Ingredienser
-
200 g hasselnødder
-
100 g valnødder
-
100 g mandler
-
100 g dadler
-
100 g tørrede abrikoser
-
100 g rosiner
-
100 g flormelis
-
100 g mel
-
100 g flydende honning
-
10 nelliker knust
-
1 tsk. muskat
-
1 tsk. kanel
-
Desuden
-
Ekstra flormelis
Et par ord om vores opskrift
Har du nogen sinde spekuleret over, hvad korsfarerne spiste dengang omkring år 1100, hvor de drog på langfart fra Europa for at kristne de vantro muslimer i Mellemøsten…?
Som snacks eller energibarer spiste de panforte!
Panforte betyder stærkt brød. Det er en hård, langtidsholdbar frugtkage med masser af tørrede frugter, nødder, mandler og krydderier. Og honning. Honning er vigtigt, for kagen er givetvis opfundet i Tyrkiet, hvor der var honning i overflod. Tænk bare på den søde, tyrkiske baklava.
Honning og frugtsukker tilfører kroppen lynhurtig energi, så en lille skive panforte har uden tvivl givet de frygtede korsriddere masser af kræfter til at knuse al modstand undervejs.
Så populært var panforte dengang i middelalderen, at de italienske munke brugte kagen som skattebetaling til den lokale fyrste.
Nu om dage har indbyggerne i den skønne landsdel Toscana vundet hævd som opfinderne af panforte. Ikke mindst byen Siena har stolte, århundredgamle traditioner for at bage den helt rigtige panforte med ikke mindre end 17 ingredienser.
Vi har forsimplet fremgangsmåden, så panforte bliver superenkel at bage. Det er muligt, fordi vi i dag råder over foodprocessorer, der kan hakke alle ingredienser sammen – i gamle dage var processen en del mere besværlig.
Kagen er ikke så hård den første dag, men den smager selvfølgelig fantastisk (lidt som en god honningkage). Efter 1-2 dage i køleskab bliver din panforte hårdere og kan nydes i tynde skiver. Gerne med en stærk kop kaffe til.
Ingredienser
200 g hasselnødder | |
100 g valnødder | |
100 g mandler | |
100 g dadler | |
100 g tørrede abrikoser | |
100 g rosiner | |
100 g flormelis | |
100 g mel | |
100 g flydende honning | |
10 nelliker knust | |
1 tsk. muskat | |
1 tsk. kanel | |
Desuden |
|
Ekstra flormelis |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Tag halvdelen af hasselnødderne fra |
2
Færdig
|
Kør resten af ingredienserne til en grov, lidt løs dej i din foodprocessor |
3
Færdig
|
Ælt de hele nødder og dejen sammen med hænderne |
4
Færdig
|
Hæld dejen i en springform beklædt med bagepapir og mas den tæt sammen |
5
Færdig
|
Bag 45 minutter midt i en 150 grader varm ovn |
6
Færdig
|
Køl af og drys med flormelis |
7
Færdig
|
Opbevar indpakket i køleskab |
8
Færdig
|
Servér i tynde skiver |