Ingredienser
-
Kød
-
400 g mørt oksekød
-
0.5 æble, fintrevet
-
2 fed hvidløg, revet
-
2 spsk. soya
-
2 spsk. olie
-
1 spsk. honning
-
1 spsk. ristede sesamfrø
-
0.5 tsk. salt
-
Bibimbap sauce
-
2 spsk. soya
-
2 spsk. olie
-
1.5 spsk. honning
-
1 spsk. chilipasta
-
1 spsk. riseddike
-
1 spsk. ristede sesamfrø
-
1 fed hvidløg, revet
-
Ris
-
4 dl ris
-
6 dl vand
-
0.5 tsk. salt
-
Spinat
-
200 g frisk spinat
-
2 spsk. olie
-
0.5 tsk salt
-
Svampe
-
100 g shiitakesvampe
-
1 spsk. olie
-
1 spsk. soya
-
1 fed hvidløg, revet
-
Øvrige grøntsager
-
1 squash
-
1 gulerod
-
200 g bønnespirer
-
2 spsk. olie
-
0.5 tsk. salt
-
1 spsk. riseddike
-
Desuden
-
4 æg
-
2 spsk. olie
Et par ord om vores opskrift
Det sjove ord bibimbap er koreansk og betyder noget i retning af blandet ris. Altså ris serveret med alt muligt lækkert ovenpå.
I Korea er bibimbap en af de mest populære retter overhovedet, og på verdensplan er den kåret som en af de 50 mest elskede retter! Og det forstår man faktisk godt, når man har smagt den. For bibimbap er et overflødighedshorn af gode sager, som de fleste mennesker holder af…
- Kogte ris er naturligvis basis i bibimbap – vi er jo i Asien. Faktisk nyder mange koreanere bibimbap også til morgenmad, hvor man jo alligevel spiser ris under en eller anden form.
- Stegt marineret kød eller tofu er det luksuriøse indslag på retten. Et par møre bøffer skæres i tynde skiver og trækker i en god marinade i en halv time eller mere. Herefter lynsteges kødet eller tofuen.
- Forskellige grøntsager lynsteges på lidt forskellig vis: Ofte gulerødder, squash, bønnespirer og shiitakesvampe (eller fx markchampignon). I Korea får hver grøntsag sin helt specielle behandling, men vi har forsimplet en smule.
- Sauteret spinat – ganske enkelt. Den friske spinat hældes på en varm pande i lidt olie og salt, og når spinaten er faldet sammen og vandet fordampet, er denne del klar.
- Spejlæg, 1 stk. pr. person, sunny side up.
- Bibimbap sauce, som hældes over risene – den skal være lidt salt, lidt sød, lidt syrlig, lidt stærk. Basis i den autentiske koreanske version er chilipastaen gochujang – men sådan én havde vi ikke, så vi har brugt en mere gængs chilipasta (sambal oelek) og blandet med et par småting, som giver saucen de ønskede egenskaber. Den smager skønt!
Om sesam, æble/pære og ris
For at opnå en lidt mere autentisk smag (her vil indfødte koreanere sikkert skraldgrine) skal både kødmarinaden og bibimbap saucen have en let smag af ristet sesam. Man bruger traditionelt sesamolie, men vi ristede i stedet lidt sesamfrø lysebrune på panden og knuste dem i morteren – det tager 5 minutter og giver en virkelig dyb sesamsmag.
Til dressinger og marinader bruger man i Korea ofte en lokal pære, bae, der rives helt fint som et naturligt sødemiddel. I en opskrift skrevet af en amerikansk-koreaner giver hun det råd, at fintrevet æble fungerer fortrinligt. Og det gør det sgu.
Til en fuldkommen autentisk bibimbap skal der bruges korte ris af typen, som vi herhjemme kalder sushiris. Perfekt kogning af sushiris er imidlertid lidt besværlig, så vi foreslår at bruge jasminris – eller hvad du nu har af ris i køkkenet.
Det tager lidt tid at lave en skålfuld bibimbap, så lad være med at kaste dig ud i det en dag, du er stresset. Men når du har en time i overskud, så prøv – det er virkelig, virkelig skøn mad for enhver, der holder af de asiatiske køkkener.
Ingredienser
Kød |
|
400 g mørt oksekød | |
0.5 æble, fintrevet | |
2 fed hvidløg, revet | |
2 spsk. soya | |
2 spsk. olie | |
1 spsk. honning | |
1 spsk. ristede sesamfrø | |
0.5 tsk. salt | |
Bibimbap sauce |
|
2 spsk. soya | |
2 spsk. olie | |
1.5 spsk. honning | |
1 spsk. chilipasta | |
1 spsk. riseddike | |
1 spsk. ristede sesamfrø | |
1 fed hvidløg, revet | |
Ris |
|
4 dl ris | |
6 dl vand | |
0.5 tsk. salt | |
Spinat |
|
200 g frisk spinat | |
2 spsk. olie | |
0.5 tsk salt | |
Svampe |
|
100 g shiitakesvampe | |
1 spsk. olie | |
1 spsk. soya | |
1 fed hvidløg, revet | |
Øvrige grøntsager |
|
1 squash | |
1 gulerod | |
200 g bønnespirer | |
2 spsk. olie | |
0.5 tsk. salt | |
1 spsk. riseddike | |
Desuden |
|
4 æg | |
2 spsk. olie |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Start med at forberede sesamfrøene, der skal bruges i bibimbap sauce og kødmarinade - rist dem hurtigt på en pande ved høj varme, til de blive lysebrune - knus dem i en morter |
2
Færdig
|
Skær kødet i tynde skiver, rør ingredienserne til marinade sammen og vend kødet heri – lad marinere 30 ved stuetemperatur eller op til 1 døgn på køl |
3
Færdig
|
Rør ingredienserne til bibimbap sauce sammen |
4
Færdig
|
Skyl risene og kog med vand og salt – risene skal småkoge 11 minutter og bagefter trække 11 minutter under låg |
5
Færdig
|
Klargør alle grøntsager: Spinat skylles - svampe børstes af, hvis de er snavsede – squash og gulerod skæres i tændstikstynde stave – bønnespirer skylles |
6
Færdig
|
Nu skal du i gang med at sautere/stege grøntsager, kød og æg efter tur – når du har stegt én ting, sætter du den til side (fx på en tallerken) og tager fat på den næste |
7
Færdig
|
Anret ris i skåle, hæld bibimbap sauce over, anbring spejlæg på midten og gruppér de øvrige ting rundt omkring – spis gerne med pinde |
One Comment Skjul kommentarer
Jeg har brugt gochujang, den koreanske chilipasta. Hvis man bor i en større by, er den ikke så svær at få fat på. Ellers online hvis man har tålmodighed til det.
Jeg har brugt pærer istedet for æbler. Den koreanske frugt man bruger, som vi ikke har i Danmark, skulle efter sigende være en slags pære, der minder om æbler. Og sticky rice eller sushi rice passer allerbedst til retten.
Det er en god opskrift, det bliver superlækkert.