Ingredienser
-
800 g knoldselleri (uden skræl)
-
Atamon
-
Syltelage
-
3 dl vand
-
2 dl æbleeddike
-
350 g sukker (evt. Sukrin Gold)
-
20 g ingefær
-
2 kanelstænger
-
10 korn allehånde
-
5 nelliker
Et par ord om vores opskrift
Syltet selleri er en gave til alle, der elsker selleri – og alle, der hader selleri! For efter 1 døgn i den gode syltelage smager den syltede selleri overhovedet ikke af selleri. Syltet selleri er en sund og sprød himmerigsmundfuld, der smager genialt til fisk, i salater og i alle andre sammenhænge, hvor du ville spise syltede rødbeder eller syltede agurker. Se, hvor nemt det er at lave syltet selleri på under en halv time.
Læs mere om syltet selleri efter opskriften.
Ingredienser
800 g knoldselleri (uden skræl) | |
Atamon | |
Syltelage |
|
3 dl vand | |
2 dl æbleeddike | |
350 g sukker (evt. Sukrin Gold) | |
20 g ingefær | |
2 kanelstænger | |
10 korn allehånde | |
5 nelliker |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Start med at koge syltelagen i 15 minutter under låg i en halvstor gryde – ingefærstykket skal vaskes og skæres i tynde skiver (du behøver ikke skrælle det) |
2
Færdig
|
Skær skrællen af sellerien og snit nu i papirtynde skiver, gerne på mandolinjern |
3
Færdig
|
Hæld selleristykkerne ned i den kogende syltelage, mas dem godt ned – giv gryden et hurtigt opkog |
4
Færdig
|
Hæld selleri og kogende syltelage tilsat lidt Atamon i skoldede sylteglas – se hvordan i teksten |
5
Færdig
|
Når sylteglasset er kølet af, kan det holde sig i flere måneder et køligt og mørkt sted |
6
Færdig
|
Du kan spise den syltede selleri med det samme, men den smager bedre efter 1 døgn i lagen |
Mere om syltet selleri
Selleri er en af de gammeldags vintergrøntsager, der deler vandene. Nogle mennesker elsker den skarpe, bitre smag – andre HADER den af et godt hjerte.
Her kommer syltet selleri elegant ind i billedet. For syltet selleri har alle knoldens gode egenskaber, men efter 1 døgn i den gode syltelage er den skarpe sellerismag pist væk.
Hjemmelavet syltet selleri smager et langt stykke hen ad vejen som alle de andre syltede grøntsager, du er vant til: Agurker, asier, rødbeder, græskar… Sprød, sursød, let krydret. Og ja, syltet selleri kan bruges til nøjagtigt de samme ting: På leverpostejmadden, til frikadellerne og flæskestegen, til den gode gryderet osv.
Men allerbedst smager syltet selleri faktisk som tilbehør til stegt fisk og som smagsgiver i salater.
Selleri er vildt sundt!
Syltet selleri er en nem og god måde at få spist meget mere selleri. Og det er en fremragende idé, hvis du går op i din personlige sundhed.
Lad os ganske kort opridse 3 af selleriens sundhedsfremmende egenskaber:
1. Sprængfyldt af C-vitamin, B6-vitamin, magnesium, kalium – styrker immunforsvar, fremmer sårheling
2. Giver dig masser af kostfibre, som mætter godt og renser blodet for den lede kolesterol
3. Indeholder luteolin, som virker antiinflammatorisk
Brug evt. Sukrin i stedet for sukker
Apropos sundhed: Du kan naturligvis bruge både hvidt sukker og rørsukker til syltning. Men hvis din syltede selleri skal være rigtigt sund, så gør som os: Brug Sukrin Gold – et naturligt sødemiddel, der er sødt som sukker, men ikke indeholder kulhydrater. Sukrin gør dig altså ikke tyk, og det giver heller ikke huller i tænderne. Du kan købe Sukrin i mange supermarkeder og her på nettet.
Om opbevaring og holdbarhed
Den syltede selleri kan sagtens holde sig på køl i syltelagen i 1-2 uger i en hvilken som helst beholder.
Hvis den syltede selleri skal holde længere, er du nødt til at opbevare dem i sylteglas, der kan lukke helt tæt. Sylteglas skal skoldes før brug. Det gør du ved at hælde en bundsjat kogende vand i glasset, tilsætte 1 tsk. Atamon, lukke glasset og ryste det, så det kogende vand og Atamon fordeler sig overalt. Kassér dette vand og fyld nu selleri og kogende syltelage – tilsat 1 tsk. Atamon – i glasset og luk til med det samme.
Når sylteglasset er kølet af, kan den syltede selleri holde sig i flere måneder et mørkt og køligt sted (fx i køleskabet).