Ingredienser
-
1 kg blæksprutte
-
3 laurbærblade
-
1 spsk. æbleeddike
-
1 tsk. salt, peber
-
Salaten
-
500 g tomater
-
2 rødløg
-
100 g kapers
-
100 g grønne oliven uden sten
-
Rucola
-
Dressingen
-
3 spsk. olivenolie
-
2 spsk. æbleeddike
-
1 fed hvidløg, knust
-
0.5 tsk. chiliflager
Et par ord om vores opskrift
Spicy Twist tog på dannelsesrejse til Kroatien og spiste os gennem bjerge af friskfangede fisk og skaldyr, bålkogte gryderetter og andre lokale delikatesser. Alt sammen skyllet ned med de gode rød- og hvidvine, der fremstilles i landet eller nabolandet Bosnien-Hercegovina.
Hver region har sine specialiteter, og Dalmatien er verdensmestre i en blækspruttesalat, som vi gang på gang måtte vende tilbage til. Faktisk hver gang vi så ‘octopus salad’ på et menukort:
Friskkogte stykker af blæksprutte, tomater, rødløg, rucola samt masser af kapers og grønne oliven – marineret i en let syrlig olie/eddikedressing, så vidt vi kunne smage.
En uge på den idylliske ø Solta med eget udendørskøkken sendte os fluks til slagteren – som havde frosne blæksprutter! Hvor tit er det lige, man kan få fat i sådan en krabat med sugekopper og det hele?
Spørg din fiskehandler. Enten i Danmark eller i sommerhuset sydpå. En blæksprutte, der er renset for blæk, er utroligt let at have med at gøre. Dybest set skal du bare skære arme og krop i mundrette stykker, koge det en god halv times tid og lade trække lidt i kogevandet. Så er hovedingrediensen til din salat klar.
På grund af sit vandindhold skrumper 1 kg blæksprutte til meget lidt, så hvis det skal blive til forret – eller frokost – til 6-8 personer, skal fyren veje mindst 1 kg. Bemærk, at en blæksprutte er ret salt i smagen, så der skal ikke tilsættes salt i dressingen.
I Kroatien spiser man ligesom i Middelhavslandene hvidt brød til sine salater. Oftest meget tørt brød, idet brødkulturen med surdej og langtidshævning mildest talt ikke er nået herned.
Men hvorfor ikke bare bage en pladefuld nemme kuvertflutes og servere til? Og et glas knastør hvidvin…
Ingredienser
1 kg blæksprutte | |
3 laurbærblade | |
1 spsk. æbleeddike | |
1 tsk. salt, peber | |
Salaten |
|
500 g tomater | |
2 rødløg | |
100 g kapers | |
100 g grønne oliven uden sten | |
Rucola | |
Dressingen |
|
3 spsk. olivenolie | |
2 spsk. æbleeddike | |
1 fed hvidløg, knust | |
0.5 tsk. chiliflager |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Er blæksprutten frosset, så tø den langsomt op i køleskab natten over |
2
Færdig
|
Skær hele blæksprutten, krop og arme, i mundrette stykker - de skrumper meget under kogningen |
3
Færdig
|
Hæld blækspruttestykkerne i en gryde, dæk med vand og bring i kog |
4
Færdig
|
Fjern skum og tilsæt laurbær, eddike, salt og peber |
5
Færdig
|
Kog under låg ved svag varme i 30 minutter og lad trække mindst 1 time i suppen |
6
Færdig
|
Skær tomater i grove stykker, snit rødløg i tynde både og bland med kapers, halverede oliven og blækspruttestykkerne |
7
Færdig
|
Ryst dressingen sammen og hæld over salaten - lad trække køligt mindst 1 time |
8
Færdig
|
Anret blækspruttesalaten på hele rucolablade |