Ingredienser
-
Kødboller
-
400 g magert hakket oksekød
-
2 æg
-
2 fed hvidløg
-
2 spsk. rasp
-
2 spsk. persille, finthakket
-
1 spsk. paprika
-
1 tsk. salt
-
0.5 tsk. cayennepeber
-
3 spsk. olivenolie
-
Tomatsovs
-
1 løg
-
2 fed hvidløg
-
3 spsk. olivenolie
-
1 ds. flået tomat
-
3 spsk. tomatpuré
-
2 laurbærblade
-
2 spsk. persille, finthakket
-
1 spsk. tørret oregano
-
0.5 tsk. cayennepeber
Et par ord om vores opskrift
Hvis du nogen sinde har spist tapas i Spanien – eller på en spansk restaurant et andet sted i verden – er du uundgåeligt stødt på albóndigas. Måske husker du ikke navnet, men du husker helt sikkert disse mundvandsfremkaldende kødboller i en fyrig tomatsovs.
Det pudsige navn – albóndigas – kommer fra arabisk: Al-bunduq, der egentlig betyder hasselnød, men i en videre betydning noget småt og rundt. Spanien var nemlig under muslimsk overherredømme i godt 800 år fra år 711, og det har især i det sydspanske køkken resulteret i mange spændende retter.
Egentlig kan du bruge alt muligt kød i albóndigas – svinekød, kalv/flæsk, kylling, kalkun – men i respekt for den muslimske inspiration foreslår vi magert hakket oksekød. Det giver nogle lidt tørre, smagfulde kødboller, som egner sig fantastisk til at ligge og hygge sig i en tyk, krydret tomatsovs.
Albóndigas er en af Spaniens mest elskede tapas og fås overalt på restauranter og barer. Som tapas vil man typisk få serveret albóndigas med en kurvfuld (tørt) flutes og et glas fyldig rødvin (Rioja?), et glas sherry eller en iskold fadøl.
Men du kan naturligvis også servere albóndigas som almindelig middagsmad. Her egner ris eller pasta sig fremragende til. Og måske en skål sprød, saftig fennikelsalat med æble?
Andre gode opskrifter på spanske tapas:
Ingredienser
Kødboller |
|
400 g magert hakket oksekød | |
2 æg | |
2 fed hvidløg | |
2 spsk. rasp | |
2 spsk. persille, finthakket | |
1 spsk. paprika | |
1 tsk. salt | |
0.5 tsk. cayennepeber | |
3 spsk. olivenolie | |
Tomatsovs |
|
1 løg | |
2 fed hvidløg | |
3 spsk. olivenolie | |
1 ds. flået tomat | |
3 spsk. tomatpuré | |
2 laurbærblade | |
2 spsk. persille, finthakket | |
1 spsk. tørret oregano | |
0.5 tsk. cayennepeber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rør ingredienserne til kødboller (minus olie) grundigt sammen og stil 1 time på køl |
2
Færdig
|
Imens laver du tomatsovsen: |
3
Færdig
|
Hak løg og hvidløg meget fint og steg blankt i olien - det tager ca. 10 minutter |
4
Færdig
|
Tilsæt de øvrige ingredienser og småkog 20 minutter under låg - sovsen skal være tyk og dejlig |
5
Færdig
|
Nu er det tid til at stege kødbollerne: |
6
Færdig
|
Brug en teske til at forme små kødboller og steg ved middelhøj varme i ca. 10 minutter |
7
Færdig
|
Vend kødbollerne ofte, så de bliver så runde som muligt og får lige meget varme overalt |
8
Færdig
|
Kog de færdigstegte kødboller sammen med den færdige tomatsovs i 5 minutter |
9
Færdig
|
Servér de spanske kødboller varme, lune eller kolde |