Ingredienser
-
1.5 tsk. salt
-
100 g mandler
-
100 g valnødder
-
100 g solsikkekerner
-
100 g græskarkerner
-
100 g sesamfrø
-
100 g hørfrø
-
4 æg
-
0.5 dl olivenolie
Et par ord om vores opskrift
Stenalderbrød er et fremtrædende eksempel på den madtype, der kendes som palæokost (eller paleo, som nogen staver det).
Palæokost er opstået ud fra ideen om, hvordan vores fjerne forfædre spiste. Hvad vores kroppe oprindeligt er skabt til at indtage.
Stenaldermennesket spiste kød, fisk og æg – frugt, grønt og bær – naturlige fedtstoffer som planteolier og mælkeprodukter. Til gengæld spiste man ikke kornprodukter eller sukker.
Stenalderbrød eller stenalderboller er palæokost for fuld udblæsning. Dejen består udelukkende af mandler, nødder, kerner, æg og salt. Ingen mel (gluten), ingen sukker, ingen usunde ting.
Til dig, der tænker, at der er meget fedt i olie, nødder og kerner, er kun at sige: Du har helt ret, men det er sundt fedt, som din krop har godt af.
Dejen er rørt sammen på 10 minutter. Herefter skal bollerne have 30 minutter i en 200 grader varm ovn, og så er der serveret. En meget hurtigere opskrift på brød er svær at finde i dagens Danmark.
Stenalderboller smager pragtfuldt, helt nøddeagtigt faktisk, og ganske anderledes end traditionelt brød fra det 21. århundrede, bagt på mel.
Stenalderboller er et hurtigt, nemt og sundt alternativ til rugbrød, frokostbrød eller grove morgenboller. Prøv dem – om 45 minutter kan du være klar til at smage.
Ingredienser
1.5 tsk. salt | |
100 g mandler | |
100 g valnødder | |
100 g solsikkekerner | |
100 g græskarkerner | |
100 g sesamfrø | |
100 g hørfrø | |
4 æg | |
0.5 dl olivenolie |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Kør salt og mandler til groft mel i foodprocessoren (eller kværn i en morter) |
2
Færdig
|
Rør mandelmelet sammen med de øvrige ingredienser |
3
Færdig
|
Fordel dejen i muffinsforme eller form boller og sæt på et stykke bagepapir |
4
Færdig
|
Bag bollerne 30 minutter på næstnederste rille i en 200 grader varm ovn |
5
Færdig
|
Lad stenalderbollerne afkøle i formene |