Ingredienser
-
600 g pighvar
-
Salt
-
3 spsk. olivenolie
-
50 g smør
-
Peber
-
0.5 citron, saften
-
Lynsyltede rabarber
-
250 g rabarber
-
1.5 dl hyldeblomstsaft (koncentreret)
-
1 spsk. sukker
-
0.5 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
For os her på Spicy Twists fiskeredaktion hører pighvar til i fiskenes superliga. Smagen i det faste, hvide kød er overmåde elegant, konsistensen er som velkogt hummer, og så er pighvar oven i købet nem at have med at gøre. For pokker, hvor er det lækkert.
Desværre er prisen derefter. Denne aprildag købte vi en stor pighvarfilet i den lækre fiskeforretning Hav i Torvehallerne, og prisen var eksorbitante 800 kr./kg. Det var svimlende dyrt.
Se også vores opskrift på hel pighvar i ovn
Men – vi havde noget helt særligt at fejre. Så i grøntbiksen udenfor købte vi nye, danske kartofler (10 kr./stk.), et bundt friske asparges og et bundt rabarber.
Samlet pris … næsten Michelin-niveau!! Det er derfor, vi kalder dagens ret for det ultimative luksusmåltid i Danmark på en dejlig aprildag. Hundedyrt – og alle pengene værd.
Den dygtige, unge pige i Hav fortalte os, hvordan man steger en tyk pighvarfilet. Først fjerner man skindet på fisken – det gjorde hun for os. 30 minutter inden stegning giver man fileten salt på begge sider, så fisken lige samler sig og bliver helt fast i kødet.
Herefter skal fisken steges ved høj varme i en smule olivenolie på skindsiden (hvor skindet tidligere sad). Beregn 3-4 minutter. Lige før fisken vendes, lægges en solid klat smør på panden og bruser af, og så steges fisken 2-3 minutter på den anden side. Ikke mere.
Da fisken var færdigstegt, tog vi panden af varmen og hældte lidt citronsaft ned i smørret. Dette citronsmør skovlede vi bagefter over både den drivende saftige fisk og de faste kartofler. Mums!
Aspargesene var relativt tynde, så de fik bare 1 minut i kogende, letsaltet vand,
De smukke rabarber blev skåret i 1 cm tykke skiver og kogt i lidt koncentreret hyldeblomstsaft 2-3 minutter.
Tilbage er kun at sige: Sådan smager foråret i Danmark, hvis man giver sig råd til det. Vi kan være stolte af vores gode råvarer fra hav og marker – de er verdensklasse.
Ingredienser
600 g pighvar | |
Salt | |
3 spsk. olivenolie | |
50 g smør | |
Peber | |
0.5 citron, saften | |
Lynsyltede rabarber |
|
250 g rabarber | |
1.5 dl hyldeblomstsaft (koncentreret) | |
1 spsk. sukker | |
0.5 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Befri fisken for skind og giv den salt på begge sider 30 minutter, før den skal steges |
2
Færdig
|
Skær fisken i portionsstykker à 150 gram |
3
Færdig
|
Varm en pande godt op, hæld olivenolie på og steg nu fisken på skindsiden (hvor skindet tidligere sad) i 3-4 minutter, til den bliver brun og sprød |
4
Færdig
|
Lige før fisken skal vendes, lægger du en klat smør på panden og lader bruse af |
5
Færdig
|
Vend fisken og steg 2-3 minutter på den anden side |
6
Færdig
|
Tag panden af ilden, kvær peber og fisken og hæld citronsaft ned i smørret |
7
Færdig
|
Øs citronsmørret over fisk og kartofler ved servering |
8
Færdig
|
Skær de rensede rabarber i 1 cm tykke skiver |
9
Færdig
|
Kog rabarberstykkerne 2-3 minutter i hyldeblomstsaft, sukker og salt - de skal blive lige akkurat møre, men må ikke miste strukturen |
10
Færdig
|
Servér de lynsyltede rabarber varme, lunkne eller kolde |