Ingredienser
-
2 rødtungefileter
-
Hvedemel
-
Salt, peber
-
0.5 dl olivenolie
-
Smørsovs
-
30 g smør
-
1 spsk. citronsaft
-
1 spsk. kapers
-
1 spsk. finthakket persille
Et par ord om vores opskrift
Søtunge eller rødtunge meunière er en klassisk fransk måde at tilberede den fornemme fladfisk på. Du finder næppe mange gode fiskerestauranter med respekt for sig selv, som ikke har denne ret på menuen.
Meunière udtales mønnjærr og er det franske ord for møllerkone. Og hvad har en møllerkone så med fisk at gøre? spørger du måske. Egentlig ikke noget – men hun har til gengæld adgang til dejligt hvedemel. Så en søtunge meunière er dybest ser bare en lækker fladfisk, der er vendt i hvedemel og stegt på panden.
I Danmark bruges ofte udtrykket meunierestegt søtunge eller rødtunge. Betydningen er den samme.
Med tiden har søtunge meunière udviklet sig til en fiskeret, hvori de fleste kokke er enige om, at der skal indgå rigeligt med smør, citron, persille og evt. kapers.
Den fine fisk skal steges ved høj varme i kort tid for at bevare saften i det sarte fiskekød. Derfor er det mest praktisk at stege fisken i olivenolie, der tåler højere varme end smør.
Ved siden af smeltes smørret i en kasserolle og tilsættes citronsaft, finthakket persille og kapers – og hældes over fisken ved servering.
Til denne ret kan du bruge fladfisk som søtunge, rødtunge, pighvar, slethvar, rødspætte eller sågar skrubbe – enten de hele, flåede fisk eller fileterne. Vores fiskepusher på Nordre Frihavnsgade lokkede med nogle meget flotte rødtungefileter, så dem nappede vi.
Stegetiden er ca. 2-3 minutter på hver side for de hele fisk – og ca. 1-1,5 minut på hver side for fileter.
Almindeligt tilbehør til søtunge meunière er små, pillede kartofler og måske en omgang rabarberkompot, rysteribs eller agurkesalat afhængigt af sæson.
PS. Søtunge meunière er en fornem erstatning for torsk nytårsaften!
Ingredienser
2 rødtungefileter | |
Hvedemel | |
Salt, peber | |
0.5 dl olivenolie | |
Smørsovs |
|
30 g smør | |
1 spsk. citronsaft | |
1 spsk. kapers | |
1 spsk. finthakket persille |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Tag fisken ud af køleskabet mindst 30 minutter før den skal steges |
2
Færdig
|
Vend fileterne i en blanding af mel, salt og peber - bank overskydende mel af |
3
Færdig
|
Varm panden op ved høj varme, hæld olien på og varm op |
4
Færdig
|
Steg fileterne 1-1,5 minut på hver side ved høj varme |
5
Færdig
|
Imens har du smeltet smørret, ladet det bruse af, tilsat de øvrige ingredienser, varmet igennem i nogle sekunder - og hælder nu over den friskstegte fisk |