Ingredienser
-
800 g klipfisk
-
200 g stenfri grønne oliven
-
Persille
-
Flutes
-
Spansk tomatsovs
-
4 spsk. olivenolie
-
2 løg
-
4 fed hvidløg
-
1 stor rød peber
-
2 spsk. sherryeddike
-
500 g tomater
-
1 tsk. cayennepeber
-
1 tsk. sukker
-
1 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
Har du nogen sinde undret dig over ordet ‘klipfisk’? Det er en hvid fisk (oftest torsk), som renses, saltes grundigt og i gamle dage blev tørret på klipperne – deraf navnet.
I Danmark er klipfisk en tung, vinterlig ret med tyk sennepssovs, kogte kartofler og andre gode sager. Ikke et ondt ord om det.
I Spanien og Portugal derimod spiser man klipfisk på en helt anden måde. Her er det en mere let og sommerlig ret, der guffes med velbehag hele året.
På Gran Canaria har Spicy Twist fået denne version – bacalao español – hvor den pocherede klipfisk overhældes med en sødmefuld sovs af friske tomater og rød peber, drysses med skiveskårne grønne oliven og spises med (knastørt) hvidt brød. Vi fik en flaske kold rødvin til. Enkelt og dejligt.
Hver egn af Spanien har sin egen tradition med klipfisk, og hos fiskehandlere og i velassorterede supermarkeder kan man få mange forskellige slags klipfisk. Både de helt tørre, meget salte udgaver, som er de mest normale i Danmark. Og fine, letsaltede stykker torsk, som slet ikke kræver udblødning.
Apropos udblødning: Læg 2-300 g klipfisk per person i blød i masser af koldt vand i 24 timer. Herefter er fisken klar til tilberedning: Skær i passende portionsstykker, læg i kogende vand og sluk for varmen. Efter 10 minutter er der serveret.
Ingredienser
800 g klipfisk | |
200 g stenfri grønne oliven | |
Persille | |
Flutes | |
Spansk tomatsovs |
|
4 spsk. olivenolie | |
2 løg | |
4 fed hvidløg | |
1 stor rød peber | |
2 spsk. sherryeddike | |
500 g tomater | |
1 tsk. cayennepeber | |
1 tsk. sukker | |
1 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Læg klipfisken i blød i masser af koldt vand i 24 timer - skær herefter i passende portionsstykker |
2
Færdig
|
Kog en gryde vand op, læg fisken i, tag gryden af varmen og lad fisken pochere i 10 minutter - nu er den klar til servering |
3
Færdig
|
Sæt olien over ved middelvarme i en tykbundet gryde |
4
Færdig
|
Steg grofthakket løg, hvidløg og peberfrugt blanke og bløde, uden at de tager farve - det tager ca. 10 minutter |
5
Færdig
|
Tilsæt eddiken og lad fordampe |
6
Færdig
|
Tilsæt de grofthakkede tomater og steg, indtil væsken er fordampet - det tager igen ca. 10 minutter |
7
Færdig
|
Smag sovsen til med krydderierne og blend herefter med en stavblender |
8
Færdig
|
Servér fiskestykkerne med en klat sovs, skiveskårne oliven, et drys persille og flutes, der lige er lunet i ovnen |