Ingredienser
-
0.5 kg skært oksekød
-
4 spsk. olivenolie
-
4 skalotteløg
-
50 g koncentreret tomatpuré
-
1 tsk. salt, peber
-
2 dl oksebouillon
-
1 dl stærk kaffe
-
0.5 dl snaps
-
Kulør
-
Blomkålsris
-
1 blomkål
-
Kogende vand
Et par ord om vores opskrift
Sorte gryde er en gammel ret, fra før verden gik af lave. Dengang mormor var ung tænkte man ikke i sunde grøntsager, eksotiske krydderier og fedtfattige sovser.
Næ nej, indholdet i den klassiske sorte gryde er primært oksekød, der svømmer i en sovs af tomat og piskefløde. Krydderierne er salt og peber – og stærk kaffe og snaps!
Den sorte gryde skal koge så længe, at smagen af kaffe og snaps forsvinder. Retten ender med at smage af mørt oksekød i en kraftig, let tomatiseret sovs med en mørk undertone.
For smagens skyld er det vigtigt, at kødet brunes grundigt til en start, før det får lov at snurre sammen med de øvrige ingredienser i mindst 45 minutter.
Oksekødet kan fx være bov, klump, tykkam eller inderlår. Hovedsagen er, at det skal være kød, der kan tåle en lille times varme uden at blive tørt og trevlet.
Vi har ændret et par små detaljer i slagterens gamle opskrift på den sorte gryde:
- 20 g smør til stegning erstattes af 4 spsk. sund olivenolie
- 2 dl piskefløde ændres til 2 dl oksebouillon
- 0 grøntsager ændres til 4 finthakkede skalotteløg
Traditionelt serveres sorte gryde med en god, nærende kartoffelmos. Det smager drøngodt.
Men nu har vi jo sat os for at lave en sundere version af sorte gryde. Derfor bytter vi kartoffelmosen ud med blomkålsris. Det smager også drøngodt, er pærelet at lave og ligger knapt så tungt i maven.
Ingredienser
0.5 kg skært oksekød | |
4 spsk. olivenolie | |
4 skalotteløg | |
50 g koncentreret tomatpuré | |
1 tsk. salt, peber | |
2 dl oksebouillon | |
1 dl stærk kaffe | |
0.5 dl snaps | |
Kulør | |
Blomkålsris |
|
1 blomkål | |
Kogende vand |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær kødet i aflange strimler |
2
Færdig
|
Varm olien op i din yndlingsgryde og brun kødet grundigt i mindre portioner |
3
Færdig
|
Steg finthakket løg med mod slutningen af bruningen |
4
Færdig
|
Rør tomatpuré, salt og peber i og steg med 1 minut |
5
Færdig
|
Tilsæt bouillon, kaffe og snaps, bring i kog og småkog under låg i 45 minutter |
6
Færdig
|
Skal sovsen være tykkere, så jævn med 4 spsk. mel rørt ud i 1 dl vand |
7
Færdig
|
Giv sovsen en mørkere farve med et par dråber kulør |
8
Færdig
|
Imens den sorte gryde simrer, kan du lave blomkålsrisen: |
9
Færdig
|
Del blomkålen i buketter og kør til ”ris” i foodprocessoren |
10
Færdig
|
Overhæld blomkålsrisen med rigeligt kogende vand og lad trække mindst 2 minutter – si vandet fra |