Ingredienser
-
500 g blommer uden sten
-
250 g sukker
-
0.5 stang vanilje
-
1 ps. makroner
-
8 spsk. portvin
-
2 dl piskefløde
Et par ord om vores opskrift
I sensommeren, når de danske haver bugner af modne blommer, bliver der travlhed i køkkenerne. For overfloden skal naturligvis udnyttes, uden for mange af de skønne frugter bliver til fugleføde.
Se Spicy Twists opskrifter på en mere krydret blommetrifli, blommemarmelade og syltede blommer i rom
Til alt held kan blommerne sagtens fryses ned, hvis du ikke når at få brugt hele årets høst. Halvér blommerne, kassér stenene og frys de halve blommer ned i fryseposer.
I skrivende stund befinder vi os i slutningen af september måned og har netop hevet et halvt kilo blommer ud af fryseren. Spicy Twist fik nemlig besøg af et par ældre mennesker, som ville sætte umådeligt pris på en portion gammeldags blommetrifli, som vor Moder lavede den.
Som sagt, så gjort – og det er der jo ingen sten i:
- Blommerne koges med sukker og vanilje; det tager 20-25 minutter, og så skal blandingen køle af. Denne del af opgaven kan med fordel udføres dagen i forvejen.
- I bunden af pæne glas anbringes knuste makroner, som overhældes med et par spiseskefulde portvin.
- Herover øses den kolde blommeblanding – og til sidst pyntes af med flødeskum.
Du kan sagtens lave glassene med makroner, portvin og blommer klar på forhånd – og blot pynte med flødeskum ved servering.
Servér gerne den samme portvin (eller madeira eller en dessertvin), som du har hældt over makronerne. Det ville mormor også have gjort, hvis hun havde haft råd.
Ingredienser
500 g blommer uden sten | |
250 g sukker | |
0.5 stang vanilje | |
1 ps. makroner | |
8 spsk. portvin | |
2 dl piskefløde |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Start med at koge blommerne om morgenen eller dagen i forvejen, så de kan nå at køle af |
2
Færdig
|
Kog blommer, sukker og vaniljestang (som lige skal snittes åben) 10-15 minutter i en gryde, til blommerne har skilt sig af med meget af saften, men ikke helt har mistet strukturen |
3
Færdig
|
Fisk blommerne op med en hulske |
4
Færdig
|
Kog blommesaften ind til cirka det halve - det tager 5-10 minutter |
5
Færdig
|
Hæld blommerne tilbage i saften og kog med 2-3 minutter – afkøl herefter |
6
Færdig
|
Fordel makronerne i dessertglas og hæld portvin over |
7
Færdig
|
Fordel blommerne over makronerne og slut af med et lag flødeskum |