Ingredienser
-
Bund
-
20 g gær
-
3 dl vand
-
0.5 dl olivenolie
-
500 g mel
-
1 tsk. salt
-
Fyld
-
1 kg løg, vægt uden skræl
-
0.5 dl olivenolie
-
2 fed hvidløg
-
2 tsk. timian
-
2 tsk. oregano
-
1 tsk. salt
-
100 g sorte oliven, drænet vægt
-
100 g ansjosfileter, drænet vægt
Et par ord om vores opskrift
Nice er smukt beliggende på Frankrigs fashionable Côte d’Azur, et mekka for velhavere, livsnydere og soldyrkere. Det er nok sådan, de fleste kender byen.
Men Nice er mere end sin glitrende facade; det er også et gastronomisk skatkammer, hvor de gode grøntsager er i fokus. Tænk bare på retter som ratatouille og salade nicoise, der er opfundet her. Fremover vil du også tænke på pissaladière, når du hører navnet Nice. For det er en himmerigsmundfuld, du sent vil glemme.
Alt efter temperament er en pissaladière et fladbrød eller en fransk afart af pizza med masser af løg, salte ansjosfileter og sorte oliven. Pissaladière nydes som en appetizer eller snack til et køligt glas vin (gerne rosé), en øl eller en pastis.
Det tager tid at lave en pissaladière. Du skal stege mindst 1 kg løg en times tid, til løgene bliver helt smattede og nærmest kan smøres ud over brødet. Herefter skal brødet bages. Den lange tilberedningstid giver løgene en overraskende dyb og intens smag, der er helt ubeskriveligt lækker.
Faktisk er det samme princip, der ligger bag tilblivelsen af en ægte fransk løgsuppe: Tid og varme.
Ansjoser har en temmelig kraftig smag. Derfor er pissaladière helt sikkert en snack for voksne. Hvis du ikke bryder dig om ansjoser, så drop dem eller brug færre end angivet i opskriften. Du kan også prøve at erstatte ansjoser med fx bacon, soltørrede tomater eller noget helt tredje.
Bon appétit!
Ingredienser
Bund |
|
20 g gær | |
3 dl vand | |
0.5 dl olivenolie | |
500 g mel | |
1 tsk. salt | |
Fyld |
|
1 kg løg, vægt uden skræl | |
0.5 dl olivenolie | |
2 fed hvidløg | |
2 tsk. timian | |
2 tsk. oregano | |
1 tsk. salt | |
100 g sorte oliven, drænet vægt | |
100 g ansjosfileter, drænet vægt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Opløs gæren i vandet og ælt olie, mel og salt i |
2
Færdig
|
Når dejen slipper bordet, sæt den til hævning 1 time |
3
Færdig
|
Slå dejen ned og lad den efterhæve 30 minutter |
4
Færdig
|
Imens dejen hæver à 2 omgange laver du løgene: |
5
Færdig
|
Steg de skiveskårne løg ved middelvarme i olien, til løgene bliver lysebrune og smattede, og olien igen bliver frigivet på panden - det tager op til 1 time |
6
Færdig
|
Steg knust hvidløg, timian, oregano og salt med de sidste 10 minutter |
7
Færdig
|
Rul dejen ud, så den fylder en hel bradepande foret med bagepapir |
8
Færdig
|
Fordel løgblandingen på dejen, læg ansjoserne i rude-tern og pynt med oliven |
9
Færdig
|
Bag fladbrødet 25 minutter ved 210 grader på næstnederste rille |
10
Færdig
|
Servér lunt |