Ingredienser
-
Marineret oksekød
-
400 g hakket oksekød
-
30 g ingefær, revet
-
3 fed hvidløg, revet
-
10 blade thaibasilikum, finthakket
-
3 spsk. fiskesovs
-
3 spsk. olie
-
1 spsk. sort chilipasta
-
1 tsk. sambal oelek
-
Friske hele chilier, som du lyster
-
Desuden
-
1 glaskål
-
2 rødløg
-
Thaibasilikum
Et par ord om vores opskrift
Det var to kogebøger af den nu afdøde dansk-thailandske kok Hanne Holm, der i sin tid satte Spicy Twist i gang med det ildsprudlende, aromatiske thaikøkken. Med pædagogiske opskrifter og smukke billeder satte Hanne Holm tusindvis af danskere på sporet af den autentiske smag af thaimad.
En af de vigtige pointer er, at du er nødt til at købe de rigtige thailandske råvarer. Til denne opskrift skal du blandt andet have fat i fiskesovs, sort chilipasta og ikke mindst thaibasilikum. Thaibasilikum smager meget mere eksotisk og jungleagtigt end europæisk basilikum, så du kan kun lave retten med thaibasilikum.
Opskriften er en lettere tilpasset udgave af Hanne Holms “Oksekød med chili og basilikum” fra den skønne kogebog “Mit thaikøkken”.
Et par væsentlige ændringer i forhold til Hanne Holms udgangspunkt er, at de milde, sprøde bambusskud er byttet ud med den milde, sprøde glaskål (klimaet!), og at mængden af fedtstof er halveret (vægten!). Der er også mindre kød og mere grønt i retten (sundheden!).
Opskriften er desuden forsimplet lidt, så den er endnu lettere at overskue.
I Thailand er denne ret en temmelig stærk sag, men du bestemmer jo selv, hvor mange friske chilier du putter i. Lad under alle omstændigheder være med at hakke chilierne i stykker, med mindre du er meget hærdet. Bare rolig, styrken i de små doser sort chilipasta og sambal oelek er stille & rolig.
Når det hakkede oksekød (eller tyndt skåret oksefilet) har marineret i krydderierne i 1 time, skal det steges i mindre portioner ad gangen sammen med stave af glaskål og tynde både af rødløg. Du må endelig ikke hælde det hele i wokken eller på panden på én gang, for så begynder det at koge i stedet for at stege.
Servér denne smagsfyldte thailandske “kødsovs” med ris eller nudler. Eller med blomkålsris som på billedet. Og måske en nævefuld Singha Beer…?
Ingredienser
Marineret oksekød |
|
400 g hakket oksekød | |
30 g ingefær, revet | |
3 fed hvidløg, revet | |
10 blade thaibasilikum, finthakket | |
3 spsk. fiskesovs | |
3 spsk. olie | |
1 spsk. sort chilipasta | |
1 tsk. sambal oelek | |
Friske hele chilier, som du lyster | |
Desuden |
|
1 glaskål | |
2 rødløg | |
Thaibasilikum |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Bland alle ingredienser til marineret oksekød og lad trække 1 time eller meget mere |
2
Færdig
|
Skær glaskål i stave og rødløg i tynde både - og bland med det marinerede kød |
3
Færdig
|
Steg kød & grøntsager i mindre portioner i en wok eller på en hed sliplet-pande - kødet skal stege, ikke koge |
4
Færdig
|
Tilføj mere olie om nødvendigt og smag til med fiskesovs og evt. sukker |
5
Færdig
|
Servér med thaibasilikum samt ris eller nudler |