Ingredienser
-
Grundsuppe
-
800 g kyllingelår
-
1.5 l vand
-
3 laurbærblade
-
10 peberkorn, knust
-
2 tsk. salt
-
Fyld
-
2 bagekartofler (ca. 400 g)
-
3 gulerødder
-
2 porrer
-
150 g kørvel
-
Pynt
-
4 æg
Et par ord om vores opskrift
Kørvel er en vidunderlig krydderurt, som vi spiser alt for lidt af.
Smagen er først og fremmest GRØN med noter af fennikel og lakrids – lidt á la esdragon. Og de fleste kender nok primært kørvel fra ægte bearnaisesovs, som krydres med netop finthakket kørvel og esdragon.
Kørvel er i sæson fra marts til november, men det lykkedes os at skaffe to store bundter hos nemlig.com i januar måned. Store bundter, ja, for der skal masser af kørvel i en kørvelsuppe. Smagen er så sart, at det aldrig kan blive for meget.
Som alle andre krydderier og krydderurter er kørvel naturligvis sundt. Kørvel holder maven i form, er vanddrivende og siges at lindre hovedpine og give bedre søvn.
Her på Spicy Twists supperedaktion havde vi ærlig talt glemt alt om kørvelsuppe. Men så fik vi den sødeste mail fra Ingrid, der bor upstate New York, og som hævder, at hun ofte læser vores opskrifter i stedet for en god bog. Hun spørger, hvorfor vi dog ikke har en kørvelsuppe på siden?
Og pludselig befandt vi os i en tidsmaskine, der transmogryffede os tilbage til mormors vemodige suppegryder. Et erindringens lys blev tændt: Vi ELSKEDE jo kørvelsuppe som børn! Ikke oksekødssuppe med de bitre selleri, ikke tomatsuppe med de mærkelige fiskeboller og slet, slet ikke havresuppe med rosiner … men kørvelsuppe, mmm; det var guf…
… og det ER guf!
Det sjove er, at kørvelsuppe må være verdens nemmeste suppe at lave. I princippet kan du smide et par bouillonterninger i en gryde vand, koge kartoffel, gulerod og porre ganske få minutter og slutte af med en ordentlig dynge hakket kørvel. Voila – kørvelsuppe. Det vil tage dig 15 minutter.
Vi vælger dog at lave en god (nem) grundsuppe kogt på kyllingelår, vand, laurbærblade, salt og peber. Kyllingen skal koge 35 minutter, og så er suppen klar.
Det dejlige kyllingekød skal du ikke bruge til noget i forbindelse med suppen, men hvad med næste dag at lave en omgang gammeldags tarteletter eller en hønsekødssalat…?
Som basis for kørvelsuppen kunne du også snildt koge kalvekød, svinekød eller oksekød.
Ønsker du en vegansk eller vegetarisk version af kørvelsuppe, kan du bruge en god, vegansk grøntsagsbouillon. De smilende æg, som normalt pryder kørvelsuppe, kan du erstatte af fx halve kogte kartofler.
Smilende æg er i øvrigt pærelette at lave. Læg æggene i koldt vand og skru op for blusset. Kogetiden er 6 minutter, fra vandet koger.
Jævnfør barndommens oplevelser med mormors kørvelsuppe synes vi ikke, en kørvelsuppe skal være så tyk og jævnet, som mange andre madskribenter åbenbart mener. I stedet for at jævne grundigt med smør og mel vælger vi den sunde løsning: Vores jævning består såmænd bare af revet bagekartoffel, som får lov til at koge med i suppen i 10 minutter. Det giver en lind, men ikke helt vandig suppe.
God fornøjelse med din egen kørvelsuppe – og tak til Ingrid i NY for at minde os om den skønne mormorret.
Ingredienser
Grundsuppe |
|
800 g kyllingelår | |
1.5 l vand | |
3 laurbærblade | |
10 peberkorn, knust | |
2 tsk. salt | |
Fyld |
|
2 bagekartofler (ca. 400 g) | |
3 gulerødder | |
2 porrer | |
150 g kørvel | |
Pynt |
|
4 æg |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Kog først grundsuppen med kylling og de øvrige ingredienser i 35 minutter - det kan sagtens gøres dagen i forvejen - si suppen og brug kyllingen til andre formål |
2
Færdig
|
Riv bagekartoffel og kog 10 minutter med grundsuppen, så den jævner let |
3
Færdig
|
Skær gulerødder og porrer i tynde skiver - kog gulerødderne 3 minutter i suppen og herefter porrerne 2 minutter |
4
Færdig
|
Tilsæt hakket kørvel og varm suppen hurtigt op uden at bringe den i kog |
5
Færdig
|
Servér kørvelsuppe rygende varm pyntet med halve, smilende æg |
6
Færdig
|
Smilende ægKog æggene i vand, der næsten dækker - 6 minutter, fra vandet er i kog – skyl straks efter i koldt vand |
2 Comments Skjul kommentarer
Jeg bringer 1 l vand i kog tilsætter 1til 2 grønsagsbouillon, gulerødder i små tern og hakket kørvel koger ca 5 min. har jeg en rest kogt kartofler kommer de i eller og kødboller / melboller eller bare et stykke brød til
Hej Doris
Tak for den alternative og meget nemmere opskrift. Den lyder også dejlig.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist