst en smule eddike i dippen for at justere smagen |
8
Færdig
|
Hvis der er tid, bliver skordalia kun bedre af at trække 2-3 timer tildækket i køleskabet |