Ingredienser
-
Karamelliserede løg
-
5 løg
-
0.5 dl olivenolie
-
Desuden
-
2.5 dl linser
-
3.75 dl brune ris
-
5 dl kogevand fra linser
-
5 dl vand
-
0.5 citron, saften
-
Krydderblanding
-
1 kanelstang
-
1.5 salt
-
1 tsk. korianderfrø, knust
-
1 tsk. spidskommen, knust
-
0.5 tsk. gurkemeje
-
0.5 tsk. chiliflager
-
0.5 tsk. sort peber, knust
-
Evt. pynt
-
Mynteblade (ej koriander)
-
Granatæblekerner
Et par ord om vores opskrift
”En sulten mand vil sælge sin sjæl for en portion mujaddara,” lyder et gammelt arabisk mundheld. Thi den eventyrlige vegetarret har været kendt i meget af Mellemøsten i hvert fald siden 1226, hvor al-Baghdadi nævner den i en kogebog.
Mujaddara består af eksotisk krydrede ris og linser toppet med karamelliserede løg. I gamle dage kunne retten også indeholde kød, men i dag er mujaddara som oftest en vegetarret, som selv de fattigste folk har råd til at lave.
Herhjemme har vi måske ikke så mange, som man vil betegne som decideret fattige, men mujaddara er i hvert fald en realistisk mulighed for alle, der må overleve på en SU eller på andre offentlige ydelser – samt vegetarer, veganere og alle os andre, der elsker et sundt, lækkert krydret, mættende måltid mad.
Om råvarerne
- Risene skal være af den langkornede type, fx basmatiris. Lidt usædvanligt har vi brugt brune ris, som er langt sundere end hvide ris, men som også skal koge længere tid. Hvis du vælger at bruge hvide ris, skal du skære 15-20 minutter af kogetiden. I flere mellemøstlige lande bruges bulgur i stedet for ris – det kan du også overveje.
- Linserne kan være en hvilken som helst sort, du har fået fingre i, dog helst de mørkere typer med længere kogetid. Vi brugte en pose blandede linser, som vi havde købt for ingen penge i en etnisk grønthandler.
- Løgene skal være almindelige, gule zittauerløg. Og brug nu rigeligt: Løgene skal steges helt brune og søde, og det er dem, der gør mujaddara så mumset i smagen; jo flere, jo bedre.
- Krydderierne er en blanding af alt godt fra Mellemøstens smeltedigel: Kanel, spidskommen, korianderfrø, gurkemeje, chili, sort peber… Du kan også bruge nelliker, kardemomme og mange andre gode sager – der er ingen 100% sand version af mujaddara. Som i alle gode eventyr er det kun fantasien, der sætter grænserne, og det skal nok ende lykkeligt alligevel.
Mujaddara spises i hele Mellemøsten, inklusive Israel, og serveres ofte med en skål yoghurt og en salat med tomater ved siden af. Yoghurten kan eventuelt smages til med agurk og hvidløg (tzatziki-style) og det rød/grønne islæt kan være en tomatsalat med feta.
Foruden de karamelliserede løg kan mujaddara toppes med mynteblade og granatæblekerner, hvis det skal være lidt smukkere og en anelse mere luksuriøst.
Spicy Twists version af mujaddara er inspireret af Don Imran Family Kitchen; her har man optaget en sjov og instruktiv Youtube-video, der viser fremgangsmåden.
Ingredienser
Karamelliserede løg |
|
5 løg | |
0.5 dl olivenolie | |
Desuden |
|
2.5 dl linser | |
3.75 dl brune ris | |
5 dl kogevand fra linser | |
5 dl vand | |
0.5 citron, saften | |
Krydderblanding |
|
1 kanelstang | |
1.5 salt | |
1 tsk. korianderfrø, knust | |
1 tsk. spidskommen, knust | |
0.5 tsk. gurkemeje | |
0.5 tsk. chiliflager | |
0.5 tsk. sort peber, knust | |
Evt. pynt |
|
Mynteblade (ej koriander) | |
Granatæblekerner |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Hæld linser og ris i hver sin skål og dæk med rigeligt vand – lad trække i mindst 2 timer |
2
Færdig
|
Pil løgene og skær i tynde skiver eller både og steg ved middelvarme i olien, til løgene bliver godt brune (ikke sorte) og begynder at klæbe til panden – det tager mindst 20 minutter – stil løgene til side |
3
Færdig
|
Imens løgene steger, hælder du udblødningsvandet fra linserne og koger linserne 10 minutter i frisk vand – gem kogevandet |
4
Færdig
|
Hvis den pande, du stegte løgene på, har tætsluttende låg, så brug den til at lave retten i – ellers find en stor gryde og hæld en smule olie i bunden |
5
Færdig
|
Skru op til middelvarme og begynd at stege linserne |
6
Færdig
|
Tilsæt krydderblandingen og 1/3 af de stegte løg, rør rundt og steg med 1 minut, til krydderierne begynder at dufte |
7
Færdig
|
Tilsæt ris, kogevand fra linser, almindeligt vand og citronsaft, rør rundt, bring i kog – og småkog 50 minutter under låg |
8
Færdig
|
Mærk efter, om risene er møre – og hvis retten er for fugtig, så skru op for varmen og steg uden låg, til al væde er fordampet |
9
Færdig
|
Servér retten på et pænt fad, toppet med de karamelliserede løg og evt. mynte og granatæble |