Opskrift: Bibimbap – koreansk ris bowl med kød & grønt
En af verdens 50 mest populære retter!

0 0
Opskrift: Bibimbap – koreansk ris bowl med kød & grønt

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
Kød
400 g mørt oksekød
0.5 æble, fintrevet
2 fed hvidløg, revet
2 spsk. soya
2 spsk. olie
1 spsk. honning
1 spsk. ristede sesamfrø
0.5 tsk. salt
Bibimbap sauce
2 spsk. soya
2 spsk. olie
1.5 spsk. honning
1 spsk. chilipasta
1 spsk. riseddike
1 spsk. ristede sesamfrø
1 fed hvidløg, revet
Ris
4 dl ris
6 dl vand
0.5 tsk. salt
Spinat
200 g frisk spinat
2 spsk. olie
0.5 tsk salt
Svampe
100 g shiitakesvampe
1 spsk. olie
1 spsk. soya
1 fed hvidløg, revet
Øvrige grøntsager
1 squash
1 gulerod
200 g bønnespirer
2 spsk. olie
0.5 tsk. salt
1 spsk. riseddike
Desuden
4 æg
2 spsk. olie

Ingredienser

  • Kød

  • Bibimbap sauce

  • Ris

  • Spinat

  • Svampe

  • Øvrige grøntsager

  • Desuden

Et par ord om vores opskrift

Del

Det sjove ord bibimbap er koreansk og betyder noget i retning af blandet ris. Altså ris serveret med alt muligt lækkert ovenpå.

I Korea er bibimbap en af de mest populære retter overhovedet, og på verdensplan er den kåret som en af de 50 mest elskede retter! Og det forstår man faktisk godt, når man har smagt den. For bibimbap er et overflødighedshorn af gode sager, som de fleste mennesker holder af…

  • Kogte ris er naturligvis basis i bibimbap – vi er jo i Asien. Faktisk nyder mange koreanere bibimbap også til morgenmad, hvor man jo alligevel spiser ris under en eller anden form.
  • Stegt marineret kød eller tofu er det luksuriøse indslag på retten. Et par møre bøffer skæres i tynde skiver og trækker i en god marinade i en halv time eller mere. Herefter lynsteges kødet eller tofuen.
  • Forskellige grøntsager lynsteges på lidt forskellig vis: Ofte gulerødder, squash, bønnespirer og shiitakesvampe (eller fx markchampignon). I Korea får hver grøntsag sin helt specielle behandling, men vi har forsimplet en smule.
  • Sauteret spinat – ganske enkelt. Den friske spinat hældes på en varm pande i lidt olie og salt, og når spinaten er faldet sammen og vandet fordampet, er denne del klar.
  • Spejlæg, 1 stk. pr. person, sunny side up.
  • Bibimbap sauce, som hældes over risene – den skal være lidt salt, lidt sød, lidt syrlig, lidt stærk. Basis i den autentiske koreanske version er chilipastaen gochujang – men sådan én havde vi ikke, så vi har brugt en mere gængs chilipasta (sambal oelek) og blandet med et par småting, som giver saucen de ønskede egenskaber. Den smager skønt!

Om sesam, æble/pære og ris

For at opnå en lidt mere autentisk smag (her vil indfødte koreanere sikkert skraldgrine) skal både kødmarinaden og bibimbap saucen have en let smag af ristet sesam. Man bruger traditionelt sesamolie, men vi ristede i stedet lidt sesamfrø lysebrune på panden og knuste dem i morteren – det tager 5 minutter og giver en virkelig dyb sesamsmag.

Til dressinger og marinader bruger man i Korea ofte en lokal pære, bae, der rives helt fint som et naturligt sødemiddel. I en opskrift skrevet af en amerikansk-koreaner giver hun det råd, at fintrevet æble fungerer fortrinligt. Og det gør det sgu.

Til en fuldkommen autentisk bibimbap skal der bruges korte ris af typen, som vi herhjemme kalder sushiris. Perfekt kogning af sushiris er imidlertid lidt besværlig, så vi foreslår at bruge jasminris – eller hvad du nu har af ris i køkkenet.

Det tager lidt tid at lave en skålfuld bibimbap, så lad være med at kaste dig ud i det en dag, du er stresset. Men når du har en time i overskud, så prøv – det er virkelig, virkelig skøn mad for enhver, der holder af de asiatiske køkkener.

Ingredienser

Antal personer:
Kød
400 g mørt oksekød
0.5 æble, fintrevet
2 fed hvidløg, revet
2 spsk. soya
2 spsk. olie
1 spsk. honning
1 spsk. ristede sesamfrø
0.5 tsk. salt
Bibimbap sauce
2 spsk. soya
2 spsk. olie
1.5 spsk. honning
1 spsk. chilipasta
1 spsk. riseddike
1 spsk. ristede sesamfrø
1 fed hvidløg, revet
Ris
4 dl ris
6 dl vand
0.5 tsk. salt
Spinat
200 g frisk spinat
2 spsk. olie
0.5 tsk salt
Svampe
100 g shiitakesvampe
1 spsk. olie
1 spsk. soya
1 fed hvidløg, revet
Øvrige grøntsager
1 squash
1 gulerod
200 g bønnespirer
2 spsk. olie
0.5 tsk. salt
1 spsk. riseddike
Desuden
4 æg
2 spsk. olie
4 fra 14 stemmer

Sådan gør du

1
Færdig

Start med at forberede sesamfrøene, der skal bruges i bibimbap sauce og kødmarinade - rist dem hurtigt på en pande ved høj varme, til de blive lysebrune - knus dem i en morter

2
Færdig

Skær kødet i tynde skiver, rør ingredienserne til marinade sammen og vend kødet heri – lad marinere 30 ved stuetemperatur eller op til 1 døgn på køl

3
Færdig

Rør ingredienserne til bibimbap sauce sammen

4
Færdig

Skyl risene og kog med vand og salt – risene skal småkoge 11 minutter og bagefter trække 11 minutter under låg

5
Færdig

Klargør alle grøntsager: Spinat skylles - svampe børstes af, hvis de er snavsede – squash og gulerod skæres i tændstikstynde stave – bønnespirer skylles

6
Færdig

Nu skal du i gang med at sautere/stege grøntsager, kød og æg efter tur – når du har stegt én ting, sætter du den til side (fx på en tallerken) og tager fat på den næste
• Sauter spinaten i olie og salt, til spinaten falder sammen og vandet fordamper
• Steg svampe i olie med hvidløg og soya, til svampene er møre og bløde
• Steg evt. squash, gulerod og bønnespirer i olie og salt på samme pande – først squash, til lidt af vandet fordamper, tilsæt gulerødder, der lige skal blive lidt bløde, og til sidst bønnespirer og eddike, der steger med et par minutter – hæld evt. væde fra
• Steg spejlæggene
• Hæld overskydende marinade fra kødet og steg 2-3 minutter i lidt olie ved høj varme

7
Færdig

Anret ris i skåle, hæld bibimbap sauce over, anbring spejlæg på midten og gruppér de øvrige ting rundt omkring – spis gerne med pinde

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Stripetti / spaghetti squash / glutenfri spaghetti
forrige
Opskrift: Stripetti / spaghetti squash / glutenfri spaghetti
Grillet kylling med marokkansk yoghurtmarinade
næste
Opskrift: Grillet kylling med marokkansk yoghurtmarinade
Stripetti / spaghetti squash / glutenfri spaghetti
forrige
Opskrift: Stripetti / spaghetti squash / glutenfri spaghetti
Grillet kylling med marokkansk yoghurtmarinade
næste
Opskrift: Grillet kylling med marokkansk yoghurtmarinade

One Comment Skjul kommentarer

Jeg har brugt gochujang, den koreanske chilipasta. Hvis man bor i en større by, er den ikke så svær at få fat på. Ellers online hvis man har tålmodighed til det.
Jeg har brugt pærer istedet for æbler. Den koreanske frugt man bruger, som vi ikke har i Danmark, skulle efter sigende være en slags pære, der minder om æbler. Og sticky rice eller sushi rice passer allerbedst til retten.
Det er en god opskrift, det bliver superlækkert.

Tilføj Din Kommentar