Ingredienser
-
600 g kogte butterbeans (se TIP)
-
3 spsk. olie
-
3 fed hvidløg
-
2 løg
-
2 gulerødder
-
2 persillerødder
-
2 stængler blegselleri
-
2 røde peberfrugter
-
2 spsk. paprika
-
1 spsk. spidskommen, knust
-
3 laurbærblade
-
2 tsk. salt
-
1 tsk. chiliflager
-
1 ds. flået tomat
-
3 dl vand
-
140 g tomatpuré
-
0.5 bdt. persille
Et par ord om vores opskrift
God, gammeldaws gullasch er normalt en tung gryderet med rigeligt oksekød og måske oven i købet bacon til at forhøje smagsoplevelsen.
Se vores opskrifter på dansk gullasch og ungarsk gullaschsuppe
Ups, af hensyn til klimaet skal vi jo spise mindre oksekød! Men samtidig har din krop brug for proteiner, som der er masser af i kød (og æg og fisk). Faktisk har du brug for ca. 1 gram protein pr. kilo kropsvægt pr. dag. Vejer du 75 kg, bør du spise 75 gram protein om dagen. Lidt mere, hvis du dyrker meget motion.
Læs vores opskrift sund sportskost med masser af energi
Løsningen er at spise flere bælgfrugter, blandt andet hvide bønner, som du får en opskrift på her. De store, hvide bønner – også kaldet butterbeans eller Limabønner – indeholder 21 gram protein pr. 100 gram. Oksekød indeholder kun 5 gram mere, så rent ernæringsmæssigt er denne vegetar gullasch med hvide bønner rigtigt fornuftig; også hvis du dyrker meget motion.
I retten indgår 600 gram hvide bønner. Det svarer rundt regnet til 500 gram kød. Bare til orientering.
TIP. Vi købte 250 gram billige, tørre bønner, udblødte dem i vand i 8 timer og kogte dem 40 minutter i frisk vand tilsat 2 tsk. salt og 3 laurbærblade. Det blev til 600 gram lækkert faste, let salte bønner med en kødagtig smag og konsistens. Mums! De er lige til at spise som snacks.
Orker du ikke at udbløde og koge bønnerne selv, fås de på dåse. Du kan sagtens bruge kikærter eller kidneybønner i stedet.
Den dybe velsmag i denne vegetar gullasch opstår blandt andet, fordi de mange grøntsager først skal steges så længe, at de karamelliserer en smule. Det giver masser af sødme og umami. Desuden indgår paprika, spidskommen, laurbærblade og koncentreret tomatpuré i smagspaletten – munden fyldes med nydelse.
Som tilbehør til al slags gullasch – også vegetar gullasch – smager en god kartoffelmos eller en portion velkogte ris altid godt.
Ingredienser
600 g kogte butterbeans (se TIP) | |
3 spsk. olie | |
3 fed hvidløg | |
2 løg | |
2 gulerødder | |
2 persillerødder | |
2 stængler blegselleri | |
2 røde peberfrugter | |
2 spsk. paprika | |
1 spsk. spidskommen, knust | |
3 laurbærblade | |
2 tsk. salt | |
1 tsk. chiliflager | |
1 ds. flået tomat | |
3 dl vand | |
140 g tomatpuré | |
0.5 bdt. persille |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Sæt olien over i en stor, tykbundet gryde ved middelvarme |
2
Færdig
|
Begynd af rense grøntsagerne og snitte dem i små tern - hæld dem i gryden, efterhånden som du bliver klar med dem |
3
Færdig
|
Grøntsagerne skal stege 15-20 minutter, til de begynder at blive bløde og klæbe let til bunden af gryden - en smule af grøntsagerne må gerne blive lidt lysebrune |
4
Færdig
|
Tilsæt krydderier og steg med 1 minut |
5
Færdig
|
Tilsæt flået tomat, vand og puré, rør rundt og lad småkoge under låg i 10 minutter |
6
Færdig
|
Tilsæt de kogte, hvide bønner og kog med i 10 minutter |
7
Færdig
|
Servér vegetar gullasch rygende varm med et drys hakket persille |